Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Monsieur Brexit

Ko je Mišel Barnije? Deklarisani degolista, prvi put biran u Parlament sa 27 godina na listi UMP, zatim četiri puta u Senat, dva puta Ministar u Vladi, dva puta komesar u EK
Piše: Milan Radonjić
Datum: 04/10/2016

Monsieur Brexit

Foto: Profimedia

 

Ovog vikenda navršava se 100 dana od kada je Britanija udarila samoj sebi i Evropi, taj poslednji nepotrebni, tužni šamar odlučivši na referendumu održanom 23. juna da umesto neizvesne budućnosti odabere bolju prošlost. Nekih mesec dana kasnije, krajem jula, predsednik Evropske Komisije Žan Pol Junker odabrao je bivšeg francuskog ministra i evropskog komesara za unutrašnje tržište i usluge Mišela Barnijea, za glavnog pregovarača u procesu izlaska Britanije iz EU.

 

Član 50

Upravo danas se ovaj karijerni konzervativni političar nadležan za rukovođenje procesom razdruživanja uselio u svoju kancelariju u Briselu, nedaleko od Junkerove, koji je svoju odluku iz jula meseca obrazložio rečima: „da mu za tako važan posao treba iskusan čovek."

Britanski mediji su njegovo imenovanje nazvali „objavom rata".

Inače, nerado pominjani Član 50 Lisabonskog sporazuma (nerado jer je jedan od najvažnijih argumenata zagovornika Evropskoj jedinstva bio upravo da „ni jedna članica nikada nije poželela da napusti Uniju") koji reguliše mogućnost istupanja iz EU ima samo 250 reči gde se vrlo načelno formulišu koraci za razdruživanje uz poseban naglasak na okvir za buduću saradnju između Unije i bivše članice. Zbog toga je ličnost glavnog pregovarača od tolikog značaja. Konsenzus koji se bude stvorio oko njegove ličnosti i tima koji je okupio odrediće u velikoj meri odnose Britanije i Evrope.

 

"Najopasniji čovek u Evropi"

Ko je Mišel Barnije? Deklarisani degolista, prvi put biran u Parlament sa 27 godina na listi UMP, zatim četiri puta u Senat, dva puta Ministar u Vladi, dva puta komesar u EK.

"Postoje dve konstante u njegovoj političkoj ličnosti, Evropa i ekologija," kaže Olivije Gersen, Barnijeov šef kabineta na poslu komesara za jedinstveno tržište (od 2010. do 2014) On kao i drugi saradnici opisuju ga kao timskog igrača, pragmatika, čoveka od integriteta i pažljivog slušaoca.

Samo Barnijeovo imenovanje izazvalo je škripu zuba na Ostrvu. Ovo možda ima veze sa time da je upravo njegov potpis nalazi ispod više od 40 predloga za bolje nadgledanje finansijskih operacija, koje je formulisao kao komesar za zajedničko evropsko tržište. Ono što najviše brine britanski bankarski sektor jeste njegov ranije iskazani, principijelno oštar stav prema Londonskom Sitiju, koji bi ukoliko se isti sprovede u delo, trebalo da izgubi pasoš za slobodno poslovanje na Kontinentu.

Za vreme koje je proveo u Komisiji, Barnije se pokazao kao tvrd pregovarač, koji nije ni najmanje naivan. Telegraf ga je stoga nazvao najopasnijim čovekom u Evropi. Ipak malo je verovatno da će ovakvi bombastični naslovi britanske štampe imati bitnijeg uticala na ovog 65godišnjaka sa 40 godina iskustva u politici i veteranom Briselskih institucija.

 

Suočavanje sa realnošću

Prema nezvaničnim informacijama sa Orsejskog Keja, Britanija bi trebalo da se pripremi za tvrdi Brexit, odnosno za potpuno napuštanje zajedničkog tržišta i carinske unije. (Barnije je i bivši ministar spoljnjih poslova, a nije bez značaja činjenica da je svoje mesto morao da ustupi Dominiku De Vilpenu, pošto mu je, po mnogima nepravedno, pripisana zasluga za francusko Ne na referendumu o Evropskom Ustavu iz maja 2005)

Sa ostrva stižu upozorenja da EU može da se pripremi za probleme, ukoliko ne bude neformalnih kontakata pre otvaranja zvaničnih pregovora, ali ta želja teško da će im biti ispunjena jer pravila funkcionisanja EU zahtevaju da svih 27 članica bude obavešteno o svim koracima u procesu razdruživanja.

Jedan od prvih Barnijeovih zadataka biće upravo obilazak prestonica EU i razgovor sa šefovima Vlada i država članica povodom usaglašavanja zajedničkog stava o budućim odnosima sa Britanijom. Za to vreme neća davati izjave medijima.

To je dakle samo nagoveštaj onoga što čeka Ujedinjeno Kraljevstvo u budućnosti, a najpre kroz suočavanje sa realnošću odnosno sa procesima na čiji tok i epilog više neće imati ni približno jednak uticaj kao pre juna 2016.

 

 

Tekst je prethodno objavljen na stranici autora na platformi Moj Nedeljnik


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.