Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Nikola Selaković: Moj otac je žrtva Petog oktobra - Čitajte u Nedeljniku

Selaković u intervjuu za novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od 18. maja govorio o Petom oktobru, o rušenju u Savamali, razlici i odnosu između Vučića i Nikolića, o opoziciji, studentskim protestima, Zoranu Đinđiću, ali i o suđenju Haradinaju, Haškom tribunalu i onoj sada već čuvenoj anegdoti sa flašicom vode "Jana" na njegovom Pravnom fakultetu
Datum: 17/05/2017

Nikola Selaković: Moj otac je žrtva Petog oktobra - Čitajte u Nedeljniku

Foto Igor Pavicevic

Bivši ministar pravde Nikola Selaković koji ovih dana u medijima figurira kao glavni kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda (ako čitate jedne) ili kao budući premijer Srbije (ako slušate druge) u intervjuu za najnoviji Nedeljnik govorio je o jednom događaj nakon petooktobarskih promena 2000. koji je bio presudan za njegovu političku karijeru.

Reč je o otkazu koji je dobio njegov otac, tada direktor jedne od najpoznatijih beogradskih firmi, Industrije obuće "Beograd". I to zato što je bio kadar socijalista. Vrlo brzo posle toga, Selaković, koji je tada punio 18 godina - iz revolta - aktivno će se uključiti u jednu drugu stranku, SRS.

"To, naravno, nije bio jedini razlog mog političkog angažmana, ali uvek postoji neka kapisla kada se odlučujete na velike korake u životu", rekao je Selaković u intervjuu za Nedeljnik, prvom u kojem pristaje da priča i o privatnim detaljima iz svog života.

"Moj otac je vodio firmu koja je brojala 2.500 radnika i koja je uspešno poslovala i za sve vreme sankcija. Bila je to, međutim, prva firma u kojoj je uveden krizni štab i razjureno celo rukovodstvo. I kakvi su rezultati? U firmi u kojoj je radilo više od 2.100 žena, danas radi oko 20 ljudi. Prodata je za tek nešto više od 150.000 evra. Strani partneri su pobegli u Rumuniju", naveo je Selaković.

Kao pravni istoričar, Selaković izvlači zaključak da je jedan od najpogubnijih rezultata Petog oktobra neselektivno razjurivanje sposobnih ljudi iz privrede.

"To se u Srbiji nije dogodilo prvi put. Ali uvek kada bi se dogodilo, Srbija bi ulazila u teške godine. I nakon obračuna Tita sa srpskim liberalima, gde danas svi pričaju o Marku Nikeziću i Latinki Perović, a niko ne priča o 5.500 najuspešnijih srpskih privrednika koji su sklonjeni. To se desilo i posle Osme sednice sa Stambolićevim ljudima. Poslednji takav udarac srpskoj privredi nanet je Petog oktobra", rekao je Selaković.

On je u intervjuu za novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od 18. maja govorio o o Petom oktobru, o rušenju u Savamali, razlici i odnosu između Vučića i Nikolića, o opoziciji, studentskim protestima, Zoranu Đinđiću, ali i o suđenju Haradinaju, Haškom tribunalu i onoj sada već čuvenoj anegdoti sa flašicom vode "Jana" na njegovom Pravnom fakultetu.

 

DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NETUkupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Ivan
18.05.2017 - 08:03
Revansizam
Mislim da ste kao ministar postupili isto kao oni kiji su najurili vaseg oca. Tako da nemate pravo sada da kukate. Znam iz licnog iskustva!
maajdebre
22.05.2017 - 00:03
osvetnici
Srce mi se cepa zbog tvog tate.Vi u SNS to ne radite i zato što ste tako ispravni i čestiti ja sam već dve godine na hlebu i vodi.