Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

"Naša jedina pobeda je 5. oktobar": Velika životna ispovest Vladimira Kostića u Nedeljniku

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti o odrastanju, košarci, obrazovanju, medicini, zdravstvu, srpskoj naciji i kulturi, politici, devedesetim, Kosovu i Metohiji, SANU, Zoranu Đinđiću i spomeniku...
Datum: 16/11/2017

"Naša jedina pobeda je 5. oktobar": Velika životna ispovest Vladimira Kostića u Nedeljniku

Foto Nedeljnik

"Pripadam generaciji čija je jedina prava politička borba i pobeda bio 5. oktobar, uprkos pokušajima da nas ubede da se tako nešto nije ni dogodilo. Možda je naša infantilna politička svest - svaka čast pojedincima - razlog daljih raspleta", rekao je u velikoj ispovesti za Nedeljnik predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

"Građanski, lako smo planuli i lako se ugasili - bojim se ponekad da smo nedonoščad novije istorije koju su lako ubedili da žive u 'najboljem od svih svetova'... Ili pak 'grešan, grešno sam pevô o nama sa početka pedesetih", dodao je Kostić, u intervju koji možete da čitate u novom Nedeljniku (na kioscima od četvrtka 16. novembra).

Kada je reč o Petom oktobru, Kostić je rekao i da ne bi želeo da se gura među prvoborce, ali da jeste taj dan doživeo ličnu pobedu.

"Pošto smo se uveče razišli, dobar deo noći moj prijatelj Jovan Despotović i ja šetali smo ulicama grada i udisali atmosferu. Osećali smo se svečano i kao po završenom važnom poslu. Sutradan ujutro u Amfiteatru Patološkog instituta na Medicinskom fakultetu održan je veliki zbor, sećam se da sam bio u predsedništvu i da sam nešto govorio, ali utisak mi je bio pokvaren gorljivošću pojedinaca da se krene pravcima koji su me iznenadili i već to jutro sam slutio da 'važni posao' nije završen, kako sam se prethodne večeri nadao.

Razočaran? Ne... Neke prilike su propuštene. Za neke sam možda i sam nekim delom kriv. Otkud mi onda pravo na razočaranost", rekao je Kostić.

Prvi čovek Akademije je rekao i da mu se čini da su novije generacije pametnije, ciničnije i čvršće.

"Prisećam se reči svoga sina koga sam tešio da će neko od teških vremena proći, kada je uzvratio da zapravo samo ja imam problem, a da on od kad zna za sebe živi sa nekom krizom i u stanju je da se sa njom nosi. Nadam se da dolaze generacije koje će, uz nešto vitalnog egoizma i ne manje vitalnog cinizma - pa i autocinizma - naučiti da vole i poštuju same sebe, da razumeju sopstvene interese i ciljeve, ne ugrožavajući tuđe. Koje će, konačno, biti građani sveta i, tim pre, građani Srbije", rekao je Kostić.

U intervjuu sa Vladimirom Kostićem, koji je pripreman i rađen puna dva meseca, on prvi put govorio o svom životu i karijeri. U ekskluzivnoj ispovesti govorio je i o Kosovu i Metohiji, unutrašnjem dijalogu i šta SANU ima da kaže na tu temu, o tome kako je postao akademik sa 47 godina, o predstoejćim izborima u SANU, šta ga nervira u Srbiji, o ljubavi prema košarci, malo poznatoj činjenici da je zamrzao studiranje da bi bio trener, zašto i danas pasionirano gleda utakmice, o studiranju i đačkim danima, o stereotipima i našoj infatilnoj političkoj svesti, o tome kakvo nam je obrazovanje, kakvo nam je zdravstvo, kako su lekari postali "izvozni proizvod", da li je nekada razmišljao da ode iz zemlje, o susretu sa Zoranom Đinđićem i ponudi da bude ministar, zašto nikada nije razmišljao da se politički anagžuje (a to ima posredne veze i sa košarkom). O mnogo čemu još... I naravno, o svom kumu Boži Maljkoviću...

 

CEO INTERVJU U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 16. NOVEMBRA  ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 

 


Ukupno komentara: 7Sva polja su obavezna.blago nama
16.11.2017 - 12:35
sa ovakvima
klasican primer arogancije, odnosno samoljublja.
sneyana
16.11.2017 - 16:00
Oktobar
Ne, nemamo pravo na razočarenje. Ni moj sveže operisan žuč ne daje mi pravo da odustanem. Pozdrav.
Milos
17.11.2017 - 10:24
Km
Verujem da je Dr Kostic vrhunski neurolog, ali o politici je morao da se potrudi da nesto nauci pre nego sto je poceo da iznosi svoje stavove, Odavno nisam cuo tako defetisticke stavove, a oni su cesto put u najgora desavanja, jer mi nemamo barbike za neprijatelje, vec krvozedne siledzije. Cudo je da coveku koji toliko voli da svima deli lekcije ne smeta podrska i prijateljstvo Borisa Tadica, coveka o kome je Vikilks sve rekao - uskladjivao je sa Amerikancima tajming sopstvene inauguracije i proglasenje nezavisnosti Kosova! Ne slazem se da se radi o jednom o najumnijih Srba. Za pocetak bi trebalo se drzi onoga sto dobro poznaje, jer politika zahteva profesionalizma makar kao i medicina.
Miodrag
17.11.2017 - 10:24
6.OKTOBAR
Zašto nije sve završeno 6. oktobra? Jednostavno zato što je polovina tog DOS aa još letelo na krilima bivšeg režima. Tu su oni isti svuda oko nas!
slobodan
17.11.2017 - 10:25
Manjina čita i uglavnom čuti a večina ne čita ali ima komentar (partiski)
Pripadam manjini, i često ako imam prilke da se predstavljam kažem za \'\'oktobarac\'\' ali odavno nemogu ni zaršim misao da sam ponosan ne nekoliko blokada i mitnga na kojma sam bio na Kolubarskim kopovima kod česme u lazarevcu na blokadi puta u Stepojevcu. Odmah posle Petog Oktobra bilo je nekih navodnih učesnika, prepričavali su ono što su videli na televiziji, naravno sada se ne sećaju da su to govorili a i zašto bi kad im taj datum ni onda ni sada ništa LIČNO nije značio.
Navi
17.11.2017 - 10:34
Jedan na jedan
Na izborima, jedan glas neobrazovanog jednak je jednom glasu obrazovanog. Obrazovanih je 6\%, koliko je neobrazovanih? Zašto svi hoceda se obracaju obrazovanom za politiku, kad je kljuc smene vlasti u obracanju neobrazovanom?
vesna
18.11.2017 - 02:27
volim pametne
uzivala sam citajuci intervju ovog pametnog coveka !!!