Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Komentar

Nije Dušan Tadić veliki, koliko smo mi (fudbalski) mali

Ako bi Dejo Savićević na pitanje ko mu je bio najbolji saigrač dao jedini logični odgovor - "lopta", onda bi Tadić da u sebi ima imalo prepotencije koju, da ga ne ureknemo očigledno nema, odgovorio: "Ja nemam najbolje saigrače. Drugi imaju najboljeg saigrača - mene"
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 10/10/2016

Nije Dušan Tadić veliki, koliko smo mi (fudbalski) mali

Foto Profimedia

Ovih dana nacija je, eto, otkrila Dušana Tadića. Skromnog, nenametljivog momka koji poznaje fudbal i više voli da doda loptu nego 'leba da jede, koji je asistencijom štiklirao svaki gol (koji nije sam dao) naše reprezentacije u ovim kvalifikacijama. A bilo je, tako neobično, tih golova podosta.

Ako bi Dejo Savićević na pitanje ko mu je bio najbolji saigrač dao jedini logični odgovor - "lopta", onda bi Tadić da u sebi ima imalo prepotencije, koju da ga ne ureknemo očigledno nema, odgovorio: "Ja nemam najbolje saigrače. Drugi imaju najboljeg saigrača - mene".

Godinama se već do habanja koristi floskula o srpskoj reprezentaciji kao "skupu vrhunskih igrača koje je teško uklopiti u tim". Toliko dugo se habala da i nismo primetili da je pridev "vrhunski" nestao iz floskule ostavljajući našu fudbalsku stvarnost na "skupu igrača koje je teško uklopiti u tim". Upravo, valjda, zato što smo imali previše igrača, a premalo saigrača.

Kao da se samo od sebe nameće pitanje šta bi bilo da danas imamo odbranu kao što smo je imali u Južnoj Africi, ili da smo te 2010. imali Tadića i Mitrovića, ili da smo imali trenera kada smo imali i odbranu i sredinu, i tako redom sve do babe, šina i trolejbusa.

Srpskom fudbalu uvek nedostaje nešto, to je realnost nacije koja se uvek nada vođi i koja će čak u fudbalu očekivati da će se pojaviti jedan, fudbalski mesija, koji će zabludelo stado povesti ka spasenju.

Za Tadića sam, inače, onako laički - ima najmanje dva živa pouzdana svedoka, i još po koji nepouzdani - rekao pre pet godina da će biti veliki igrač. I nije potrebno poznavati fudbal, pa čak ni na nivou "svi smo mi selektori", da se prepozna razlika između onih koji sa loptom izgledaju kao fudbaleri i onih kojima lopta ne stoji bolje nego bukagija. Možda sam, ipak, pogrešio. Možda Tadić nije toliko veliki, koliko smo mi fudbalski postali mali?

I pitanje je kako bi se završila sinoćna utakmica da nije blato sa Marakane uštopovalo Austrijance (preciznije državljane Austrije), jer naši štoperi to sigurno nisu u stanju. Uostalom, to je odavno isproban srpski recept - napraviš blato u kom će svi biti jednako zaglibljeni, pa se nadaš najboljem.

Tako ćemo i mi na Marakani moći da igramo protiv svake reprezentacije. Ko je gledao Austriju protiv Velsa, u nekom drugom "fudbalskijem" okruženju, video bi koliko je ta ekipa ozbiljnije izgledala - ne nužno i ozbiljnije igrala - nego u nedelju veče. Čak i pobede kod nas sve manje liče na fudbal.

Ali, ako nam već trebaju mesije, neka to bar bude "saigrač".


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Savo
11.10.2016 - 12:35
Bravo
Bravo za komentar. Muka mi je od salvi hvalospeva na Tadićev račun. Još jednom pokazujemo (pogotovo novinari), koliko nemamo meru. Videli smo samo dve skromne pobede, protiv skromnih protivnika u kojima je Tadić pokazao određeno fudbalsko znanje i ništa više. A mi kakvi smo, hoćemo na silu da imamo vanserijskog fudbalera, što Dušan, voleo bih da grešim, nije.
Дејвид Жинола.
13.11.2016 - 10:56
Проблем.
Проблем је у томе што не постоји тај култ репрезентације,та препознатљива енергија кад се игра за национални тим.Сељачки менталитет је у многим нашим великим играчима,који ведре и облаче.А један Модрић и Ракитић играју за репрезентацију три пута боље,него за Реал и Барсу,гину,поштују млађе а ови наши се лако уздигну.Гордост нас уби.У сарадњи са нестручним кадром,или отвореним саботирањем репрезентације тиме што се никад не изводи најјачи састав,то су двије ствари које представљају огроман проблем.Тадић је сјајан играч,тренутно уз Матића и најбољи, и без проблема би играо у неком великом клубу.