Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Govorili Branislav Lečić, general Sreto Malinović i uhapšeni studenti, mirno ispred RTS-a: Kako je protekao još jedan protest “Jedan od pet miliona” u Beogradu

"Dnevnik" je završen porukom Duška Radovića da se vremenska prognoza kad-tad ostvari, ali i Lečićevim rečima da protesti mogu uspeti kada se probude svest i samosvest naroda
Datum: 23/03/2019

Govorili Branislav Lečić, general Sreto Malinović i uhapšeni studenti, mirno ispred RTS-a: Kako je protekao još jedan protest “Jedan od pet miliona” u Beogradu

U Beogradu je večeras ponovo održan skup i protestna šetnja "Jedan od pet miliona".

Kao i obično, okupljanje građanja počelo je nešto pre 18 sati ispred Filozofskog fakulteta.

Prvi je na improvizovanu binu izašao glumac Branislav Lečić.

"Ovo je uvod u propast ove vlasti", rekao je Lečić i pročitao tekst iz devedesetih godina, kako bi ilustrovao podudarnosti.

On je ponovio zahteve protesta, i kazao da će se 13. aprila cela Srbija okupiti "da kaže šta ima diktatorskom režimu".

Sa razglasa je puštena himna Srbije, a održan je i minut ćutanja za žrtve bombardovanja.

 

 

Potom je govorio general u penziji Sreto Malinović.

"Zaista mi je velika čast da stojim pred vama koji ste podigli kičmu. Sutra je dvadeseta godišnjica NATO agresije. Kažu da vreme leči sve, ali neke rane nikad ne zacele. Ušlo se u rat sa najvećom silom u istoriji ratovanja", kazao je Malinović.

"Stradali su nevini, slava poginulima", dodao je general i zapitao se šta bi danas heroji sa Košara i Paštrika rekli na to ko je danas ministar vojni.

"Onaj koji je juče u 50. godini položio zakletvu nakon tri dana vojničke vežbe. Pogledajte ko vodi državu, urušavaju sve njene stubove", naveo je Malinović.

On je rekao da je teško kazati da li su se sukobi devedesetih mogli izbeći, ali da istorija neće praštati onima koji su nas uvukli u to, a koji se "danas grle sa Šrederom, Blerom i Klintonom".

“Hvala belim listićima”, ironično je kazao general Malinović i podvukao da su javne ličnosti koje su podržale ovu vlast "saučesnici u ubistvo svog naroda".

Najčešće reči u Srbiji su prošlost i budućnost. Iz prošlosti nismo ništa naučili, a budućnost nam je pojedena, istakao je Malinović.

Zatim je kolona krenula poznatom trasom ka Javnom servisu. "Šetalicu" na čelu nosili su studenti koje je "tukla policija", kako je to rekao Lečić.

 

Organizatori su kod Ateljea zaustavili kolonu zbog, kako su naveli, "kordona koji se sprema".

Potom su demonstranti stigli ispred RTS-a. Kako javlja izveštač Nedeljnika, u Takovskoj nema policije. Organizatori su za svaki slučaj postavili traku, kako okupljeni ne bi išli previše blizu Javnog servisa.

Tu su i Dragan Đilas, Borko Stefanović, Marinika Tepić... Kako smo saznali, Stefanović nije želeo da govori večeras.

Sa razglasa se čulo "Vostani Serbije". Emitovan je i "Dnevnik slobodne Srbije", a zatim je govorio jedan od uhapšenih studenata, Krsta Tomković.

Govorili su i studenti Stefan Novaković i Miloš Dekić.

"Dnevnik" je završen porukom Duška Radovića da se vremenska prognoza kad-tad ostvari, ali i Lečićevim rečima da protesti mogu uspeti kada se probude svest i samosvest naroda.

Protest ispred RTS-a je okončan, a kolona je potom krenula do Kasacionog suda, da bi se pružila podrška građanima koji tamo štrajkuju glađu. Kod Londona se tradicionalno čulo "Linč, silovanje nasilje" i "Barbara, javi se".

Na prošlonedeljnom protestu, podsetimo, grupa demonstranata, među kojima su bili i pojedini čelnici opozicije, ušla je u zgradu Javnog servisa.

Nakon policijske intervencije, oni su se razišli oko ponoći, ali su se ponovo okupili su se i narednog dana, ispred zgrade Predsedništva, dok je predsednik Aleksandar Vučić držao konferenciju za medije.

Tenzije su se u međuvremenu spustile.

I večeras će, kako je najavljeno, kolona ponovo ići do RTS-a, pod geslom “Isti zahtevi, nema povlačenja”. Najavljen je i još jedan “Slobodni Dnevnik”, čiji će gosti biti studenti koji su hapšeni proteklog vikenda.

Prema najavama ministra policije Nebojše Stefanovića, ispred RTS-a se može očekivati prisustvo policije.

Prvi protesti su, podsetimo, inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Tražila se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima "Sporazum sa narodom" odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.24.03.2019 - 11:34
Sjebi se, Al AV
Kako se alavo ponaša prema nezadovoljnim građanima!