Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Moja će vojska u Staroj Srbiji, pored hrišćana zateći i Srbe muslimane a s njima i Arbanase, hrišćane i muslimane... Svima im nosimo slobodu, bratstvo, jednakost u svemu sa Srbima": Kako je kralj Petar pozivao narod u Balkanski rat

Osvajačka i neprijateljska otomanska vlada istrebljuje već vekovima ovu našu braću, napisao je kralj Petar 1912.
Datum: 22/11/2018

"Moja će vojska u Staroj Srbiji, pored hrišćana zateći i Srbe muslimane a s njima i Arbanase, hrišćane i muslimane... Svima im nosimo slobodu, bratstvo, jednakost u svemu sa Srbima": Kako je kralj Petar pozivao narod u Balkanski rat

Fotografija: Wikimedia Commons

Balkanski savez, nastao u razdoblju od 1904. do 1912, okupio je četiri nacionalne države poluostrva. Bio je to veliki trijumf ideje o oslobođenju i ujedinjenju poluostrva. Zamišljen kao odbrambeni savez Srbije, Bugarske, Grčke i Crne Gore, on se razvijao u skladu sa događajima na nemirnom poluostrvu. Neuspeh reformi u Osmanskom carstvu, poraz koji je ono pretrpelo od Italije u Tripolitanskom ratu i progoni balkanskih hrišćana podstakli su stvaranje planova za zajednički rat. Pregovori oko podele etnički mešovitih krajeva evropske Turske složene istorije trajali su dugo i deo otvorenih pitanja prepušten je na arbitražu ruskom caru. Kada je rat oktobra 1912. konačno počeo, vojske balkanskih saveznika su tokom prvog meseca odnele značajne pobede.

U proglasu upućenom početkom rata, kralj Petar je napisao sledeće:

"Najnoviji događaji stavili su opet na dnevni red rešavanje sudbine Balkanskog poluostrva, pa s tim i sudbinu Stare Srbije, te slavne ali tužne majke naše Kraljevine, gde je istorijsko jezgro srpske države, starih kraljeva i careva, gde su slavne Nemanjićke prestonice: novopazarski Ras, Priština, Skoplje, Prizren, gde žive naša braća po krvi, po jeziku, po običajima, po narodnoj svesti željama i težnjama. Osvajačka i neprijateljska otomanska vlada istrebljuje već vekovima ovu našu braću…"

"... Ovo neizdrživo stanje gonilo je stotinama godina Srbe da se sele iz Stare Srbije, a od poslednjega našega rata s Turskom svake godine prelaze u našu Kraljevinu hiljade očajnih i golih begunaca. Njih je danas prepuna Srbija..."

"... Moja će vojska u Staroj Srbiji, pored hrišćana zateći i Srbe muslimane koji su nama tako isto dragi a s njima i Arbanase, hrišćane i muslimane, s kojima naš narod živi zajedno već hiljadu i tri stotine godina, obično deleći s njima i sreću i nesreću. Mi im svima nosimo slobodu, bratstvo, jednakost u svemu sa Srbima."

***

IZVOD IZ KNJIGE "KRALJ PETAR PRVI, OSLOBODILAC U DOBA SRPSKE ODISEJE" DR ČEDOMIRA ANTIĆA KOJU ČITAOCI DOBIJAJU NA POKLON UZ NEDELJNIK OD 22. NOVEMBRA


Knjiga o Petru Prvom je četvrta od šest u poklon ediciji "Karađorđevići, vladari i ratnici". Više o ediciji i rasporedu knjiga koje će se deliti uz Nedeljnik pogledajte OVDE.Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.igorN.
23.11.2018 - 19:18
mita nam govori...
kako su srbski tajkuni zamislili tako se i realizovalo... U osvit Prvog balkanskog rata kralj Petar I Karađorđević je 18. oktobra 1912. godine izdao proglas u kome kaže da će njegova armija doneti \"slobodu, bratstvo i jednakost\" ne samo Srbima već i Albancima, nakon ĉega je srpska vojska krenula u osvajanje Albanije, ĉineći nad albanskim stanovništvom brojne zloĉine. Tucović beleži da je šovinistiĉka štampa u Srbiji „mesecima i godinama rasprostirala o arbanaskom narodu tendenciozna mišljenja―],izazivajući kod srpskog naroda „mržnju prema divljim Arnautima, prikrivajući kao guja noge divljaštva koja je srpska vojska prema njima poĉinila― Nakon prisajedinjenja Kosova Kraljevini Srbiji, Kosovski Albanci su bili suoĉeni sa politikom prisilne srbizacije, koja se ogledala u zabrani korišćenja albanskog jezika, pokrštavanju, kolonizaciji i etniĉkom ĉišćenju. Arnaute je nemoguće suzbiti samo postupnom kolonizacijom ... Jedini naĉin i jedino sredstvo to je brutalna sila jedne organizovane državne vlasti, u ĉemu smo mi uvek bili iznad njih. ” — Vaso Ĉubrilović Podelom Arbanije nestalo bi privlaĉnog centra za arbanasku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bi eventualno dobili jos 200.000-300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici ĉiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jaĉe akcije da se to spreĉava. — Ivo Andrić
Imenjak
25.11.2018 - 12:45
Za.....mita nam govori
Kako onda mito objašnjavaš da je današnja Albanija prepuna srpskih srednjevekovnih tvrđava? Kako objašnjavaš srpsku pesmu ,,Zidanje Skadra\"? Kako objašnjavaš da je Tito i njegovi komunisti, da su posle 2. Sveskog rata zabranjivali srbima povratak na svoja ognjišta, a srpske njive, srpsku zemlju, šume, domaćinstva, kuće.....šakom i kapom poklanjali šiptarima koji nisu u opšte bili tu, pa im je neko pride poklonio, već su naseljeni iz Albanije i dato im je sve to, a po sporazumu Tito- E. Hoža? Kako objašnjavaš........?