Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Mihizov plan za uništenje Demokratske stranke: Sećanja Dragoljuba Mićunovića

Mihizov plan je bio da mi iz opozicije podnesemo ostavke u Skupštini iako smo dobili poverenje građana, a zatim će "mudre glave" da naprave kvalitetan parlament. A onda će patrijarh Pavle da kruniše Aleksandra za kralja, a kralj će da imenuje Vuka Draškovića za predsednika vlade
Datum: 10/02/2018

Mihizov plan za uništenje Demokratske stranke: Sećanja Dragoljuba Mićunovića

Arhiva Darka Hudelista

"Veliki deo srpske elite, nažalost, nikad se nije oprostio od patosa nacionalne mitologije, sa osloncem na stubove režima kao što su crkva ili monarhizam. A oslonac moderne politike postali su racionalnost, znanje i mladost", ispričao je za Nedeljnik Dragoljub Mićunović, u intervjuu u kom je otkrio nepoznate detalje iz 28 godina duge istorije Demokratske stranke, kojoj je on bio prvi predsednik.

"DEPOS je bio ogroman promašaj. Demokratska stranka tada nije želela da uđe u DEPOS, jer je zamišljen kao projekat za uništenje DS-a. I zato je mimo znanja rukovodstva jedna grupa ljudi iz DS-a šurovala sa vladikama, prestolonaslednikom, akademicima na račun nekog opšteg ujedinjenja. Oni su mislili da te "mudre glave" treba da drže dizgine, a stranke neka vuku kola.

Mihiz me je ubeđivao i patetično izjavljivao da će on ako treba kleknuti pred bilo kim kao što je Nikola Pašić kleknuo pred Vilsona. Govorio sam mu da nije Pašić klečao pred Vilsonom, nego je Pupin zamolio Vilsona kao kolegu sa Univerziteta Kolumbija da ga primi. Mihizov plan je bio da mi iz opozicije podnesemo ostavke u Skupštini iako smo dobili poverenje građana, a zatim će "mudre glave" da naprave kvalitetan parlament. A onda će patrijarh Pavle da kruniše Aleksandra za kralja, a kralj će da imenuje Vuka Draškovića za predsednika vlade.

I tako je Mihiz mislio da srušimo Miloševića, a zapravo cilj je bio rušenje DS-a. Koja će to zemlja da vas prizna kad niste dobili poverenje građana, pitao sam. Bila je to budalaština. I onda se DEPOS raspao. Koštunica je rekao - odlično, sad ja odoh iz DS-a. DEPOS je najbolji primer kako prolaze pokreti. Neki su predlagali kada smo osnivali DS da to bude pokret. Rekao sam - ne. Mora da se napravi stranka, ako želite ozbiljnu parlamentarnu demokratiju. Stranke moraju da imaju svoje programe na osnovu kojih se takmiče za glasove. Ako osnujete pokret i u njemu svako ima svoju ideju -- to se raspada kao sapunica. I danas imamo nekoliko pokreta, ali ako nema značajnih događaja u društvu, pokreti gube energiju", rekao je Mićunović.

Mićunović u ispovesti za novi Nedeljnik govori kako je osnovana stranka, o odnosu sa Đinđićem, kako je podržavao Koštunicu, iako on njega nije nikad, o planovima Borislava Mihajlovića Mihiza za uništenje DS, o DEPOS-u, razgovorima sa Panićem, kako je DS organizovala Peti oktobar, o konzervativcima u stranci, o onima koji su odlazili iz stranke i gde vidi njenu budućnost...

 

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 8. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.dejab
10.02.2018 - 20:31
Sistem
Upravo sve izrečeno samo sebe demantuje. Lični i sebični interesi i kontinuitet sa nakaradnim sistemom doveo je do niza ratova, izgubljenih života i godina, a kao rezultat - najsiromašnija država u Evropi. Iz ugla nekih statusa u društvu, kućerina, firmi i bankovnih računa - podbornici ovakvih ideja mogu reći da su ostvarili svoje male i sebičnr snove. Za to vreme - većina stanovništva ali i društvo u celini sigurno nije...mogu se upinjati do besvesti ali nikada neće biti Mihizu ni do kolena.
Momčilo
11.02.2018 - 10:05
Mićunović
Kad je Djindjić na izborima u DS porazio g.Dragoljuba Mićunovića ovaj je brže bolje formirao nekakav Demokratski centar da bi bio predsednik nečega. Eto to jje njemu bilo glavno. Naravno ugurao je posle sina njegovog prijatelja Tadića na mesto predsednika DS i države. Pokret DEPOS je bio pokušaj da se ujedini opozicija u Srbiji i da se spreći rat. Ali bolesna sujeta jednog hercegovca i jednog crnogorca je pobedila. Mićunoviću odmorite malo dosta vas je.