Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Milka Babović, najstarija sportska novinarka na svetu: I u životu i u novinarstvu vodila me istina

Kao mlada atletičarka srušila je 25 državnih rekorda, dva puta je proglašena najboljom sportistkinjom Jugoslavije, a onda je došao angažman na televiziji. Mnogi koji se uopšte nisu zanimali za sport, a najmanje za klizanje, gledali su prenose i uživali u njenim komentarima, prepunim slikovitih opisa i otmenosti kakva je danas nezamisliva i u sportu i u životu
Datum: 12/02/2017

Milka Babović, najstarija sportska novinarka na svetu: I u životu i u novinarstvu vodila me istina

Foto: Screenshot

"Ima samo jedan recept za moju dugovečnost i u životu i u novinarstvu: vodila me istina", rekla je u razgovoru za Novosti Milka Babović, osamdesetosmogodišnja televizijska legenda bivše SFRJ i danas jedna od najstarijih aktivnih sportskih novinarki u svetu.

Danas Milka, višestruka prvakinja u atletici iz vremena bivše Juge, živi skromni penzionerski život u Zagrebu, napiše pokoji tekst za novine i ima izuzetno vrednu arhivu koja dokumentuje razvoj sporta na našim prostorima. Ova Crnogorka rođena u Skoplju zadržala je, kažu, smisao za šalu, a sport je bio i ostao njena najveća ljubav.

"Možda i nisam prava novinarka, jer nakon toliko godina bavljenja ovim poslom još uvek nemam čir", duhovito je primetila.

Milka Babović pripada generaciji najtalentovanijih televizijskih sportskih novinara na ovim prostorima, koji su prošli sve faze razvoja ovog uticajnog medija. Babovićeva se prisetila da su prvi prenosi iz dalekih zemalja emitovani tako da su snimci putovali avionom iz Japana u London, a zatim distribuirani nacionalnim televizijama.

"Znate, kada sam ja počela, gotovo da i nije bilo žena koje su pratile sport. Na mojim prvim putovanjima sa starijim kolegama znali su drugi da me zadirkuju da sam im 'pratnja'. Ali brzo su me prihvatili", ispričala je Milka, dok je njene kolege opisuju kao oštru, ali pravednu šeficu.

"Znala je da baci i pisaću mašinu kada se razljuti", govorile su kolege, sportski novinari sa kojima je radila.

Od legendarnog Hrvoja Macanovića naučila je posao, za koji kaže da se danas u mnogo čemu promenio.

"Sada vladaju multinacionalne kompanije, sve se vrti oko novca i teško je sačuvati otklon i od toga. Ali novinari moraju da naprave taj otklon, ako žele da budu verodostojni. I ja se ne dam."

Dodala je i da je za nju uvek bilo nezamislivo da izmisli neki podatak kako bi prilog ili tekst učinila prijemčivijim gledaocima.

"Možda sam malo na svoju ruku, ali i moj otac je bio takav. Smatrao je da je važno da mnogo čitam, pa sam počela da se družim s knjigama još u ranom detinjstvu. To je bila osnova za novinarstvo", objasnila je.

Njen životni put bio je izuzetno intrigantan. Otac je bio Crnogorac, majka sremska Nemica, i iako su svašta prošli i mnogo se selili dok je Milka bila mala, ona kaže da u sebi nema ni mrvicu ljubavi prema nacionalistima, da je otvorena prema svima.

Kao mlada atletičarka srušila je 25 državnih rekorda, dva puta je proglašena najboljom sportistkinjom Jugoslavije, a onda je došao angažman na televiziji. Mnogi koji se uopšte nisu zanimali za sport, a najmanje za klizanje, gledali su prenose i uživali u njenim komentarima, prepunim slikovitih opisa i otmenosti kakva je danas nezamisliva i u sportu i u životu. Oni koji malo duže pamte sećaju se Milke kako gledaocima objašnjava šta je "dvostruki aksl" i druge bravure velikih zvezda na ledu. Baš za to klizanje kaže da je "najtelevizičniji" sport, a da je zabavlja kada o sebi pročita da su gledaoci više slušali nju, nego gledali klizanje.

Voleli su je svi u Jugoslaviji, a Milka se posebno priseća vremena kada je jugoslovenski sport bio na vrhuncu. Klizanje je prvo prenosila u vreme dok su još televizori bili crno-beli, a kada su došle boje, onda je počela da komentariše i kako je koja klizačica obučena.

"Bili su to dani za pamćenje, ali život ide dalje", rekla je uz smeh, komentarišući kako je pre neki dan ustanovila da je blizu devedesete. "Znate kako je u samouslugama kada nešto košta 8,99 i lepše zvuči nego 9. Tako je i mene grom udario kada sam videla da se ta devedeseta približava."


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Mustur Svetozar
14.02.2017 - 23:12
Milkaa
Kao diječak gledao sam klizanje i tada teta Milku i svi smo u kući uživali u tom njenom glasu niste morali čini mi se ni da gledate ekran sve vam je bilo pred očima. Gospođo Milka puno zdravlja radosti i novih članaka od sveg srca vam želim , Pozdrav iz Igala -Crne Gore