Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Nema najboljih ljudi, niti stručnjaka": Kako zapošljava Džek Ma

Vlasnik Alibabe Džek Ma stavlja naglasak na optimizam, jer kaže da mu je ta osobina pomogla da izgradi gigant kakvim danas upravlja
Datum: 21/10/2018

"Nema najboljih ljudi, niti stručnjaka": Kako zapošljava Džek Ma

Foto: Profimedia

Razvoj kompanija podrazumeva i angažovanje pravih ljudi, ali je Džeku Ma, prvom čoveku Aliabe, prema sopstvenom priznanju, trebalo vremena da savlada taj proces, preneo je B92.

"Kada sam podigao svoja prva sredstva, to je bilo 5 miliona dolara, angažovao sam puno potpredsednika iz multinacionalnih kompanija. Jedan od marketing menadžera došao je do mene, i rekao je: ’Gospodine, ovo je naš poslovni plan za narednu godinu"’, rekao je Ma. 

Ispostavilo se da je plan napravljen tako da košta 12 miliona dolara, pošto je jasno da nisam mogao da priuštim takav plan, pitao sam šta dalje i radnik mi je priznao da nikada nije ni radio na poslovnom planu ispod 10 miliona dolara. 

"Rekao sam u redu, nije to njegova nego moja krivica“, kaže Ma dodajući da je tada shvatio koliko je pogrešno angažovati takve ljude.

Od tada, Alibaba je prerasla gigant e-trgovine sa više od 80.000 zaposlenih širom sveta i jedan je od najatraktivnijih poslodavaca u Kini, prema rangiranju konsultantske firme Univerzum. 

Izbegavajte "najbolje" ljude i "stručnjake"“, savetuje Ma.

"Ne volim da unajmim ljude koji dolaze kao stručnjaci, jer nema stručnjaka za budućnost, tu se uvek radi o stručnjacima do juče“, rekao je Ma. 

"Nema najboljih ljudi. Najbolji ljudi su uvek u vašoj kompaniji, vi ih obučite da postanu najbolji“, poručuje. 

I počnite od toga tako što ćete naći ljude koji su spremni da uče i koji se ne plaše grešaka, dodao je on. 

Takođe, Ma stavlja naglasak na optimizam. Kaže da mu je ta osobina pomogla da izgradi gigant kakav je Alibaba danas. 

"Kao preduzetnik, ako nisi optimista, ti si u nevolji", rekao je Ma.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.