Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Opozicija provela noć u parlamentu, zašto je Priština napustila sastanak CEFTA, "SAD blokira Izrael da proda avione Hrvatskoj": Vaš brifing za petak

Teme dana i naslovne strane dnevnih novina
Priredio Dimitrije Đurić
Datum: 07/12/2018

Opozicija provela noć u parlamentu, zašto je Priština napustila sastanak CEFTA, "SAD blokira Izrael da proda avione Hrvatskoj": Vaš brifing za petak

Fotografije: Profimedia

NOĆ U SKUPŠTINI - Funkcioneri i narodni poslanici stranaka koje čine Savez za Srbiju i drugi opozicioni poslanici proveli su noć u Skupštini Srbije u takozvanom "paralelnom parlamentu”.

Samostalna poslanica Marinika Tepić je izjavila da su se opozicioni poslanici odlučili na ovakav potez pošto je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla opomene Balši Božoviću, Bošku Obradoviću i Marku Đurišiću. Lider Dveri i poslanik Boško Obradović je rekao da je konferencija Tepićeve bila poslednja koja je odobrena od Maje Gojković i generalnog sekretarijata Narodne skupštine.

Opozicija je za sutra najavila protest “Stop krvavim košuljama” u centru Beograda.

 

ZAŠTO JE PRIŠTINA NAPUSTILA SASTANAK CEFTA - Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja izjavio je da je naredio prekid sastanka CEFTA sporazuma u Prištini jer su predstavnici Srbije i BiH, Kosovo nazivali "Kosovom i Metohijom" uprkos tome, što su kako je rekao, ranije na to upozoreni. Šalja je za prištinsku televiziju T7 rekao i da će taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH na Kosovo ostati na snazi dok on bude ministar.

 

VUKOSAVLJEVIĆ O PRODAJI O2 I PRVE - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je, prema saznanjima resornog ministarstva, kupovina TV Prva i O2 TV obavljena u skladu sa zakonskim propisima.

"Nije me zabrinula prodaja dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. "Utisak je da je u toj transakciji poštovan zakon", rekao je ministar Vukosavljević i dodao da, strogo formalno gledano, Telekom nema veze sa prodajom ove dve televizije. Ministar je rekao i da Telekom ima pravo da kupuje kablovske operatere kako bi poboljšao svoju ponudu, što "nije u neskladu sa propisima".

 

IZRAEL: SAD BLOKIRA PRODAJU AVIONA HRVATSKOJ - SAD blokiraju izraelsku prodaju korišćenih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, članici NATO-a, javili su izraelski mediji. 

 Ranije ove godine objavljeno je da Izrael prodaje 12 aviona F-16 američke proizvodnje Hrvatskoj za 500 miliona dolara. Pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, izraelski TV Kanal 10 je javio da je vlada predsednika SAD Donalda Trampa gnevna što je Izrael dodao unapređene elektronske sisteme izraelske proizvodnje avionima F-16S u sklopu napora da ubedi Hrvatsku da kupi avione.

Ti zvaničnici su rekli da SAD veruju kako je Izrael nefer profitirao, pošto su F-16S avioni američke proizvodnje i nije predviđeno da budu prodati trećoj strani bez odobrenja zemlje koja ih proizvodi - SAD.  U izveštaju se takođe navode izjave zvaničnika da je Hrvatska gnevna zbog odugovlačenja prodaje i da je nedavno rekla Izraelu da sredi stvar sa SAD.  

 

BIVŠI KOMANDANT OVK USKORO PRED SUDOM U HAGU - Rustem Mustafa – Remi, nekadašnji komandant OVK, primio je poziv da se 14. januara pojavi pred Kancelarijom Specijalnog tužioca Kosova u Hagu, potvrdio je njegov advokat Arianit Koci. Mustafa-Remi je, kako su mediji preneli, prvi koga je Specijalni sud pozvao, da je poznat kao komandant Remi iz zone Lapa, te da je nakon završetka sukoba bio poslanik DPK u kosovskom parlamentu. Advokat Koci je naveo da je Remi pozvan na intervju i zamolio je novinare da ne kontaktiranju njegovom klijentu u vezi sa ovim pitanjem.

Specijalni sud za Kosovo je formiran 2015. glasovima poslanika kosovske skupštine, a njegova je misija da istražuje navode iz izveštaja Dika Martija, o zločinima za koje se navodi da su počinjeni tokom 1998-2000 godine.

 

“NI SEVERNOMAKEDONCI, NI FIROMCI” - Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da se niko “niti ja, niti vi, niti moja deca” neće nazivati Severnomakedoncima, jutro pošto su poslanici makedonskog parlamenta glasali za izmene makedonskog ustava. "Tačno je da imamo pridev severna, ali mi ostajemo Makedonija", rekao je Zaev i podsetio da je u Prespanskom sporazumu priznat makedonski jezik, kao i pravo na samoopredeljenje. "Nećemo biti 'Severnomakedonci', a nećemo nositi ni uvredljivo ime 'firomci' (FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia)", zaključio je Zaev.

 

GIMNAZIJSKI PROTESTI ŠIROM FRANCUSKE - Više od 700 srednjoškolaca privedeno je četvrtog dana “gimanazijskog” protesta koji se održavaju širom Francuske.

Od početka nedelje, između 200 i 300 gimnazija svakodnevno je blokirano, a učenici zahtevaju da se odustane od najavljenih reformi obrazovnog sektora koja, između ostalog, podrazumeva reformu mature i povećanje troškova školarine za inostrane učenike. Protesti gimnazijalaca obeleženi su i nasiljem, a kako je preneo AFP, i paljenjem kanti za đubre, automobila i podizanjem barikada.

"Gimnazijski protesti" održavaju se paralelno sa protestima “Žutih prsluka”.

 

MODRIĆ O “ZLATNOJ LOPTI” - Ovogodišnji dobitnik “Zlatne lopte”, hrvatski fudbaler Luka Modrić, izjavio je da mu je ta nagrada priznanje za sve što je do sada uradio. "Putovanje je bilo dugo i naporno, ali zbog toga sam srećniji. Sva ta priznanja kao što su Zlatna lopta ili FIFA igrač godine zvuče bolje ako imate na umu da vam niko ništa nije poklonio. Niko mi ništa nije poklonio, sve sam to postigao napornim radom", rekao je Modrić za magazine GQ.

 

“TOKIO JEDAN OD NAJORGANIZOVANIJIH GRADOVA DOMAĆINA OI” - Predsednik Međunardnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da je Tokio jedan od najbolje pripremljenih gradova domaćina OI u poslednje vreme. Tokio ima problema uoči Olimpijskih igara 2020. godine, ali malih u poređenju sa organizacijom takmičenja pre dve godine u Rio de Žaneiru. Briga organizatora odnosi se na toplo vreme koje se očekuje za vreme Igara, a imaju i problema da ostanu u okviru operativnog budžeta od 5,3 milijarde dolara, što je budžet za organizaciju samih Igara, odvojen od budžeta koji obezbeđuje japanska vlada za pripremanje grada za takmičenje.

 

PREMINUO PIT ŠELI - Pevač i osnivač benda Bazkoks Pit Šeli preminuo je u čertvrtak, u 63. godini, od srčanog udara u Estoniji, gde je živeo. Šeli i Bazkoks biće upamćeni po jednom od najvećih hitova tog benda Ever Fallen in Love.

 

NA KIOSCIMA JE NOVI NEDELJNIK UZ POKLON KNJIGU O KRALJU PETRU DRUGOM

 

 

 

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.