Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, švedska premijerka nije podnela ostavku zato što je državnom karticom platila pelene za bebu

Premijerka Švedske navodno je podnela ostavku zbog pet evra koji su skinuti sa kartice iako u toj skandinavskoj zemlji ne obračunavaju ništa u toj valuti.
Datum: 22/09/2017

Ne, švedska premijerka nije podnela ostavku zato što je državnom karticom platila pelene za bebu

Foto: Mona Sahlin bila je u centru sličnog skandala pre 22 godine

Društvenim mrežama širi se informacija da je premijerka Švedske greškom u marketu platila pelene za bebu državnom karticom zbog čega je bila primorana da podnese ostavku. Međutim, ta priča nije pouzdana iz nekoliko razloga.

Premijerka Švedske navodno je podnela ostavku zbog pet evra koji su skinuti sa kartice iako se u toj skandinavskoj zemlji ne obračunavaju ništa u toj valuti. Dalje, Švedska u svojoj istoriji nikad nije imala premijerku, tako da ona nikad nije ni mogla da napravi taj račun. Aktuelni premijer Švedske je Stefan Lofven iz Socijalidemokratske partije, a pre njega na toj poziciji bili su isključivo muškarci, što kao nezavisni, što kao kandidati partija. Od žena na toj funkciji ni traga ni glasa, a spisak svih premijera u Švedskoj možete pogledati ovde.

Moguće da je do zbrke na društvenim mrežama došlo zbog toga što jedna švedska političarka jeste napravila skandal s kreditnom karticom, a bila je kandidat za premijera Švedske. Doduše, to se dogodilo pre više od dve decenije. Naime, tada  tridesetosmogodišnja Mona Sahlin ispred Socijaldemokratske partije, pre dvadeset dve godine povukla je kandidaturu za premijera iako je bila u trci da postane prvi ženski lider i zameni Ingvara Karlsona koji je bio na toj funkciji. Njena politička karijera bila je na staklenim nogama kad je objavljeno da je koristila vladinu karticu i potrošila stotine dolara za ličnu kupovinu, uključujući i iznajmljivanje automobila, kupovinu čokolade i pelena za decu. Iako je novac vratila pre objavljivanja priče novinama, kritike javnog mnjenja nisu izostale i državni tužilac je pokrenuo krivičnu istragu piše Čikago tribjun.

Njena karijera nije bila gotova, ipak je ostala uticajna unutar svoje stranke i vratila se u vladu 2002. godine, a četiri godine kasnije postala lider partije. 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Marjan
23.09.2017 - 13:02
Premijerka
Prvo, u Švedskoj se zna ko je premijer i ne znam zasto sad spominjete premijerku. Ako smatrate da je ovo tekst koji treba da se objavi na jednom ozbiljnom portalu, onda smo daleko dogurali.