Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Nemojte deliti uznemirujuće snimke ni manifest zločinca iz Krajstčerča: Premijerka Novog Zelanda apeluje na javnost

"Ne bismo smeli da nastavljamo, delimo, dajemo kiseonik ovom nasilnom činu i poruci koja stoji iza njega"
Datum: 15/03/2019

Nemojte deliti uznemirujuće snimke ni manifest zločinca iz Krajstčerča: Premijerka Novog Zelanda apeluje na javnost

Foto: Profimedia

Premijerka Džasinda Ardern pozvala je Novozelanđane i medije da ne dele sadržaj koji je na internetu objavio osumnjičeni za teroristički napad u Krajstčerču.

Osumnjičeni 28-godišnjak, koji se predstavlja kao Brenton Tarant, strimovao je na Fejsbuku Jutjubu jednu od dve pucnjave u džamijama u Krajstčerču u kojima je stradalo 49 ljudi. Tarant se trenutno nalazi u pritvoru.

On je takođe na nekoliko foruma na internetu objavio manifest koji je takođe poslao i medijima.

Nekoliko medija objavilo je delove manifesta i klipova, a premijerka Ardern je pozvala javnost da ne deli sadržaj na društvenim mrežama.

"Ne bismo smeli da nastavljamo, delimo, dajemo kiseonik ovom nasilnom delu i poruci koja stoji iza njega", rekla je Ardern. "Ne smemo da delimo, širimo, niti se aktivno uključujemo u ovu poruku mržnje."

Ardern je rekla da društvene mreže rade na uklanjanju video snimka.

"Samo želim da zamolim ljude - nemojte deliti snimak", rekla je Ardent.

Portparolka Fejsbuka Antonija Sanda nije odmah potvrdila kada je društvena mreža postala svesna da snimak postoji, ali je istakla da se u kompaniji radi na uklanjanju sadržaja.

"Svi radimo veoma vredno da skinemo sve snimke sa mreže", rekla je ona.

Portparolka Gugla, u čijem je posedstvu Jutjub, rekla je da je video snimak uklonjen sa mreže nakon što ga je pogledalo oko stotinak ljudi, a nekoliko desetina njih ostavilo komentar ispod klipa. Ona je takođe rekla da Gugl u potpunosti sarađuje sa novozelandskom policijom.

Premijerka Ardern je održala dirljiv govor povodom ovog nesrećnog događaja.

"Mi, Novi Zeland, mi nismo bili meta zato što smo sigurna luka za one koji mrze. Nismo izabrani za ovaj čin nasilja zato što negujemo rasizam, zato što smo središte ekstremizma", rekla je Ardern. "Izabrani smo upravo iz razloga što nismo nijedna od tih stvari. Mi smo ponosna nacija od 200 nacionalnosti i 160 jezika, koja deli iste vrednosti."


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dragan
16.03.2019 - 11:03
Naravno da ne treba reklamirati teroriste
Premijerka je potpuno u pravu. Ne treba pomagati teroristima i siriti njihovu propagandu. Njima je upravo to i cilj da se sto vise i duze cuje o njihovom nedelu. Koliko smo samo puta u nasim novinama citali uznemirujuce pretnje terorista koji najavljuju svoje akcije u Srbiji, a nasi novinari pozurili da povecavaju tiraz i plase narod sa praznim pretnjama i sire propagandu terorista. Nikada im se ni ime ne bi trebalo pomenuti, samo govoriti o bezumlju njihovih akcija... Tako bi se obesmislile njihove akcije i mozda mnoge i predupredile, kad bi im bilo jasno da ce ostati anonimnji i da ce malo ko znati ko stoji iza njihovih sumanutih dela.