Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, ne postoji hemikalija koja boji urin u bazenima

Sajt "Aqua Clear" otkriva da "nema hemikalije koja može funkcionisati kao indikator za urin u bazenu", iako je takvo verovanje raširano diljem planete
Piše: Dimitrije Đurić
Datum: 16/10/2017

Ne, ne postoji hemikalija koja boji urin u bazenima

Foto Profimedia

Da, znamo da vam se piškilo u bazenu. Znamo i da su vam roditelji dok ste bili dete - i to ko zna koliko puta - rekli da tu radnju obavite ranije, pre ulaska u bazen! A znamo i da niste smeli to da obavite u bazenu, jer su vam rekli da će se se istog trenutka oko vas, stvoriti nekakva crvena, ljubičasta, ko zna kakva tečnost i da ćete se izblamirati jer će svi znati da ste upravo to uradili.

Ali, verovali ili ne, ta hemikalija koja boji urin istog momenta pošto se ispusti u vodu u bazenu - ne postoji.

"Bazendžije" širom sveta suočene su sa stalnim zahtevima za nekakvom tečnošću (kojoj niko ne zna naziv) koja bi otkrila neposlušno dete. Međutim, sajt "Aqua Clear" otkriva da "nema hemikalije koja može da funkcioniše kao indikator za urin u bazenu", iako je takvo verovanje rašireno diljem planete.

Stučnjaci u ovoj oblasti kažu da, i kad bi se mogla proizvesti boja za detetekciju urina, ne bi mogla da se dodaje u bazen, budući da ne bi reagovala u kombinaciji sa drugim hemikalijama prisutnim u bazenu.

Ali, ko bi uopšte to želeo? To, da vas neko dovede u neprijatnu situaciju, samo zato što niste mogli da izdržite! Vlasnik bazena? Trener? Roditelji? Ma, ne! Oni samo žele da vam skrenu pažnju da neke stvari, jednostavno, nisu dozvoljene. A naročito uriniranje u nekom javnom bazenu. Jedan bostonski trener se našalio, rekavši: "Kad bi ta misteriozna tečnost postojala, svi opštinski bazeni bili bi ljubičasti!"

Dakle, ovo je, između ostalog, samo još jedan od roditeljskih trikova kojim se deca uspešno drže pod kontrolom.

U biografskoj knjizi o Orsonu Velsu, iz 1985, koju je napisala Barbara Liming, upravo se Vels, zajedno sa svojim prijateljem Čarlijem Mek Arturom, optužuje za širenje glasine o toj misterioznoj tečnosti, nazovimo je "urin-indikatorskom", kako bi se našalili sa prijateljima, davne 1937, dok su plivali u nekom bazenu. Takođe, u jednoj od epizoda Nikelodionove igrane serije "The adventures of Pete & Pete", supstanca pod nazivom "Wee-Wee-See" iskorišćena je tako da, u bazenu, plavim prahom, označi "izvršioca zabranjenog dela", a ova mitska hemikalija pojavljuje se i u filmu "Grown Ups".

Tako da, dragi plivači, opustite se! Ali, ne baš sasvim.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.