Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Mažić sudi finale Superkupa Evrope: Ceni li Srbija dovoljno Milorada?

Mažić je očigledno samo još jedan klasičan primer kako neke naše ljude više vrednuju van granica ove zemlje, nego u sopstvenoj zemlji. Mladi intelektualci koji danas stoje u ogromnim redovima pred nemačkom ambasadom znaju kakav je to opor ukus
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 20/07/2016

Mažić sudi finale Superkupa Evrope: Ceni li Srbija dovoljno Milorada?

Foto Profimedia

Jedan od najpriznatijih, ako ne i najpoznatijih Srba na fudbalskim meridijanima, Milorad Mažić sudiće finale Superkupa Evrope između Reala i Sevilje koji je zakazan za 9. avgust u norveškom Trondhajmu.

Novo priznanje UEFA ili "uteha" što nije delio pravdu u samoj završnici Evropskog prvenstva u Francuskoj - čini se da je svejedno. Ili će neko konstatovati - kad već nemamo nekog da nas reprezentuje na velikim fudbalskim događajima, onda bar imamo sudiju čije znanje neko izgleda ceni u Evropi i svetu.

Koliko Mažića, međutim, poštuje Srbija?

Nedovoljno, u svakom slučaju.

Čovek koji na najbolji način promoviše ovu državu, retko je u fokusu onih van fudbala koji odlučuju o pohvalama ili nekim privilegijama. Mažić je očigledno samo još jedan klasičan primer kako neke naše ljude više vrednuju van granica ove zemlje. Mladi intelektualci koji danas stoje u ogromnim redovima pred nemačkom ambasadom znaju kakav je to opor ukus u ustima, ali i u stomaku.

Verovatno su u pravu oni koji tvrde da je Mažić samo redak biser u preskupom srpskom fudbalskom blatu. Zato je njegov uspeh još veći i značajniji.

Sam Mažić našalio se svojevremeno da nije lako biti sudija u zemlji u kojoj sedam miliona ljudi misle da znaju bolje od njega da procene i šta je faul i kad je penal, te da je to isto kao što svi misle da mogu da budu selektor, premijer ili predsednik. Ne znam zašto premijer Aleksandar Vučić, posebno kao bivši navijač, nikad nije našao ni pet minuta da primi Mažića. I bar tako mu oda malu počast ove države.

Ne znam ni da li je Mažić očekivao da će suditi okršaj Reala i Sevilje, možda se moglo naslutiti pošto je u poslednji čas ispao iz igre za utakmicu između Francuske i Portugala koja je odlučivala o evropskom šampionu. Verovao je u neko veliko finale, a nakon povratka iz Pariza konstatovao je da sledi nova sezona, novi izazovi, te da se nada da će u budućnosti sa svojim pomoćnicima Milovanom Ristićem i Daliborom Đurđevićem dostići većinu stvari koje su im do sada izmicale u poslednji čas.

Zahvaljući čoveku koji je na dostojan način predstavljao Srbiju i srpski fudbal u Francuskoj, te na brojnim utakmicama Lige šampiona ili na poslednjem Mundijalu, srpska trobojka će se početkom avgusta videti na terenu norveškog Rozenborga. Milionski fudbalski auditorijum širom sveta će slušati njegovu "muziku". Srećno i svaka čast, Milorade.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Zivan
20.07.2016 - 18:31
postenje
Svaki sudija mora da krene od najnizeg ranga. A da bi napredovao, na tom putu mora da cini razne usluge funkcionerima i ljudima koji vode nas fudbal. Bez toga ga niko nece ni predloziti ni odabrati da ide u visi rang. I zato Mazic u Evropi sudi odlicno, dok ovde ipak mora da ispunjava zadatke da bi uopste imao priliku za tu Evropu. Kvalitet ima, postenje ne.
Vladan
24.07.2016 - 03:29
Nepoznavanje osnovnog poretka UEFA
Još jedno pitanje: kakav \"viši rang\"? Ne sudi on zonski stepen. :) On je postigao najviši mogući rang koji može jedan fudbalski sudija u Evropi/svetu. Šta sve trpi \"hartija\". Uredniče, kapa dole za članak!
24.07.2016 - 03:30
Vladan
Uz dužno poštovanje, sa svim\' mogu da se složim osim \"da bi uopšte imao priliku u Evropi\". Svako ko se razume zna da niko od UEFA elitnih sudija nikakve veze nema sa suđenjem u domaćoj ligi, niti iko može da utiče na Pl Collina. Primer je Nemac Brych i priznat \"pogodak\" kada je lopta prošla kroz spoljni deo od stative, ili Clattenburg, koji je stalno na \"udaru\" Premiership klubova i nije \"miljenik\" Lord David Elleray, člana UEFA Komiteta za suđenje. Jedan od razloga što naša reprezentacija, ili klubovi imaju \"visok\" tretman u UEFA/FIFA takmičenjima je \"uticaj\" naših funkcionera u UEFA/FIFA, koji je odlaskom u večnost Čiče (Miljan Miljanić) pao na najniže grane. Priliku da se domogne visoke pozicije imao je i Zvezdan Terzić, ali... Hrvatska, kada je bila treća na svetu, imala je potpredsednika UEFA, Vlatka Markovića, a sada Šukera u Izvršnom komitetu UEFA. Jedan čovek lepo reče \"Bačinci, Surdulica, Lučani, Ivanjica, Gornji Milanovac. Dobro je Mažić tu gde jeste\"...