Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Nikola Pilić: Teniseri se ponašaju kao bebe, Dejvis kup će biti smejurija

Danas igrači igraju 19-20 turnira godišnje, a mi smo igrali 35 i još Dejvis kup za eksere
Datum: 14/09/2018

Nikola Pilić: Teniseri se ponašaju kao bebe, Dejvis kup će biti smejurija

Foto Profimedia

Nikola Pilić, legendarni trener koji je sa Nemačkom, Hrvatskom i Srbijom, osvajao Dejvis kup, razočaran je odlukom da se promeni sistem takmičenja. Dejvis kup će se od sledeće godine igrati po novom sistemu, ukoliko u međuvremenu ne dođe do bojkota.

Đerar Pike, fudbaler Barselone, je predsednik i osnivač “Kosmosa” koji je dobio poverenje na nedavnom glasanju u Dalasu da promeni format Dejvis kupa, što je izazvalo oprečna mišljenja širom sveta. 

“Odluku su donele teniske analfabete. Jedan fudbaler i jedan Japanac koji je stotine miliona evra zaradio samo u Japanu, a u drugim zemljama bio bi u problemima. Oni menjaju izgled Dejvis kupa s Amerikancima koji bi od sporta pravili predstavu. Oni prave šou. Možete zamisliti da, recimo, Kanada protiv Belgije igra u Singapuru. Ma, koga to zanima gledati?! Danas igrači igraju 19-20 turnira godišnje, a mi smo igrali 35 i još Dejvis kup za eksere", kaže Nikola Pilić za 24sata.hr. 

On se ne slaže s argumentom da se novi format uvodi zbog rasterećenja igrača. 

“Igrači su postali razmažene bebe jer imaju stotine miliona evra. Znate šta? Da su rekli da se ne igra na tri, nego dva dobijena seta, ‘ajde, u redu... Nadal, Pike i Federer su prijatelji i ko zna šta stoji iza toga. Osim toga, ko kaže da mora biti toliko turnira? Ti koji su napravili ovo ne znaju što znači prava atmosfera Dejvis kupa. Odlučili su da će 18 nacija igrati u sedam dana, a ko kaže da neće biti bojkota? ATP je protiv toga, Engleska, Nemačka i Francuska su protiv toga. To je smijurija".

Novi plan jeste da će jedino zvanično timsko takmičenje u tenisu početi na kraju sezone (18-24. novembar 2019.) kako bi se povećalo uzbuđenje – nastupaće ukupno 18 reprezentacija koje će se nadmetati u formatu normalnog turnira.

Za promenu je bilo potrebno da se s tim saglase dve trećine nacija (od 140) i to se upravo i desilo, pošto je čak 71 odsto glasalo za novi format. 

ITF je izložio biznis plan kroz koji bi ušlo nešto oko tri milijarde dolara za 25 godina, a on bio bio finansiran od kineske grupe “Kosmos” koju je osnovao Đerar Pike. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.