Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Mediji su slobodni ili nisu

Jedina pobeda intelektualne Srbije, te Ljiljine generacije, bio je 5. oktobar. Ujedno i njihov najveći poraz
Piše: Veljko Lalić
Datum: 10/07/2016

Mediji su slobodni ili nisu

Najtačniju definiciju medija dao je svojevremeno Vojislav Koštunica: Mediji su slobodni ili nisu. I zato mislim da je ostavka poslednjeg glodura stare garde Ljiljane Smajlović loša stvar za srpske medije, makar koliko je za mene kao stalnog čitaoca Politike. S njom se ne slažem oko većine nacionalno-političko-geostrateških stvari, nema novinara koji me više puta iznervirao nekim stavom ili pogledom, ali je ona je u drugom mandatu držala Politiku - slobodnom.

To znam više od običnih čitalaca koji ne razumeju naručene tekstove i spinove. Lažno opozicionarstvo. Ili užasavajući netalenat. Ja za Ljiljin slučaj znam 20 dana, znaju to mnogi kojima sam pričao, kao što mi je poznato ko sve i za čiji račun otvara sada slučaj Petričić ili Vukadinović.

Da vam otkrijem jednu malu tajnu. Ukoliko hoćete da imate kratkoročnu analizu poteza države, obavezno čitajte analitičare. Da vam otkrijem još jednu tajnu: to nisu analitičari, već ljudi zaposleni u Vladi ili nekim drugim strankama za čiji račun kreiraju javno mnjenje. Kod njih dobijate pravac, ukoliko želite da savladate posledice, onda već morate da se oslonite na nekolicinu ozbiljnih intelektualaca, koji uglavnom dobijaju prostor u skupim novinama.

No, i intelektualci su kvarljiva roba. Genezu njihovog posrnuća otkrio je u prošlom broju Nedeljnika jedan od vodećih francuskih politikologa Žak Rupnik. On je Veljku Miladinoviću ispričao kako se ceo svet krajem osamdesetih divio srpskim intelektualcima koji su prvi u istočnom bloku osvojili slobodu. Ali su je onda pogrešno iskoristili nametnuvši nacionalno pitanje. To je prepoznao Slobodan Milošević. I zatim nam uništio istoriju.

Jedina pobeda intelektualne Srbije, te Ljiljine generacije, bio je 5. oktobar. Ujedno i njihov najveći poraz. Propuštena šansa.

I zato je danas jedina ideja te intelektualne Srbije, ukoliko imaju ideju, da sačuvaju preostale institucije. SANU. Politiku... Nezavisna tela.

Ja imam jednu kontra-tezu zašto je, na primer, predsednička kandidatura Saše Jankovića pogibeljna za srpsku demokratiju. Prvo, nema velike šanse, drugo tim potezom on bi sam ispolitizovao jednu od retkih institucija izgrađenu posle 5. oktobra.

Ne vodi se Srbija samo sa najvišeg mesta. Sasvim suprotno.

Meni je važnije da imam da čitam list koji volim nego ko će da formira vlast na Vračaru.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Milivoje
10.07.2016 - 20:01
Sretan put
Ha, nije baš neki tekst sreatn joj put nije mi simpatična .Ni sa Lalićem se ne slažem ali njega uvažavam ,urednicu i ne baš. Sretan joj put.