Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Miro Cerar: Slovenija neće povući priznanje Kosova

"Mislim da smo Kosovo osnovano priznali kao državu", rekao je Cerar i dodao da je Slovenija svesna da na tom području ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja"
Datum: 20/03/2019

Miro Cerar: Slovenija neće povući priznanje Kosova

Foto: Profimedia

Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar demantovao je spekulacije medija u Beogradu da će Ljubljana povući priznanje nezavisnosti Kosova, preneo je N1.

Na pitanje da li će slovenačka vlada odstupiti od priznanja Kosova, koje mu je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku postavio lider Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič, šef diplomatije Slovenije rekao je da takve namere ne postoje.

"Mislim da smo Kosovo osnovano priznali kao državu", rekao je Cerar i dodao da je Slovenija svesna da na tom području ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja".

Slovenija je nezavisnost Kosova priznala u prvoj polovini 2008. godine, u vreme kad je Slovenija obavljala svoje šestomesečno predsedavanje EU.

Na pitanje poslanika Demokratske stranke penzionera Ivana Hršaka kakav je stav Slovenije o događajima u Srbiji i protestima opozicije protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Cerar je odgovorio da Slovenija budno prati situaciju i da je zabrinuta.

Cerar je rekao da se nada da neće doći do zaoštravanja i da će spor biti rešen na demokratski način i u skladu s načelima vladavine prava.

Slovenija želi, rekao je Cerar u parlamentu, da se prilike što pre stabilizuju kako bi se Srbija mogla posvetiti drugim zadacima.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Maja
20.03.2019 - 17:22
Priznanje
Niko mije ni ocekivao od slovenije da uradi nesto tako. Uvek su slusali svoje gospodare, pa i sada.
Gille
21.03.2019 - 04:10
Zar da?
I ne treba. Srbija nikada ne bi zahtevala tako nesto od svog velikog prijatelja i izlagala ga neprijatnosti, jer bi Kosovo moglo naljuti, a to bi narusilo vekovne odnose te dve drzave.