Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Ortaci iz kraja i blato Marakane: Kako je fudbal zalutao u Beograd

Kažu, da ne treba "mračiti" uspehe, koliko god oduševljenje bilo nerealno. Neka narod uživa makar jedan dan. Zvezdan Terzić je pobedu posvetio Aleksandru Vučiću. Pa da ne kvarimo. Eto, prvi put u novijoj istoriji imamo dva kluba u grupnoj fazi
Piše: Veljko Miladinović
Datum: 25/08/2017

Ortaci iz kraja i blato Marakane: Kako je fudbal zalutao u Beograd

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Nekada smo imali dobre fudbalere, ali nam je nedostajao dobar fudbal. Danas uglavnom nemamo ni jedno, ni drugo. Ali sinoć smo, eto, makar na jedno veče, u nedostatku istinski dobrih fudbalera imali malo nečega što liči na dobar fudbal.

Godinama se već po glavama umnijih fudbalskih ljudi pomalja misao da je jedino rešenje za srpsko loptanje da se pusti da nadiruće blato pređe preko glava, pa da se krene sve ispočetka. Od nule, od amaterizma - da se prvo vrati istinsko uživanje u igri, bez "starletizacije" fudbalskih zvezda. Bar bi ti amateri, pomalja se ta misao, uživali u igri.

Ovako, uglavnom, ne uživaju ni igrači, ni publika.

Sinoć se pokazalo da smo na dobrom putu. Blato je (što se Marakane tiče, to nije samo metafora), odavno prešlo grlo, a Zvezdini i Partizanovi igrači su "ispisivali istoriju", kako su dve pobede dočekane u našoj javnosti.

Šarmantno je bilo posmatrati poslednji kadar sa Marakane: kamera sa vrha zapadne tribine, igrači podižu ruke u vis, sa atletske staze se utrčava u teren, komentator pominje nebo i istorijski uspeh protiv moćnog protivnika... Da nije bilo slike, reklo bi se da je repriza polufinala Zvezda-Bajern iz 1991. godine. Identični kadar, ali daleko od toga da identični uspeh, iako u glavama mnogih to nije tako. Uostalom, ko je rekao da je fudbal racionalna stvar?

Da li je Krasnodar zaista toliko moćan protivnik, bez obzira na sve novce? Ko je osim kladioničara ikada sa drugarima iz kraja pričao o krasnodarskom fudbalu!? Da li je to Videoton, koji je sa partizanovcima izgledao kao loša (ili još lošija) kopija nekadašnjeg Partizana?

Šarmantni su bili i igrači Zvezde: suze, unezvereni pogledi, osmesi... I Vujadin Savić koji je rekao da je Zvezda konačno u grupi Lige Evrope i da je to sanjao celog života.

Reklo bi se da bi sin Duleta Savića sanjao bar da igra Ligu šampiona, ako već ne da je osvoji.

Istorija je varljiva. Jeste ovo istorijski uspeh, jer je Zvezda posle deset godina u grupi evropskog takmičenja. Istovremeno, promakao je podatak da je Partizan u grupi timova koji su najčešće igrali u grupi nekadašnjeg Kupa UEFA. Koliko je bodova ukupno osvojio, bolje da ne računamo.

To samo govori da je srpski fudbal konačno postao svestan sebe, da je blato, kako Marakane tako i metaforično, postalo naše prirorodno stanište, odakle može da se ide samo naviše. Da je amaterski duh u svom najpozitivnijem smislu ušao u bar neke igrače koji će ove godine igrati po srpskim, ali i evropskim terenima. Ponovo se stvara atmosfera u kojoj ti igrači izgledaju kao ortaci iz kraja, kojima se može baciti sumnja na igračke kvalitete i profesionalizam, ali nikako na to da li vole fudbal i klub za koji igraju. Na takve igrače je uvek teže naljutiti se.

I čim neko malo iskoči, poput Leonarda ili sad Đurđevića, odlazi preko. Kao "Dobri Vil Hanting", da ne čami i kvari potencijal u starom kraju. A voleo bi da ostane sa ortacima.

Ne treba da se plašimo "mađarskog scenarija". Uostalom, ako je mađarski scenario podrazumeva da su ti ključni igrači Lazović i Šćepović, Partizan je to već doživeo i preživeo.

Sad su Zvezda i Partizan dobili protivnike pa da vidimo.

Kažu, da ne treba "mračiti" uspehe, koliko god oduševljenje bilo nerealno. Neka narod uživa makar jedan dan.

Zvezdan Terzić je pobedu posvetio Aleksandru Vučiću.

Pa da ne kvarimo.

Eto, prvi put u novijoj istoriji imamo dva kluba u grupnoj fazi.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.