Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Može li Šutanovac da napravi vojsku koja će poraziti Vučićevu armiju

Ukoliko novi predsednik demokrata ne pokaže neke svoje sujete, privoli intelektualce (koji su nakon razočaranja u Borisa Tadića i DS, danas razočarani i u SNS i u Vučića) da se vrate u glasačku bazu demokrata (jer cilj opravdava sredstvo), ako pokaže tu političku mudrost prilikom izbora kandidata za predsednika Srbije, ako spreči nove odlaske ili cepanje stranke, ako pokaže Đinđićevu pragmatičnost, ako ne bude srljao u Vučićev zagrljaj, ako sa tim žarom ostane posvećen svojim ambicijama, ako stranku bude iole vodio kao Ministarstvo odbrane (gde je postigao neke značajne rezultate, poput profesionalizacije vojske ili razvoja namenske industrije) - onda Šutanovac ima šanse da ostvari svoj cilj i od DS napravi stožer opozicije
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 25/09/2016

Može li Šutanovac da napravi vojsku koja će poraziti Vučićevu armiju

Deluje apsurdno, ali najveći adut novog lidera Demokratske stranke Dragana Šutanovca je što u njega gotovo niko ne veruje. Osim, naravno, oko sedam hiljada demokrata koji su glasali za njega, i porodice. Šta god, dakle, da uradi sa tom strankom - neće izneveriti.

Većina politički pismenih danas bi se kladila da će Šutanovac biti taj koji će ugasiti svetlo u DS. Može li šesti predsednik stranke u modernoj istoriji, međutim, da iznenadi i vrati demokrate na kolosek vlasti s kog su onako brutalno, ali i zasluženo izbačeni 2012? Ili bar da ih dovede na pozicije pristojne opozicije od koje će Aleksandar Vučić bar malo zazirati? Zapravo da uradi ono što Dragan Đilas i Bojan Pajtić nisu uspeli.

Ubedljiva pobeda u prvom krugu Šutanovcu može da raširi krila u kreiranju nove politike DS. Zaista je deklasirao svoje konkurente, koji su očekivali bar drugi krug, u kojem su, tek da se zna, Pajtić i Lutovac - bez obzira na to ko bi od njih dvojice prošao u dodatno odmeravanje snaga - pripremali pakt protiv Šutanovca. Uspeo je da dobije glas izvorne stranačke strukture, taktički je odigrao na svakog člana DS u Srbiji, a ne samo na podršku partijske elite. Kao ministar odbrane očigledno je shvatio da je vojska najvažnija. A zna to i Vučić.

Novi lider DS je pre tačno dve decenije ušao u stranačke prostorije. Autentični je demokrata, zagovornik je građanske i evropske ideje, i to ne može niko da mu ospori. Podržavao je sve vrednosti koje su svojstvene jednom članu Demokartske stranke - Đinđićevo brzo rešenje za Kosovo, uvek je više bio okrenut Briselu i Vašingtonu nego Moskvi, preferirao ulazak Srbije u NATO (ma koliko aterirao taj stav u poslednje vreme), podržavao LGBT populaciju, ukinuo vojni rok...

Retko je koketirao sa nacionalizmom, bio je jedan od najvećih oponenata saradnje demokrata sa Vojislavom Koštunicom (mada je, doduše, bio ministar u vladi DS i DSS), kao i protivnik podrške Dverima u poslednjoj postizbornoj krizi.

A šta su najozbiljnije mane Dragana Šutanovca? To što nema ili bar nije pokazao širinu ili stratešku harizmu neophodnu za jednog ozbiljnog lidera. Ili možda zato što ga nazivaju "estradnim" političarem i što ostavlja utisak čoveka kome je u medijima najvažniji "umetnički dojam". Verovatno zbog toga Saša Radulović danas zadovoljno trlja ruke, jer smatra da je nakon glasanja u DS i definitivno postao vođa opozicije.

Ukoliko, ipak, novi predsednik demokrata ne pokaže neke svoje sujete, privoli intelektualce (koji su nakon razočaranja u Borisa Tadića i DS, danas razočarani i u SNS i u Vučića) da se vrate u glasačku bazu demokrata (jer cilj opravdava sredstvo), ako pokaže tu političku mudrost prilikom izbora kandidata za predsednika Srbije, ako spreči nove odlaske ili cepanje stranke, ako pokaže Đinđićevu pragmatičnost, ako ne bude srljao u Vučićev zagrljaj, ako sa tim žarom ostane posvećen svojim ambicijama, ako stranku bude iole vodio kao Ministarstvo odbrane (gde je postigao neke značajne rezultate, poput profesionalizacije vojske ili razvoja namenske industrije) - onda Šutanovac ima šanse da ostvari svoj cilj i od DS napravi stožer opozicije.

U suprotnom, i DS i Šutanovac će nestati s političke mape Srbije. Uostalom, njegovu snagu ili poverenje koje uživa u toj građanskoj opciji vrlo brzo ćemo saznati. Ako ne pre izbora, onda brojem naslovnih strana u tabloidima.    


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.