Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Nosićeš betonske cipele": Nema države tamo gde oborknezovi kabadahijski vode svoje gradove

U slučaju Bogdana Labana, teško je naći nekog ko će stati u njegovu odbranu osim centrale stranke. Za Palmu "koji bar daje" mnogi će da zalegnu. Priče, svakako, nisu za poređenje. Osim što ni "d" od države, ni "s" od sistema neće biti tamo gde lokalni oborknezovi kabadahijski vode svoje gradove
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 30/08/2017

"Nosićeš betonske cipele": Nema države tamo gde oborknezovi kabadahijski vode svoje gradove

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Kako izgleda reakcija u afektu kada čoveka univerzitetski profesor "tera da krade"? Možda bi neko rekao: "Gospodine, ja to ne radim." Neko drugi bi, iziritiran, poslao tog koji ga "tera da krade" u deveto koleno, okrenuo se i otišao. Gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a Bogdan Laban, međutim, nije od te fele. On u takvim situacijama bira opciju 15-minutnog izliva najbrutalnijih uvreda i pretnji tom univerzitetskom profesoru.

Reč je o snimku koji se pojavio na portalu "Espreso", na kom se čuje kako gradonačelnik Subotice vređa (čuju se na snimku i udarci) Vladimira Polovinu, koji predaje na Građevinskom fakultetu u Beogradu, a rodom je iz Subotice. Nije do kraja jasno šta je povod za sukob, osim plakata "Bogdane, Bog je ljut", koji su se pojavili u gradu koji dan ranije.

Objašnjenje o "teranju na krađu", avaj, nije dao gradonačelnik. Objašnjenje je stiglo iz njegove, Srpske napredne stranke. Laban se izvinio građanima Subotice i Srbije što je koristio neprimerene reči, iako "taj čovek ništa dobro ne zaslužuje". Stranka je rekla da je to njegov lični čin (pa on je izgovorio, čiji bi bio?!), ali da je to izgovorio jer su "pokušali da ga primoraju da krade".

Ako deluje malo konfuzno, to je zato što i jeste. Ako se presluša snimak, međutim, sve postaje - jasno.

Razlozi sa sukob među njima dvojicom postaju potpuno nevažni.

Jer u razgovoru široj javnosti anonimnog profesora i nosioca najviše funkcije u gradu Subotici, reči gradonačelnika još zvučnije odzvanjaju.

 

Otkud u rečniku jednog gradonačelnika, da budemo malo naivni, izrazi poput: "Nemoj da te sad sagorim. Treba da ti betonske cipele dam?"Otkud nastup gradonačelnika poput "pokvarenog policajca" iz lošeg američkog filma? Sledeće je po scenariju, valjda, bilo "Spavaćeš sa ribama"? Samo što u Panonskom moru nema riba... 


U izlivu besa Laban je, pored ilustrativnog "Ti si jedan klošar" i različitih vrsta seksualnih aktivnosti koje mu je preporučivao, izgovorio da će mu iščupati grkljan?!

Otkud u rečniku jednog gradonačelnika, da budemo malo naivni, izrazi poput: "Nemoj da te sad sagorim. Treba da ti betonske cipele dam?"

Otkud nastup gradonačelnika poput "pokvarenog policajca" iz lošeg američkog filma? Sledeće je po scenariju, valjda, bilo "Spavaćeš sa ribama"? Samo što u Panonskom moru nema riba...

A tek "Samleću te ko mleveno meso"? Dok Vučić citira Maksa Vebera i Radomira Konstantinovića, njegove lokalne glavešine se bave sabranim delima Sretka Kalinića?

Nije, dakle, ovde reč o psovki ili pretnji koja je izletela isprovociranom gradonačelniku, već o serijskom rafalu uvreda i brutalnosti i najprimitivnijeg jezika.

Ali, njega su terali da krade.

Uvek postoji to jedno "ali". Kao što Amerikanci žive u vremenu Trampovog "fejk njuza", tako i mi živimo u vremenu naprednjačkog "ali".

Nije li i u slučaju Milenka Jovanova - još jedan stari kadar DSS-a međ naprednjacima - kada je vređao suprugu Vuka Jeremića. Predsednik stranke Vučić se tada izvinio uz jedno dugačko "ali".

Zar ne može samo jednom da se kaže - ovo je nedopustivo. I da se na to stavi tačka.

Laban je potom, na konferenciji za štampu, rekao da su njegova porodica i on već nekoliko meseci izloženi najgorem progonu, pretnjama i klevetama i "da nema čoveka koji ne bi bio ljut i spreman da brani svoju čast na svaki način".

"Duboko sam uveren da su u jednom izrežiranom slučaju, koristeći moj karakter, karakter emotivnog čoveka, uspeli da izbace ono najcrnje iz mene", rekao je Laban.

Kako li bi tek pretio da nije emotivan, pitao bi se neki cinik.

Tako govori čovek koji je prvi među 105.000 građana Subotice. Čovek od političke karijere, reklo bi se. Iz DSS-a je, kažu, svojevremeno prešao u naprednjake.

U zvaničnoj biografiji piše da je od 1987. do 1996. bio službenik u subotičkom SUP-u. Potom je radio kao carinski inspektor, od 2008. je direktor subotičkog ogranka „Elektrovojvodine", pa direktor društva "Elektrovojvodina", pa direktor EPS Distribucije...

Laban je, dakle, priznao da je pretio, ali kaže da nije udarao Polovinu.

Na snimku se jasno čuju udarci, posle čega je intenzitet rasprave (uglavnom jednosmerne) opao. A Polovina je posle svega otišao u policiju - tako je rekao njegov advokat - da podnese prijavu za verbalni i fizički napad.

Da li je bilo fizičkog napada - ne znamo. Niko nije video.

To podseća na onu priču o svedoku koji je na sudu ispričao da je čuo pucanj, a advokat je oborio svedočenje tako što je "pustio vetar". Kada ga je sudija prekorio, advokat je rekao: "Otkud znate da sam ja? Možda ste čuli, a da li ste videli?"

Ionako će ova priča da ode uz vetar. Jer uvek ima neko "ali"...

U istoj ovoj nedelji internet je zapalio video-snimak Dragana Markovića Palme koji u hodu deli pomoć, od dve do tri hiljade svojim sugrađanima, po potrebi. Odokativno, bez ikakvih komisija i procedure.

U slučaju Bogdana Labana, teško je naći nekog ko će stati u njegovu odbranu osim centrale stranke. Za Palmu "koji bar daje" mnogi će da zalegnu.

Priče, svakako, nisu za poređenje. Osim što ni "d" od države, ni "s" od sistema neće biti tamo gde lokalni oborknezovi kabadahijski vode svoje gradove.

 

NOVI NEDELJNIK JE NA KIOSCIMA OD 31. AVGUSTA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.