Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Miroslav Mišković osuđen na dve i po godine zatvora

Krivi su i njegov sin Marko, kao i Milo Đurašković, vlasnik Nibens korporacije
Datum: 08/03/2019

Miroslav Mišković osuđen na dve i po godine zatvora

Profimedia

Veće Specijalnog suda, posle šest godina od početka suđenja, u ponovljenom postupku proglasilo je krivim predsednika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka za poresku utaju. Krivim je proglašen i vlasnik Nibens korporacije Milo Đurašković. Odluka o krivici je doneta većinom glasova.

Miroslav Mišković prvostepenom presudom, osuđen je na dve i po godine robije i novčanu kaznu od osam miliona dinara. Njegov sin Marko osuđen je na godinu dana kućnog zatvora sa nanogicom i, takođe, novčanom kaznom od osam miliona dinara. Đurašković je dobio najveću kaznu u ovom slučaju - četiri godine i tri meseca robije i da plati šest miliona dinara.

Zdenko Tomanović, advokat Miroslava Miškovića u saopštenju je naveo da presuda koja je danas izrečena predstavlja nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji.

"Na žalost, kao što smo predvideli, "specijalne sudije", određene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon. Apelacioni sud je ukinuo raniju presudu i objasnio Veću da nije moglo da traži tumačenje Skupštine Srbije ili Ministarstva da li je pre 11 godina bilo poreza. Deo veća je sada, preglasavanjem 2:1, našlo novi izgovor, i na transakciju iz 2008. primenilo zakone iz 2010. i kasnijih godina. Oni su iskoristili zabranjenu retroaktivnost da osude Miškovića", naveo je Tomanović.

"Sudijama nije bilo važno što najbolji poreski stručnjaci iz Srbije i sveta tvrde da tada, pre 11 godina, nije bilo ni pretpostavke o poreskoj obavezi. Nije im bilo važno ni to što nisu ni videli niti čuli ni jedan dokaz protiv Miškovića, a ni to što je Apelacioni sud ukidaju i presudu jasno ukazao da ovako ne može da se sudi i da krivičnog dela nema. Svi danas osuđeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića, jer niko od njih nije izvršio krivično delo, ali danas u Srbiji nije ni potrebno da izvršite krivično delo da biste dobili zatvorsku kaznu", dodaje Zdenko Tomanović.

Mi ćemo protiv ovakve prvostepene presude uloziti žalbu Apelacionom sudu. Ne može niko da odgovara za nameru i direktan umišljaj u poreskoj utaji, a da u isto vreme ima jasna uputstva i stručna mišljenja državnih organa i stručnih agencija i da u potpunosti postupa po njima.

A započeta međunarodna arbitraža će potvrditi da se zakoni ne mogu primenjivati selektivno, zbog političke potrebe.

  

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči da sud osudi Miroslava Miškovića na pet godina zatvora, na koliko mu je izrečena kazna na prvobitnom suđenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego što je prethodno presuđeno.

Odbrana je na ponovljenom suđenju zatražila oslobađajuću presudu i istakla da će ona biti mera "nezavisnosti pravosuđa".

Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam mesec, a određeno mu je jemstvo, najveće ikad izrečeno u Srbiji, od 12 miliona evra kao garancija da će prisustvovati sudjenjima.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.draganAR
09.03.2019 - 09:21
"klon" diplome
koliko će tek da \"zarade\" ovi za lažno predstavljanje, kada zatvorimo sva poglavlja briselsovce?