Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

"Mi smo i dalje društvo u tranziciji, pogodno za korupciju i kriminal": Miloš Timotijević o filmu "Južni vetar"

Činjenica je da smo i dalje društvo u tranziciji koja je pogodno tlo za korupciju a samim tim i za kriminal, a autori su uvek bili, a i biće inspirisani svojim životima i onim što ih okružuje, kaže junak filma "Južni vetar"
Datum: 26/10/2018

"Mi smo i dalje društvo u tranziciji, pogodno za korupciju i kriminal": Miloš Timotijević o filmu "Južni vetar"

Foto: Promo

U životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju da dobijaju smisao. Napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom Sofijom useljava se u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni „Car", dobro „radi". Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme. Sve će se to promeniti kada se Maraš slučajno zameri brutalnom narko-klanu.

Ovo je sadržaj novog srpskog filma "Južni vetar", koji je okupio sazvežđe srpske glume: Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić, Srđan Todorović, Aleksandar Berček, ali i preminuli Nebojša Glogovac.

Jednu od glavnih uloga tumači i Miloš Timotijević, a od 24. oktobra film je u bioskopima širom Srbije.

Film "Južni vetar" inspirisan je na neki način i devedesetim godinama. Da li će ta decenija ostati još dugo urezana u našim životima i kao dugogodišnja inspiracija?

Ne, nije inspirisan devedesetim. Radnja se dešava u sadašnjem vremenu i nema nikakve veze sa tim periodom. Mada, pretpostavljam naravno, da svi mi zbog celokupne traume kroz koju je društvo prošlo u toj deceniji, kao i totalne devastacije moralnih normi i sistema vrednosti, lako povezujemo kriminal sa tim godinama. Činjenica je da smo i dalje društvo u tranziciji koja je pogodno tlo za korupciju a samim tim i za kriminal. A autori su uvek bili i biće inspirisani svojim životima i onim što ih okružuje. To je jedan začarani krug.

U "Južnom vetru" je postava najpopularnijih srpskih glumaca. Kako je raditi na filmu gde je cela postava sačinjena od zvezda?

Lako. Sve te "zvezde", kako ih nazivate, surovi su profesionalci, samim tim je zadovoljstvo raditi sa njima jer vam olakšavaju posao i daju vam mogućnost da uradite više od očekivanog. Takođe, osećam se veoma privilegovano što sam dobio priliku da delim kadar sa Glogijem (velika tuga), Bjelom, Bikovićem...

Kada pričamo o devedesetima, zanimljivo je da ste vi na tadašnje studentske demonstracije krenuli sa Čedom Jovanovićem?

Da, to je tačno. U isto vreme smo studirali na FDU i zajedno smo, sa velikom grupom ljudi, krenuli do platoa Filozofskog fakulteta, s tim što je on stigao na jedan, a ja na neki sasvim drugi protest.

Vaš otac je bio čuveni fotograf koji je slikao velike svetske zvezde. Ko mu je od tih svetskih zvezda bio najzanimljiviji?

Mada je sada u penziji, i dalje mi ponekad priča o tome kada je živeo u Francuskoj šezdesetih godina, u jednom veoma uzbudljivom trenutku, gde je imao priliku da upozna Alena Delona i Romi Šnajder. Po povratku u Beograd radio je kao filmski fotograf ali i u modnim časopisima. Ima milion priča o FEST-u sedamdesetih, i Pulskom festivalu gde je upoznao i slikao skoro sve velike i značajne glumce toga vremena. Tako da ja na to više gledam kao na sliku jednog vremena i odličan sinopsis za jednu odličnu seriju.

Imali ste zapaženu ulogu u "Senkama na Balkanu", a koja je vaša omiljena strana TV serija?

"Senke" su mi veoma drag projekat. Čast mi je bila što sam deo televizijske istorije. A što se tiče stranih serija, na prvom mestu je "Tvin Piks", Dejvida Linča, a druga je "Mad Men". Ali ima ih još odličnih, kao što su: "Oštri predmeti", "Povrh jezera", "Male velike laži", "Most" (skandinavska verzija), "Pad"... Živimo u vreme fantastičnih televizijskih sadržaja i njima se branimo od najezde užasa koji nam se serviraju takođe sa tih malih ekrana.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.