Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Nije srpski biti ustaša

Ako hrvatske poteze nazivamo ustaškim, šta su onda naši koji na njihove odgovaraju istom merom?
Piše: Veljko Lalić
Datum: 12/08/2016

Nije srpski biti ustaša

Novu tačku srpsko-hrvatskog nerazumevanja najbolje je definisao Zoran Panović u prošlom broju Nedeljnika: mi možemo da se odreknemo Miloševića, a oni nikako ne mogu Tuđmana.

I stvarno, njima se po Franji Tuđmanu, koji im je napravio državu, zove aerodrom, dok smo mi Miloševića, koji je našu rasturio, sahranili ispod lipe u Požarevcu.

Ko bi to pomislio 1990? Kako li će istoričari da procesuiraju nova dokumenta CIA u kojima se vidi koliko je šansi propustio požarevački aparatčik?

Milošević i Tuđman, ipak, jedan o drugome nikada nisu izgovorili nijednu ružnu reč, zbog čega je zapanjujuća retorika srpskih i hrvatskih ministara 25 godina kasnije.

Šta se to desilo među narodima koji su u istoriji pokvarili sve što su mogli da pokvare? Otkud ideja jednoj članici EU da podigne spomenik ustaškom teroristi? Ili da za ministra kulture postavi simpatizera najodvratnijeg nacističkog režima?

Da li Srbija na to treba da reaguje? Treba! Da li to treba da uradi na vulinovsko-šešeljevski način? Ne treba.

Ovo je logički problem. Ako hrvatske poteze nazivamo ustaškim, šta su onda naši koji na njihove odgovaraju istom merom?

Ta logika me užasava oko Srebrenice svih ovih godina. Nije srpski da se ponašamo kao ustaše, da smanjujemo broj ubijenih, da se prebrojavamo uopšte. Draža Mihailović, koga danas ista ekipa i ovde i tamo poredi sa Stepincem i Barešićem, streljao je komandante posle zločina u Foči.

Ali da ne idemo u istoriju. Šta je s Olimpijskim igrama? Kakva je ovo preporuka Vlade našim sportistima da nesportski napuste podijum ukoliko se pojavi neko pod zastavom Kosova? Šta je odvratnije od takvog hrvatskog poteza 1995. u Atini? Ustaškog, zar ne?

Ima li, uopšte, sportista koji su propatili više od naših početkom devedesetih.

Kako bih cenio Vanju Udovičića da je odbio ovo da uradi... Da je zaštitio svoje prijatelje sportiste. Klince. Ali ne. Još gore. On kaže -- to je preporuka, pa ti po savesti. Ej, da na drugog prebacuješ takvo breme. Da razmišlja narednih 20 godina da li je trebalo da bude kažnjen od MOK-a, da ostane obeležen u istoriji kao nesportista, ili da ga čereči srpska štampa narednih 10 godina. Takve odluke smo ostavili klincima kojima je trebala koncentracija da se bore za medalje. Što mi nismo preuzeli odgovornost za njih? Što se nismo, uostalom, povukli s Olimpijskih igara? Ako su mogli Amerikanci 1980. zbog Avganistana, mogli smo i mi 2016. zbog Kosova.

Ima tu još zamena teza. Osnovno, šta je kriv sportista iz Peći, dakle po Ustavu naš sunarodnik kome treba i penziju da damo, što se bori pod zastavom Kosova? Njemu da ne pružimo ruku?! Je l' ova mala Keljmendi osumnjičena za zločine, ili njen predsednik vlade, s kojim se naši političari stalno viđaju?

Nama je Divac kriv. Ili Dejo Savićević kada ih FIFA primi. Kao da su Divac i Dejo potpisali u Briselu da neće ometati ulazak Kosova u međunarodne institucije.

Najveseliji član naše delegacije u Riju, Tomislav Nikolić, rekao je kako su im pretili političkim karijerama. Možeš misliti? Čime to pretimo Divcu? Ženom?

I na kraju, kako smo svi zajedno dovde stigli? Od Tuđmana do Barešića i Stepinca. I Šešelja koji, kad izađe do grada, zapali neku hrvatsku zastavu.

Ja mislim da je to zbog onog Panovićevog. Hrvati ne mogu da se odreknu Tuđmana, a ni mi, očigledno, ne možemo da se do kraja odreknemo Miloševića.

Ponor pakla... Ili kako već to ide...

 


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.leta joe
12.08.2016 - 21:10
jedna rec
Bravo
Milos Milosevic
13.08.2016 - 02:43
Cemu ovaj tekst uopste ?
Zasto pricate takve stvari gospodine Lalicu, kritika radi kritike ? Ako je nesto sto liberali poput vas mogu da cene kod ove vlade je da se maksimalno pokusava sa pomirenjem. Razuma s druge strane nema i to takvi ekstremisticki potezi od strane Hrvata vi ste u stanju da poistovetite s nasom stranom. Mi smo zalajali i nista vise, obelezili stradanje 1995. i to je to. Izneli su ustaske uniforme, rehabilituju ustase, mi im rekli ne budite ustase. Pa koliko blaze moze od toga dajte molim vas. I odustali smo mi odavno od Milosevica, kakve to sad pretenzije Srbija ima u regionu ? Otvaramo poglavlja sa EU, i ocigledno je da nasa vlada ima apsolutnu podrsku EU. Sto se Kosova tice, konacno se s nekim razumom krenulo u dijalog s Pristinom, sto svakako nije lako jer ALbanci sa svojim tribalnim razmisljanjem tesko prihvataju i ono sto su potpisali. Konacno posle vise od deceniju apsolutnog nerada po pitanju Kosova i busanja u grudi da ne priznajemo tu zemlju pa samim tim valjda ne treba nista ni da cinimo jer bi svaka cinidba mogla biti ocenjena kao priznavanje Kosova. Nekako jaca je kritika u domacoj javnosti da je ova vlast kvazi evropska i pritajeno radikaska nego u stranoj. Ne vidite li u tome neki apsurd ?
Aleksandar Knežević
13.08.2016 - 18:13
Sve je isto samo Jugoslavije nema
U istoj Jugoslaviji svi Srbi završila je na vrbi.
Božidar
13.08.2016 - 18:13
Odličan tekst
Tekst koji je rekao sve ali za pametne. Zato i čitam taj \"Nedeljnik\"