Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Forbs nije objavio na naslovnoj strani da je Jugoslavija najuspešnija ekonomija u Evopi

Različiti izvori navode različite godine iz kojih potiče ova naslovna strana od 1976. do 1996. godine, za koju, priznaćete, je neverovatno da je bila jedna od uspešnijih u istoriji Jugoslavije
Piše Jovana Radovanović
Datum: 01/06/2016

Ne, Forbs nije objavio na naslovnoj strani da je Jugoslavija najuspešnija ekonomija u Evopi

Vole Srbi da veruju da je stara Juga bila najbolja, pa zato i ne čudi što se ponovo naveliko deli naslovna magazina Forbs na kojoj piše: "Barijere srušene: Napredak ekonomije i društva - Jugoslavija među najbogatijim nacijama u Evropi".

Nije ovo prvi put da se ova naslovna strana čuvenog magazina pojavljuje, kako na društvenim mrežama tako i po marginama interneta, ali bogami i na nekim posećenijim portalima. Iako je u više navrata demantovano da je reč o originalu.

No, ajde da raščlanimo zašto je ova naslovna - žao nam je jugonostalgičara - 100 odsto "fejk" i zašto treba da prestanete da je "delite" po mrežama (fotografiju naslovne okačili su i srpski Anonimusi, i za samo par sati podeljena je više od hiljadu puta).

Ko god da je pravio fotografiju - ne znamo da li je reč o internet trolu godine ili nekome ko ima previše slobodnog vremena - napravio je grešku zbog koje bi uredništvu prestižnog magazina letele glave - doslovno. Naime na naslovnoj piše "Yugoslavia among the richest nations in THE Europe", što je nepravilno i takve greške na naslovnim stranama jednog ozbiljnog magazina se ne praštaju. Da je Forbs zaista pisao o uspešnoj ekonomiji Jugoslavije naslov bi bio: "Yugoslavia among the richest nations in Europe". Bez člana "the". Mada sumnjamo da bi odabrali tako glup naslov.

Takođe različiti izvori navode različite godine iz kojih potiče ova naslovna strana od 1976. do 1996. godine, za koju, priznaćete, je neverovatno da je bila jedna od uspešnijih u istoriji Jugoslavije.

No, ajde da vidimo gde je, zaista, Forbs pominjao Jugu. Izdvajamo vam par naslova.

"Kako diktatori upravljaju svojim milijardama", "Popravljanje Jugoslavije", "Kako se privrednici izdižu iz haosa bivše Jugoslavije" i "Od Iraka do Ukrajine, od Sirije do Jugoslavije: Teroristi koji su razorili moderan svet pre jednog veka danas stvaraju još ratova"...


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.02.06.2016 - 10:52
Слика
Слика је из спота босанског репера Прикија! Назив нумере је ЈУГОНОСТАЛГИЈА чини ми се.
Vladimir
02.06.2016 - 10:52
Potrebno je guglati
Naslovna je urađena za potrebe spota bosanskog repera Prikija https://www.youtube.com/watch?v=V\_G5rnIlyhM