Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Olandova dilema

Tek što je krajem prošle nedelje, Jelisejska palata objavila otkazivanje posete Varšavi dogovorene za 13-ti, a već juče je medijima sa iste adrese prosleđena informacija, da neće doći ni do posete predsednika Ruske Federacije Parizu planirane za 19-ti oktobar. Gotovo istovremeno, iz Kremlja je saopšteno da se poseta odlaže odlukom ruskog predsednika
Piše: Milan Radonjić
Datum: 11/10/2016

Olandova dilema

Foto: Profimedia

Raspored bilateralnih susreta predsednika Olanda menja se ovih dana, za diplomatske standarde, frenetičnom brzinom. Od prošlog petka do ponedeljka, francuski predsednik izbrisao je iz svog planera jedno putovanje i dva veoma važna susreta. Razlog, kao što pretpostavljate, nije u lošem planiranju već u naglom zaoštravanju odnosa i turbulencijama na međunarodnoj sceni. Najpre na Bliskom istoku.

Sa tim u vezi, za dalji razvoj događaja i konsekvence na evropskom tlu, biće indikatovno koji će veliki i važan sastanak uslediti umesto, odnosno posle ova dva, koji su precrtani.

Tek što je krajem prošle nedelje, Jelisejska palata objavila otkazivanje posete Varšavi dogovorene za 13-ti, a već juče je medijima sa iste adrese prosleđena informacija, da neće doći ni do posete predsednika Ruske Federacije Parizu planirane za 19-ti oktobar. Gotovo istovremeno, iz Kremlja je saopšteno da se poseta odlaže odlukom ruskog predsednika.

Povod su nezvanično ali izvesno bile ocene predsednika Francuske da bi Rusija mogla da se suoči sa optužbama za ratne zločine u Siriji, odnosno juče emitovani intervju u kome je Oland kazao da i dalje razmišlja da li da razgovara sa svojim ruskim kolegom, te da bi jedina tema njihovog eventualnog razgovora mogla biti situacija u Siriji i posebno u Alepu:

"Pitam se... Da li je to korisno? Da li je nužno? Hoće li to imati neki efekat na njega? Da li mi možemo da ga ubedimo (Putina) da prekine saradnju sa sirijskim režimom?" rekao je Oland u juče uveče emitovanom intervju za kanal TMC, ostavivši mogućnost sastanka i dalje neizvesnom.

Nešto kasnije u razgovoru za RFI francuski ministar spoljnjih poslova Žan-Mark Ojro, koji  je 6 oktobra boravio u Moskvi u bezuspešnom pokušaju da ubedi Kremlj da ne blokira francusku inicijativu u SB UN za prekid vatre u Alepu, nazvao je rusku vojnu akciju u Siriji kampanjom spržene zemlje i ratnim zločinom.

Vrata za nastavak razgovora, ostavio je ipak otvorenim Aleksandar Orlov ruski ambasador u Parizu i u jutros emitovanom razgovoru za radio Evropa 1 rekao da Vladimir Putin i dalje želi da dođe u Pariz:

“Naravno da će on doći da razgovara sa Predsednikom Republike o svim spornim temama. Gospodin Putin nikada i ne ide u kurtoazne posete. On nema vremena za njih. Na njegovoj agendi ima važnijih stvari.”

Susret u Varšavi do koga nije došlo, prošao je sa manje medijske pažnje ali nikako nije od manjeg značaja. Došao je kao posledica propasti pregovora o nabavci 50 Airbusovih helikoptera marke Karakal za potrebe Poljske armije. Francuski mediji su ovaj Olandov potez uglavnom razumeli kao opravdan, jer je odluka Poljske vlade ocenjena kao politička a ne tehnička, pa je stoga morala imati i političke posledice.  Takođe, Pariz je na stanovištu da poljski predsednik Andrej Duda odnosno nova konzervativna vlada, nikada nisu ni imali nameru da u dobroj veri nastave pregovore koji su inicirani od one prethodne, već da su od početka nameravali da umesto sa Airbusom, ugovor o obnovi vojne tehnike potpišu sa američkim Lokid Martinom, koji ima nekoliko proizvodnih pogona u Poljskoj.

Po svoj prilici naredni sastanak na kome bi se mogli susresti Oland i Putin mogao bi biti onaj zakazan za malo više od nedelju dana, 19tog oktobra u Berlinu, na kome je planirano da se govori o krizi u Ukrajini. Do tada je pred predsednikom Olandom je puno posla, ali i dilema jer se naporedo gomilaju krize oko i unutar same Evrope. Spisak saveznika se smanjuje a suparnika uvećava. Predsednik je za sada jasno rekao koga i pod kojim uslovima ne želi da vidi. To međutim, nije dovoljno.

 

Tekst je prethodno objavljen na stranici autora na platformi Moj Nedeljnik


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.