Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, ne možete da otvorite vrata aviona dok je u letu

"Sto posto nemoguća misija", kaže Brus Rodžer, predsednik kompanije Aerokonsalting eksperts i pilot boinga 777. Pa, "sve i da pokušate vrata se neće otvoriti"
Piše Dimitrije Đurić
Datum: 17/10/2017

Ne, ne možete da otvorite vrata aviona dok je u letu

Foto: Profimedia

Zamislite scenu. Avionski let. Prijatan, komforan... I odjednom, turbulencije. Putnik do vas ustaje i u strahu počinje da paniči, vrišti i pokušava da otvori vrata, da skoči sa visine od 10 000 metara. Da se spasi, valjda?

Takav scenario je, ne samo zamisliv, već i dramatičan. Ali je, na sreću svih putnika, nemoguć. Jer, ne, niko ne može otvoriti vrata u toku leta.

"Sto posto nemoguća misija", kaže Brus Rodžer, predsednik kompanije Aerokonsalting eksperts i pilot boinga 777. Pa, "sve i da pokušate vrata se neće otvoriti."

Kabine u avionima su pod pritiskom kako bi putnici mogli da dišu na velikim visinama. Kao rezultat toga, postoji razlika između vazduha napolju i unutra. Zbog te razlike, avioni su pod nekoliko kilograma pritiska na svakom kvadratnom centimetru, uključujući i vrata. Pa tako, vi zapravo vučete daleko veću težinu, a brzo i shvatate da, fizički, nema šanse da ih otvorite.

No, pred sletanje je, teoretski, moguće otvoriti vrata. Ali, uz pomoć nekoliko ljudi. Što ste bliže zemlji, tako se težina smanjuje. I to je ono što bi trebalo da brine, ne samo putnike, nego i posadu aviona.

Dok avion rola po pisti svako može otvoriti vrata samo jednim pokretom. Iako se to ne dešava često u SAD, u azijskim zemljama, avio-kompanije imale su ovih problema zbog velikog broja anksioznih putnika koji su prvi put leteli avionom i želeli da otvore vrata kako bi udahnuli "malo svežeg vazduha".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.