Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Na desetine ubijenih u pucnjavi u dve džamije na Novom Zelandu: Policija privela četiri osobe, među njima i "ekstremno desničarskog teroristu"

Potvrđeno da je 49 osoba ubijeno, a 20 povređeno
Datum: 15/03/2019

Na desetine ubijenih u pucnjavi u dve džamije na Novom Zelandu: Policija privela četiri osobe, među njima i "ekstremno desničarskog teroristu"

Foto: Tanjug - AP

U pucnjavi u dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču ubijeno je 49 osoba, a je 20 povređeno u pucnjavi.

Policija je privela četiri osobe, među kojima je australijski ekstremni desničar Brenton Tarant, i otkrila nekoliko eksplozivnih naprava.

Premijer Australije Skot Morison potvrdio je vest o privođenju Australijanca, čije ime nije saopšteno, i dodao da je napad na Novom Zelandu "delo jednog ekstremno desničarskog teroriste".

Agencija AP prenela je da je Australijanac preuzeo odgovornost za napad navodeći da je otišao namerno na Novi Zeland da bi planirao i sproveo napad.

Policija je navela da su se napadi dogodili u dve džamije koje su bile pune vernika.

Premijerka Ardern je osudila napad i dodala da je to nasilni čin bez presadana. Ardern je kazala da je 30 osoba ubijeno u džamiji Masjid Al Nur, dok je deset ubijenih u džamiji u četvrti Linvud.

Pozivajući se na izjave očedivaca, lokalni mediji su preneli da su neki od napadača nosili odeću koja podseća na vojnu uniformu.

Na lice mesta je upućena i vojska koja je deaktivirala eksplozivne naprave pronađene u vozilima privedenih u blizini džamija.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.