Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Noć u parlamentu: "Mi smo na ovo bili prinuđeni..."

"Nadam se da su građani ispratili našu borbu tokom prethodna četiri dana i ovo što smo radili sinoć. Nadam se da više nećemo biti prinuđeni na tako nešto i da ćemo od prve naredne sednice normalizovati rad skupštine i dostojanstveno predstavljati građane koji su nas birali", poručila je poslanica Tatjana Macura
Datum: 07/12/2018

Noć u parlamentu: "Mi smo na ovo bili prinuđeni..."

screenshot N1

Poslanici opozicije koji su noć proveli u Skupštini Srbije u znak protesta zbog toga što nemaju mogućnosti da predstave svoje amandmane na Predlog novog budžeta, pozvali su rano jutros predsednicu parlamenta Maju Gojković da sazove kolegijum na kojem bi se šefovi poslaničkih grupa dogovorili o normalizaciji rada Narodne skupštine, prenose mediji.

Poslanica Tatjana Macura rekla je da bi na tom kolegijumu bilo moguće da se šefovi poslaničkih grupa u civilizovanoj atmosferi dogovore kako će se dalje raditi jer su postale besmislene aktivnosti poslanika vladajuće koalicije koji troše vreme za rad podnoseći amandmane od kojih kasnije odustanu.

Ona je izrazila nadu da će nekakav dogovor biti postignut pre naredne sednice. Bila je to, kako je reklam i poslednja konferencija za novinare koju će opozicija držati u zgradi parlamenta.

"Nadam se da su građani ispratili našu borbu tokom prethodna četiri dana i ovo što smo radili sinoć. Mi smo na to bili prinuđeni. Nadam se da više nećemo biti prinuđeni na tako nešto i da ćemo od prve naredne sednice normalizovati rad skupštine i dostojanstveno predstavljati građane koji su nas birali", rekla je ona.

Govoreći o predloženom budžetu, Macura je rekla da su poslanici od ministra finansija Siniše Malog i ostalih ministara dobili uveravanja da će on biti uravnotežen, ali su izostali odgovori na mnoga pitanja, pre svih kako će se rešavati problemi ranjivih društvenih grupa.

Poslanici DS izjavili su u četvrtak uveče u Skupštini da se predloženim budžetom za 2019. povećava izdvajanje novca za elemente sile - MUP, Ministarstvo odbrane i za Bezbednosno - informativnu agenciju, što je kako su ocenili pokazatelj da vlasti nisu u fokusu knjige i obrazovanje, već vojska.

Poslanik DS-a Dejan Nikolić rekao novinarima u Skupštini Srbije da nije tačna izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da je vlasti u fokusu knjiga, a ne puške, jer prema predloženom budžetu Ministarstvo odbrane će dobiti 34 odsto novca, a samo šest odsto za Ministarstvo prosvete.

"Njima je sila i vojska u fokusu, a ne obrazovanje, to pokazuju podaci, a ne ono što govore", kazao je Nikolić.

Poslanica DS-a Maja Videnović ocenila je da se budžetom ulaže u represiju i silu SNS-a, što smatra "budžetom za očuvanje Srpske napredne stranke (SNS) na vlasti"..

Šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić prethodno je rekao da se u Skupštini već četiri dana vidi "nasilje vlasti".

"Nasilje vlasti koja pokušava da spreči da opozicija upozna građane s tim šta ih čeka u 2019. godini... Crtanje meta na sve koji razmišljaju drugačije, a svi koji imaju kritički pristup se sprečavaju da govore i skreće se pažnja sa zakonskih predloga", rekao je Ćirić.

"Ovo je paralelni, otvoreni parlament. Držaćemo konferencije za medije na svaka dva sata i moći ćete da razgovarate s svima nama", kazao je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

"Situacija je veoma alarmantna. Imamo tri oblika nasilja vladajuće većine protiv svakog ko drugačije misli - da se ukidaju izložbe karikatura, da se premlaćuju lideri opozicije i na kraju imamo i parlamentarno nasilje protiv kompletne opozicije, gde nam se zabranjuje da govorimo o najvažnijim temama u Srbiji danas", rekao je Obradović.


 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.