Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Malter i novčanik

Istorija je oduvek bila nakrcana nepravdom i krvi, jer nije rimski Koloseum bio poprište borbe za ljudska prava i različitost ali donosi lovu iako su mu u temeljima malter i ljudske iznutrice. Dakle, trebalo bi slediti Poljake i Istočne Nemce, obnoviti zgrade i čuvati svu zaostavštinu, i socijalističku naravno
Piše: Branko Rosić
Datum: 26/10/2016

Malter i novčanik

Imam potpuno jasne sentimente i razmišljanja o porušenim, tačnije bombardovanim zgradama u Kneza Miloša. Potpuno mi je glupa ideja da one treba da ostanu spomen-ruševine koje podsećaju na NATO akciju. Oko slične stvari sam se raspravljao pre neko veče s drugaricom dok smo prolazili Kosančićevim vencem. Napao sam tu našu sklonost ka neobnavljanju bombama devastiranih bitnih građevina. Bilo je to povodom Narodne biblioteke Srbije srušene u nemačkom bombardovanju 1941. Naveo sam da su i Poljaci restaurirali do poslednje cigle svoje bitne građevine, pa čak i cele stambene kvartove demolirane u Drugom svetskom ratu.

Pri povremenim prolascima ulicom Kneza Miloša viđao sam ograđenu zgradu nekadašnjeg Saveznog MUP-a. Pre godinu dana video sam da je preko nje prevučen platneni zid - bilbord, koji najavljuje izgradnju šoping-mola na tom mestu. U prvom trenutku uplašio sam se druge naše mane, a to je ideološka isključivost, pa će bageri i dizalice biti "osveštani" da rasture nekadašnji komunistički pandurski bunkeraj. Ali vest od prošle nedelje otklonila je moj strah jer će grb SFRJ i kamena kapija, koji su bili simbol zgrade nekadašnjeg Saveznog MUP-a, biti sačuvani, i inkorporirani u fasadu novog objekta.

Tu su dakle dve različite stvari: večno mazohističko prenemaganje da ruševine treba da budu ogledalo u kome će zapadni turisti gledati eksponat krvoločnosti nekadašnjih vlada svojih zemalja. Druga stvar je naše uriniranje po sopstvenoj istoriji, pa i onoj skorašnjoj - socijalističkoj.

Okej, uvek mi je muka od onih preprodavaca socijalističkih eksponata u Berlinu koji prodaju fejk odlikovanja i ruske kape sa petokrakom. Muka mi je i od onih američkih i azijskih blesana turista koji se s kretenskim kezovima slikaju na nekadašnjem graničnom punktu Checkpoint Charlie. Ali to sve donosi lovu, kao i Hitlerova jazbina, pa i ti Istočni Nemci forsiraju trabanta i kao suvenir i kao pravi trabi od "krvi i lima". Jer postoje turistički hodočasnici koji pohode socijalističke Meke, pa je i Kuća cveća u Beogradu posećenija od bilo kog drugog muzeja u Beogradu, ako ih i ima.

Istorija je oduvek bila nakrcana nepravdom i krvi, jer nije rimski Koloseum bio poprište borbe za ljudska prava i različitost ali donosi lovu iako su mu u temeljima malter i ljudske iznutrice. Dakle, trebalo bi slediti Poljake i Istočne Nemce, obnoviti zgrade i čuvati svu zaostavštinu, i socijalističku naravno. Istorija je tu ne da bi se samo učila, i podsećala, već bi je valjalo iskoristiti i za buđelar.

 

 

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.sneyana
28.10.2016 - 18:53
Krecenje
Ne krecimo, a kamoli da sacuvamo. Rosicu, pozdrav.
Baudolino
28.10.2016 - 21:57
Moljac
Okrecite Beograd !!!!
Жика Врачаруралац
31.10.2016 - 14:55
Споменици захвалности
Ма не, требало би подићи споменике захвалности немачким нацистима на Косанчићевом венцу и америчким пилотима на месту Генералштаба. Од чистог уранијума, обогаћеног или осироамшеног. И једну бину где би се читали Ваши текстови уз панк-концерте.