Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Nedostojno je očekivati da ti neko nešto duguje, pa i poštovanje, zbog učešća u tom 5. oktobru": Biljana Srbljanović u novom Nedeljniku

"Nismo mi izlazili da bismo uradili nešto za nekog, već to nešto za sebe. Niko ti zato ne duguje ništa, ti duguješ i dalje svetu i društvu za koje nisi sposoban da se izboriš"
Datum: 11/10/2018

"Nedostojno je očekivati da ti neko nešto duguje, pa i poštovanje, zbog učešća u tom 5. oktobru": Biljana Srbljanović u novom Nedeljniku

Foto Goranka Matić

"Ispalo je da je premijera tog dana sasvim slučajno, a veruj mi na reč, ja sam to i pomislila. Jednostavno, bio je prvi petak u novoj pozorišnoj sezoni i tako se poklopilo. Nisam ja nešto posebno razmišljala o tom 5. oktobru, nego više bukvalno o pola veka raznih protesta ovde, svakog propalog. Više o tome zašto je to propalo i čija je to krivica.", rekla je proslavljena dramska spisateljica Biljana Srbljanović u opširnom intervjuu za Nedeljnik, povodom premijere komada "Vrat od stakla".

"Za mene je 5. oktobar i dalje simbol nečeg retko vrednog što je ovde uspelo da se dogodi, utoliko je tragedija njegovog urušavanja veća. Samo hulje i političke barabe najgore vrste mogu taj dan nazvati pljačkom ili obeležiti na bilo koji drugi način negativno. Ipak, i mi sami imamo i te kako udela u tome", rekla je Biljana Srbljanović.

"Seti se, nakon deset godina terora, četiri rata, stotine hiljada raseljenih i mrtvih, Srbi su konačno skupili snage da se, na jedan jedini dan, podignu na noge i razvale taj simbol zla od skupštine, zapale i sruše ono što je to zlo predstavljalo. Pre toga nikad, ali ni posle. Nikad više nije bilo toliko zainteresovanih ljudi za sopstvene živote, nikad ni blizu toliko onih koji su spremni da ustanu i ne daju na sebe. Ne govorim ovde o potrebi revolucije – nasilju, paljenju, tuči sa policijom, ne. Govorim o tome da ne postoji razlog, nepravda, mizerija koja nam može biti nametnuta a na koju bismo ponovo mogli reagovati ovako. Ni pre tog petog, takođe nijednom. Ni zbog ratova, ni zbog mrtvih, ni zbog čega. I sada, sami sebi dve decenije kasnije i dalje čestitamo na tome što smo guzice podigli tog jednog dana i vređamo se jer oni koji su na vlasti baš zato što mi nismo umeli da izgradimo demokratsko i slobodno društvo, vređaju i ponižavaju taj naš praznik. Štaviše, za mene je nedostojno očekivati da ti neko nešto duguje, pa i poštovanje, zbog učešća u tom 5. oktobru. Nismo mi izlazili da bismo uradili nešto za nekog, već to nešto za sebe. Niko ti zato ne duguje ništa, ti duguješ i dalje svetu i društvu za koje nisi sposoban da se izboriš", kazala je između ostalog Biljana Srbljanović za Nedeljnik.

Ona za novi Nedeljnik govori o protestima, medijima, društvenim mrežama, 5. oktobru, studentima, srpskom gostoprimstvu, vlasti i opoziciji...

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. oktobra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.