Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Istorija

Nikola Tesla: Bio sam i vazda ostajem samo Srbin i ništa više

"U vama gledam ja mlado Srpstvo, koje ima da radi na opštem zadatku sviju Srba. Vi ste budućnost Srpstva. Ja sam - kao što vidite i čujete - ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi, i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svijetu"
Datum: 03/02/2017

Nikola Tesla: Bio sam i vazda ostajem samo Srbin i ništa više

Foto Profimedia i Autobiografske priče iz časopisa "Moji pronalasci"

Teslino poreklo i ime nisu bili sporni ni 1931. godine kada je bio na naslovnoj strani Tajma. Ali, s vremena na vreme, u javnosti, srpskoj i hrvatskoj, pojavilo bi se nešto čime bi oni manje stručni pokušali da potkrepe svoje tvrdnje o tome da je veliki pronalazač bio podjednako ponosan na „svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu" i da je u stvari sve vreme bio isključivo Jugosloven ili samo - kosmopolita. Tako se na društvenim mrežama na talase, kao nedavno, povede polemika da li je on ikada izričito govorio o svom poreklu kao srpskom. Dovoljno da se (opet) ustalasaju nacionalistički duhovi na mrežama.

Ljubaznošću Muzeja Nikole Tesle i stručnjaka koji rade u njemu, Nedeljnik je, kako bi jednom zasvagda stavio tačku na „naš" ili „vaš", dobio uvid u dokumenta u kojima se Tesla izjašnjava o tome ko je i odakle potiče, i šalje poruke „svojoj braći" rasutoj po Americi, ali i na Balkanu, isključivo kao - Srbin.

Sam Tesla je, prema rečima stručnjaka, 1919. godine, u časopisu Moji pronalasci objavio seriju autobiografskih priča, gde pominje anegdotu iz Pariza i trenutak kada na pitanje recepcionara hotela u kojem je odseo „koja je njegova titula", kaže da je „ona najveća moguća". „Viša od kraljevske, ja sam Srbin."

Prilikom jedine posete Beogradu 1892. godine, kao već svetski priznat naučnik, imao je posebnu poruku za srpski narod:

Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ja ne umem da vam iskažem, ali se radujem što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više... Dešava se, gospodo, da čovek, udaljen od svoje otadžbine, zanet poslom kakvim se ja zanimam, po katkad smete s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu. Ali toga, gospodo, kod mene nikad nije bilo, a nadam se da i neće i ne može ikad ni biti. Ako se ja i ne nalazim među vama, da kao i vi što više privredim na oltar srpske misli, ja radim drugi posao, na drugi način proslavljam ime srpsko, i na drugi način radim i trudim se, da koliko mogu i ja što korisno privredim svome narodu i svojoj miloj braći. I ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, to ta počast više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine ja ponikao."

Dalje je Tesla okupljenima govorio o „iskonskoj borbi naših predaka na Kosovu", i zahvalio im sledećim rečima:

Braćo i drugovi! Hvala vam na tolikoj pažnji i odlikovanju. U vama gledam ja mlado Srpstvo, koje ima da radi na opštem zadatku sviju Srba. Vi ste budućnost Srpstva. Ja sam - kao što vidite i čujete - ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi, i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svijetu."

 

U NOVOM NEDELJNIKU PROČITAJTE VELIKO ISTRAŽIVANJE O TESLI: ŠTA JE SVE GOVORIO TESLA, KADA JE REKAO DA JE BIO I OSTAJE SRBIN I NIŠTA VIŠE, ZAŠTO MU JE SRPSTVO BILO VAŽNIJE OD KRALJEVSKE TITULE, ŠTA JE BELEŽIO U SVOJIM AUTOBIGORAFSKIM PRIČAMA, ŠTA PIŠE U TESLINIM PISMIMA, KAKO JE O NJEMU PISALA INOSTRANA ŠTAMPA, O POKUŠAJIMA SVOJATANJA I ZA NJEGOVOG ŽIVOTA...

 

U NEDELJNIKU OD 2. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.