Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Na pomolu paraliza Bregzita

Glavni problem je u tome, piše Gardijan, što većina ne postoji ni za šta: ni za drugi referendum, ni za izbore, ni za dogovor (za koji ekonomisti kažu da će biti katastrofa). A sat otkucava
Datum: 11/01/2019

Na pomolu paraliza Bregzita

Foto: Profimedia

Drama u Velikoj Britaniji oko Bregzita se zahuktava, naročito pošto je vlada britanske premijerke Tereze Mej pretrpela poraz pre nekoliko dana u parlamentu kada su poslanici koji se protive izlasku iz EU bez dogovora izglasali amandman u cilju postavljanja novih prepreka za "Bregzit bez dogovora".

Poslanici su podržali amandman na predlog zakona o finansijama kojim bi se zabranili troškovi na pripreme za "izlazak bez dogovora" ukoliko ih parlament ne odobri. Za pomenuti amandman glasalo je 303 poslanika, dok je 296 glasalo protiv, što znači da će vladi trebati izričito odobrenje parlamenta o napuštanju EU bez postignutog dogovora, pre nego što može da iskoristi određena ovlašćenja vezana za zakon o oprezivanju. Ovaj poraz takođe je istakao slabu poziciju premijerke kao liderke podeljene partije, svega nekoliko dana pre ključnog glasaja o odobrenju sporazuma o Bregzitu o kojem je ona pregovarala sa EU.

Ne samo da se Tereza Mej muči da obezbedi većinu za sporazum, već je glavni problem u tome što, piše Gardijan, većina ne postoji ni za šta: ni za drugi referendum, ni za izbore, ni za dogovor (za koji ekonomisti kažu da će biti katastrofa). A sat otkucava.

Ukoliko Mej bude poražena 15. januara, moraće da izloži plan B, a čini se da ga premijerka nema, piše Njujork tajms, osim da nastavi da pregovara sa EU i nada se da će ubediti više poslanika da podrže plan A.

Vlada će po svoj prilici morati da traži produženje perioda za tranziciju, što je Mej već predlagala, a predlog je dočekan na nož. Na pitanje da li bi podržao produžavanje tranzicionog perioda, lider laburista Džeremi Korbin je rekao „Premijerka se upetljala u ovaj haos zato što nije uspela da postigne nijedan smisleni dogovor sa EU". Simpatizeri Bregzita takođe nisu impresionirani. Konzervativac Džejkob Ris-Mog izjavio je da je ovo „poprilično bedan pokušaj izbegavanja rešavanja problema". Predsednik Evropske komisije, sa druge strane, Žan-Klod Junker rekao je da će se produžetak perioda tranzicije „verovatno dogoditi", dodavši da je to dobra ideja zato što ostavlja prostor za razvijanje dugoročnog odnosa između Britanije i EU.

Odbijanje predloga premijerke moglo bi odvesti i do "paralize Bregzita" i sprečiti izlazak Velike Britanije iz EU, rekao je sekretar spoljnih poslova Džeremi Hant za Gardijan. Takav ishod bi "naneo ogromnu štetu" vezi između političara i birača, ali i reputaciji Britanije u svetu, istakao je on.

"Ukoliko sporazum bude odbijen, ne samo da je moguće da Bregzit bude potpuno drugačiji, nego može doći do paralize Bregzita. A paraliza Bregzita mogla bi da dovede do toga da Bregzita uopšte ne bude", rekao je Hant.

Tereza Mej upozorila je ranije kritičare njenog sporazuma o Bregzitu da protivljenjem tom planu rizikuju štetu za britansku demokratiju i ekonomiju. Mej je navela da je sporazum koji je postigla s EU jedini koji poštuje rezultate referenduma iz 2016, štiti radna mesta i omogućava izvesnost za ljude i firme.

Premijerka je u decembru bila primorana da odloži glasanje o sporazumu u parlamentu pošto je postalo jasno da bi ga poslanici odbacili.

Za Terezu Mej ovaj period obeležilo je i pitanje hoće li joj njena stranka izglasati poverenje krajem protekle godine. Poslanici britanske vladajuće Konzervativne stranke ipak su izglasali poverenje premijerki, a ona je istog dana na samitu lidera EU tražila pomoć za završetak procesa izlaska iz EU.

Nikada politički slabija britanska premijerka lobirala je kod evropskih lidera da joj pomognu u preživljavanju glasanja o Bregzitu u svom parlamentu.

"Moramo da proguramo ovaj dogovor preko crte. Čula sam i razumela zabrinute pobunjenike iz moje partije. Ne očekujem da će odmah doći do proboja, ali želim da upozorim evropske lidere da će rizik vezan za granicu sa Irskom ostati trajno", rekla je Tereza Mej.

Prema izveštajima, Mej razmatra da poslanicima ponudi ustupke u vezi sa predloženom "sigurnosnom mrežom" (backstop), merom koja treba da spreći uspostavljanje tvrde granice između britanske Severne Irske i Irske, članice EU.

Pitanje granice izmedu Irske i oblasti Severna Irska ostaje jedno od osetljivih pitanja u pregovorima. EU je predložila da Severna Irska ostane u carinskoj uniji EU i posle izlaska Velike Britanije, dok je Tereza Mej rekla da je taj plan neprihvatljiv i da "podriva ustavni integritet Velike Britanije".

Mej razmatra dve opcije o tom pitanju. Jedna opcija podrazumeva tehničko rešenje u kojem bi se nastavio dosadašnji protok trgovine sa EU putem granice sa Irskom, ali bi uključivao i određene infrastrukture na granici. Druga opcija, kojoj je naklonjenija premijerka, podrazumeva carinski dogovor o taksama.

Suština je u tome što sporazum o povlačenju - a naročito "sigurnosna mreža", koja će stupiti na snagu ukoliko se ne izbegne tvrda granica sa Irskom - nema većinu u parlamentu.

Opoziciona Laburistička partija odbija sporazum, baš kao i veliki broj konzervativaca. Zato je premijerka odložila glasanje za 15. januar u nadi da će uspeti da ubedi poslanike da glasaju za sporazum.

Drugim rečima, Bregzit je daleko od epiloga.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.