Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Može li da se desi da se kandiduju i Vučić i Nikolić

Sme li Vučić da se upusti u taj rizik i podrži Nikolića ako je već nagovestio da će se povući s premijerske dužnosti u slučaju da kandidat SNS ne pobedi na predsedničkim izborima? I koliko je rizična ona Nikolićeva opaska - ja i Aleksandar Vučić došli smo zajedno na vlast i zajedno ćemo sa vlasti i otići
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 31/01/2017

Može li da se desi da se kandiduju i Vučić i Nikolić

Čini se da će naredne dve februarske nedelje biti prelomne u odnosima Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Dilema ko će od njih dvojice biti kandidat SNS za predsednika Srbije sve više dobija na neizvesnosti, a ako bi se sudilo samo na osnovu medijskih napisa stekao bi se utisak da se decibeli u šumovima na relaciji Andrićev venac - Nemanjina svakodnevno pojačajavu.

Tomislav Nikolić očigledno ne želi tako lako da odustane od predsedničke trke. To je valjda i vrapcima jasno. Džaba sva istraživanja koja govore da je Vučić jedini kandidat naprednjaka koji lagano pobeđuje. Možda već i u prvom krugu, pošto bi očigledno cela vladajuća koalicija stala uz premijera. Ivica Dačić je proteklih dana podsetio na svoj portparolski staž u SPS, samo sada na račun drugog šefa, jer je svako obraćanje - a bilo ih je - koristio da promoviše Vučića kao najozbiljinijeg kandidata. Iskusno je Dačić precrtao Nikolića kao što je svojevremeno okrenuo leđa Miloševiću, Koštunici i Tadiću. Ali, to je već druga tema.

Ono što je izvesno jeste da će poslednji sastanak Vučića i Nikolića uoči Sretenja, kada su najavili da će saopštiti tu odluku od milion dolara, biti najverovatnije buran i nimalo nežan.

Dogovor ili razlaz?

Može li Nikolić posle svega što je izrekao - da nam je potreban predsednik baš kao što je on, da njega podržava ceo SNS (mada Zorana tvrdi suprotno) ili signali koje Toma šalje da ima podršku Vladimira Putina - da se povuče i pod kojim uslovima? Da li su preuzimanje SNS ili rotiranje predsedničke i premijerske funkcije s Vučićem nešto što će Nikolić prihvatiti? Iako mu Vučić izgleda ne bi dao ni jedno ni drugo.

 

Bila bi to sigurno greška i Vučića i Nikolića. Zato se ponovo provlači ta teza da je Nikolić najveći Vučićev opozicionar. I da bi opozicija morala sve da učini da još više "motiviše" Nikolića u toj ambiciji da osvoji drugi mandat 


Vučićeva kandidatura otvara bar dve velike nedoumice: ko će biti novi predsednik Vlade Srbije i hoće li i kome u tom slučaju prepustiti lidersku poziciju među naprednjacima, kao što je to svojvremeno uradio Nikolić kada je pobedio Tadića, naravno, uključujući i mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora. Sme li Vučić da se upusti u taj rizik i podrži Nikolića ako je već nagovestio da će se povući s premijerske dužnosti ukoliko kandidat SNS ne pobedi na predsedničkim izborima? Može li Nikolić da povuče Vučića u ambis? Ili možda ona Nikolićeva opaska: ja i Aleksandar Vučić došli smo zajedno na vlast i zajedno ćemo sa vlasti i otići.

Zato se - osluškujući i Vučića i Nikolića, ili pak njihove "portparole" - nameće to pitanje da li je moguće da obojica uđu u predsedničku trku. I koliko je to uopšte realno?

Mada, ako i jedan i drugi tabor ostanu na svojim stanovištima...

Bila bi to sigurno greška i Vučića i Nikolića. Zato se ponovo provlači ta teza da je Nikolić najveći Vučićev opozicionar. I da bi opozicija morala sve da učini da još više "motiviše" Nikolića u toj ambiciji da osvoji drugi mandat. 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Душан
02.02.2017 - 12:24
Лак залогај
Фина анализа. Смета Дачићу Вучић итекако. Можда га баш толико и охрабрује да се он кандидује, као побеђује у првом кругу и те причице. Мислим да Николић није лак залогај и да има оно што Вучић нема. Вучић све то добро зна, па ће због тога подржати Николића.