Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Nensi Spilberg: Današnja deca više nemaju garanciju da neće biti novog Holokausta

Nensi Spilberg, producentkinja filma "Ko će pisati našu istoriju" ("Who Will Write Our History") o događajima i arhivu iz Varšavskog geta, govori za Nedeljnik o nastanku filma, njegovoj globalnoj projekciji, svom bratu Stivenu, porastu antisemitizma i važnosti očuvanja istorije
Piše Ida Salamon, specijalno za Nedeljnik
Datum: 01/02/2019

Nensi Spilberg: Današnja deca više nemaju garanciju da neće biti novog Holokausta

Scena iz geta sa Orom, Abrahamom i Lubom Levin, Anna Wloch

Prošlog petka je devedesetšestogodišnja Livija Lofler tačno u 16 časova i 24 minuta upalila dve sveće, u trenutku kada su se pojavile prve zvezda na nebu. To je uradila kao i svakog Šabata, najvažnijeg praznika u životu religioznih Jevreja. Livija je jedna od retkih koje je Crvena armija oslobodila iz koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, 27. januara 1945. godine. Šezdeset godina kasnije, Ujedinjene nacije proglasile su ovaj dan Međunarodnim danom sećanja na žrtve Holokausta.

Na jedinstven način, ovaj važan dan obeležila je i producentkinja Nensi Spilberg, prikazujući film "Ko će pisati našu istoriju" u 50 zemalja i u preko 250 gradova. U Srbiji su učešće uzeli Jevrejska opština Novi Sad i Teraforming, a domaćin programa je bio Arhiv Vojvodine.

Sa sestrom čuvenog režisera Stivena Spilberga, Nensi, razgovarali smo tokom njenog boravka u Parizu. U saradnji sa Uneskom, održana je globalna manifestacija prikazivanja dokumentarne sage o grupi intelektualaca, novinara, umetnika i vođa jevrejske zajednice, okupljenih pod tajnim imenom "Oneg Šabat". Zatvoreni u Varšavskom getu, prkosili su neprijatelju istinom i reskirali sve kako bi njihova svedočanstva o životu u getu ostala sačuvana, čak i ukoliko oni ne uspeju da prežive.

Njen ideja je od početka bila da napravi film o malo poznatoj priči. Koja je poruka filma?

"Događaj iz Varšavskog geta je jedna od najvažnijih priča vezanih za Holokaust. On svedoči o otporu bez oružja, i to je ujedno poruka koju smo želeli da prenesemo. Postoji veliki broj priča o Holokaustu, koje nam govore o tome kako su ljudi umirali, ali manji je broj onih koje pokazuju kako su živeli i šta su sve činili da prežive. Koliko je bila bitna ne samo hrana, da napune stomake, već i svoje srce i dušu muzikom, umetnošću i svim onim što ih je činilo da se osećaju kao ljudi. A ne da ih nacisti svedu na to da su "niža bića" i kreature, kakvim ih je predstavila njihova propaganda", rekla je.

U novembru 1940. godine, nekoliko dana nakon što su nacisti zatvorili 450.000 Jevreja u Varšavskom getu, tajna grupa "Oneg Šabat", vođena istoričarem Emanuelom Ringelblumom, odlučila je da se bori protiv nacističke laži i propagande. Beležili su potresne događaje iz svog života i sačinili arhiv od 25.000 stranica u kome su se našli eseji, pesme, prikazi očevidaca o nacističkim zločinima, čak i vicevi. Prvi put, njihova je priča ispričana u vidu dokumentarnog filma.

"O Varšavskom getu sam generalno malo znala, i kao i mnogi drugi, bila sam iznenađena da su ovako vredna dokumenta nepoznata. Svetu je poznata priča o Ani Frank, kao i njen dnevnik. Mi smo otkrili hiljade stranica pojedinaca koji zaslužuju isto toliko pažnje kao i Ana Frank. Roberta Grosman, koja je napisala, režirala i producent je filma, kupila je prava za film na osnovu knjige Samuela Kasova i počela da radi na njemu pre osam godina. Kada sam upoznala Robertu i pitala je da režira moj film "Above and Beyond", ostavila je projekat ovog filma sa strane, da bi radila na mom. Ipak, o filmu je tokom našeg rada uvek bilo reči, priča me je veoma zainteresovala, tako da sam od početka deo nje", ispričala je Nensi Spilberg.

Intervju sa Nensi Spilberg čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 31. januara. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

 


 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.