Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Operacija “Bljesak” 22 godine kasnije: Niko nije odgovarao za smrt 283 ljudi

U akciji Bljesak stradao je veliki broj srpskih civila. Od 15.000 Srba do sada se, prema podacima "Veritasa", na područje Zapadne Slavonije vratilo oko 1.500
Datum: 01/05/2017

Operacija “Bljesak” 22 godine kasnije: Niko nije odgovarao za smrt 283 ljudi

Pakrac 1995. / Foto: Profimedia

Na današnji dan, artiljerijskim napadom na Pakrac oko pet sati ujutro, počela je ofanziva hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju pod nazivom "Bljesak". Nekoliko dana kasnije Hrvatska je zauzela celo područje, a desetine hiljada Srba izbegle su u BIH. U akciji je stradalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece. Među nestalima vodi još 156 osoba, uključujući 65 civila, od kojih je 27 žena.

U poslednjih pet godina ekshumirani su posmrtni ostaci 145 osoba iz grupnih i pojedinačnih grobnica, od kojih je 86 identifikovano.

Parastos žrtvama biće služen danas u crkvi Svetog Marka u Beogradu, a potom će biti položeni venci na spomenik stradalim Srbima u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije u Tašmajdanskom parku.

U akciji Bljesak stradao je veliki broj srpskih civila. Od 15.000 Srba do sada se, prema podacima "Veritasa", na područje Zapadne Slavonije vratilo oko 1.500.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), koji je predstavljen 24. jula 2003, u akciji Bljesak pripadnici hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila. Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama. Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prvih dana maja 1995. ubijeno je ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije.

Dan po otpočinjanju akcije Bljesak bivši predsednik RSK Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba koje je trajalo dva dana, zbog čega je kasnije optužen pred Haškim sudom i osudjen na 35 godina zatvora. Snage bivše RSK ispalile su na grad 23 projektila i tada je poginulo šest ljudi, a 176 osoba je ranjeno.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akciji Bljesak i Oluja Tribunal za ratne zločine u Hagu pripremao je optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

U aprilu 2001. haški istražitelji saslušali su bivšeg načelnika GS Hrvatske vojske Petra Stipetića, ali je on nakon sprovedene istrage oslobođen sumnji za zločine počinjene tokom akcija Medački džep, Bljesak i Oluja. Haški istražitelji su, takođe, saslušali više osumnjičenih hrvatskih oficira, ali protiv njih nisu podignute optužnice.

U julu 2005. Tužilaštvo je primilo prijavu protiv generala Mladena Kruljca, zbog ratnog zločina u zapadnoj Slavoniji u vreme operacije Bljesak. Ta prijava proslešena je i nadležnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu, međutim protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Mesec dana kasnije tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić unapredio je Kruljca u čin general-pukovnika.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.neidealni
02.05.2017 - 11:49
bljesak sjecanja
I da ne pise odakle su mi bi ih prepoznali. Mi, tzv Srbi iz Hrvatske. Mi, cije su se Bake i Majke tako oblacile. Kako su lijepe! Kako odaju toplinu! Svojim pojavama griju nas sjecanjima i uspomenama. Hvala vam.
prognanik
04.05.2017 - 09:51
nagadjeni zlocinac
\"zbog ratnih zlocina tribunal za ratne zlocine pripremao je optuznicu protiv tadasnjeg predsednika hrvatske franje tudjmana\", ubrzo on umire i tako je \"ujo vuk magare\"....a on umesto da je posmrtno kaznjen, hrvati su ga nedavno opet nagradili nazvavsi aerodrom u zadrebu njegovim imenom..tako ce i srbi koji budu dolazili avionom u hrvatsku sljetati na frnceka