Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Slušao je pesme o Karadžiću, na oružju imao ispisana imena Marka Miljanova i Baja Pivljanina: Čime se to inspirisao ubica s Novog Zelanda

Brenton Tarant postavljao je simbole balkanskih nacionalista na društvene mreže, a kritikovao je i NATO akcije na Kosovu i Metohiji
Datum: 15/03/2019

Slušao je pesme o Karadžiću, na oružju imao ispisana imena Marka Miljanova i Baja Pivljanina: Čime se to inspirisao ubica s Novog Zelanda

Screenshot

Čovek koji je ubio 49 ljudi u masovnom ubistvu u dve džamije na Novom Zelandu u svom je automobilu pre napada slušao pesme o Radovanu Karadžiću, piše Balkan Insight.

Korisnik Fejsbuk profila pod imenom Brenton Tarant postavljao je simbole balkanskih nacionalista na društvene mreže, a kritikovao je i NATO akcije na Kosovu i Metohiji.

Uoči ubistva na profilu Brentona Taranta objavljen je manifest od 73 strane u kojem je objavio da je motiv napada bio da se "stvori strah", a uključio je i govor mržnje protiv migranata, pozive na ubijanje muslimana i retoriku belih suprematista.

Na slikama koje prikazuju oružje koje je korišćeno u pucnjavi ispisano je ima crnogorskog vojvode Marka Miljanova Popovića, koji je vodio svoje pleme u borbi protiv Osmanskog carstva.

Pored Popovića, ispisano je i ime Baja Pivljanina, komandanta koji se takođe borio protiv Otomanskog carstva u Bosni i Hercegovini i u Crnog Gori.

Tu je i ime Novaka Vujoševića, koji se borio na crnogorskoj strani tokom bitke kod Fundine. Sva imena ispisana su ćirilicom, a na jednoj pušci piše i "kebab removed".

Novozelandska premijerka nazvala je pucnjavu najmračnijim trenutkom u istoriji Novog Zelanda.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Karlo Robert
15.03.2019 - 16:27
Zlo stiglo do N zelanda
Podseća me na nadrilekara Miroljuba Petrovića..\"pod mač bato\" jer pomenuti ima slične ideje i pominje iste istorijske likove ustvari pljačkaše i razbojnike od kojih su napravili heroje.