Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Onlajn predavanja: U 2017. moći ćete da pohađate Oksfordove besplatne kurseve

Prvi univerzitetski javni kurs će se fokusirati na ulogu Vlade u razvoju ekonomije
Jelena Popović
Datum: 07/01/2017

Onlajn predavanja: U 2017. moći ćete da pohađate Oksfordove besplatne kurseve

Foto: Profimedia

Najbolje rangirani univerzitet na svetu će se pridružiti prestižnim institucijama poput Berklija i Harvarda u pružanju masovnih otvorenih onlajn kurseva (MOOK).

Oksford univerzitet će sarađivati sa neprofitnom onlajn platformom za učenje EdX kako bi besplatno učinili dostupnim ekonomski kurs pod nazivom ,,Od siromaštva do prosperiteta: razumevanje ekonomskog razvoja”.

Na odgovarajući način, ovaj kurs je savršen za promovisanje mesta koja su dostupna svima koji žele dodatno da se obrazuju. Kurs će voditi profesor ekonomije i javne politike Ser Pol Kolijer. Kako tvrde sa univerziteta cilj kursa je ispitivanje uloge koju vlada ima u jačanju ekonomskog razvoja.

Profesor Ngare Vuds, dekan Oksford Blavatnik škol izjavio je: ,,Ovaj prvi onlajn otvoreni kurs dostupan masama vidimo kao efektan način za širenje pristupa znanju izvan učionica Oksforda i želimo da pomognemo ljudima da razumeju kako njiohovo društvo i država mogu da napreduju bez obzira gde na to gde se nalaze u svetu.”

Upis je sada otvoren preko EdX platforme i studenti mogu da očekuju da će provoditi sva do tri sata nedeljno na kursu koji traje šest nedelja. Materijali će, takođe, biti dostupni nakon što se kurs završi.

Šta polaznici mogu da očekuju od kursa?

Kurs će diskutovati i ispitivati ulogu vlade u ključnim političkim, socijalnim i ekonomskim procesima koji utiču na razvoj. Profesor Kolijer će pokušati da odgovori na pitanje zašto je društvima potrebna politika koja je istovremeno centralizovana i inkluzivna i koji su to procesi u kojima se ovakve politike razvijaju. Pažnja će podjednako biti usmerena kako prema unutrašnjim faktorima poput značaja identiteta, normi i narativa, tako i prema spoljašnjim razlozima za razvoj što obuhvata trgovinu, migraciju, vojne intervencije i međunarodna pravila.

Učešće u ovom kursu doprineće boljem razumevanju kako razni faktori utiču na ekonomski razvoj i kako se različiti razvojni putevi vodećih svetskih država međusobno odnose.

Iako se Oksford se prihvatio ovog programa tek sada, ideja o dostupnim kursevima putem interneta zaživela u Americi pre par godina.Univerzitet Harvard i Institut tehnologije u Masačusetsu osnovali su masovnu otvorenu onlajn platformu 2012. godine s ciljevima povećanja pristupnosti visoko-kvalitetnom obrazovanju dostupnom svuda i svakome i poboljšanje učenja i predavanja na univerizetu i onlajn kroz istraživanja. U ponudi su kursevi sa najboljih svetskih univerizeta i institucija.

Da je sistem učenja korišćenjem interneta u porastu, najbolje govori činjenica o virtuelnim sajmovima zapošljavanja i programa razmene studenata. Upravo jedan sajam tog tipa će se održati 10.januara. Virtuelni sajam za školovanje u inostranstvu će, po našem vremenu, trajati od 16h do 20h. Vladini zvaničnici i više od 100 najboljih univerziteta će razgovarati sa zainteresovanim studentima putem interneta o obrazovnim mogućnostima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.