Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Ortoped sa Banjice otkrio istinu o preskupoj dečijoj obući: Anatomske cipelice sa "uloškom" izazivaju ravna stopala

"Cipele sa 'lepo izvajanim uloškom' raznih proizvođača govore o njihovom 'naporu' da učine vašem detetu nekakvu pogodnost. Zbog toga su cene cipela za bebe i malu decu kao da su broj 56. U stvari svaki uložak upropašćuje dečije stopalo", kaže dr Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju
Datum: 04/10/2016

Ortoped sa Banjice otkrio istinu o preskupoj dečijoj obući: Anatomske cipelice sa "uloškom" izazivaju ravna stopala

Foto Profimedia

Doktor Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, izazvao je veliku pažnju na društvenim mrežama pošto je ukazao da preskupe dečije cipelice sa anatomskim uloškom ne rešavaju problem ravnih stopala kod dece, čak naprotiv, smetaju pravilnom razvoju i izazivaju problem ravnih stopala.

Dr Georgijević istakao je da je radio je na dečijem odeljenju „Instituta Banjica" ceo svoj radni vek, a načelnik dečijeg odeljenja koje je imalo kapacitet od 126 postelja bio je više od dvadeset godina. Učinio je veliki broj operacija na dečijim stopalima zbog kongenitalnih anomalija ali i stečenih deformiteta. Kao dokazani stručnjak, kaže da je morao da reaguje na skorašnje tekstove objavljene u nekim novinama o navodnoj neškodljivosti cipelica za malu decu.

"Dete se rađa sa stopalom koje sa plantarne strane (tabanske) ima debeo masni sloj, a što na prvim pregledima neki nesikusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija dečijeg stopala je najnormalnija, jer je masni sloj ispod kože predviden da štiti dublje slojeve od moguće povrede u najranijem periodu nakon prohodavanja pa sve do četvrte godine života", objasnio je Georgijević.

On je potom dodao da će u tom životnom periodu dete stati bosom nogom na svaki predmet na podlozi jer nema životnog iskustva. Iskustvo stiče polako i sa četiri godine jasno razlikuje opasne predmete na podlozi. U prvim danima po prohodavanju staće i na staklo i svaki drugi predmet koji će ga povrediti, ali ubod će povrediti kožu, a završiće se u masnom tkivu, bez povređivanja dubljih slojeva, ali će ujedno biti i novo životno iskustvo.

"Cipele sa „lepo izvajanim uloškom" raznih proizvođača govore o njihovom „naporu" da učine vašem detetu nekakvu pogodnost. Zbog toga su cene cipela za bebe i malu decu kao da su broj 56. U stvari svaki uložak upropašćuje dečije stopalo. Zašto? Na plantarnoj strani stopala nalaze se u dva sloja, po osam mišića, koji isključivo služe da održavaju uzdužni svod stopala i prednji poprečni svod. Sloj masnog tkiva u prve četiri godine štiti od povreda osim planetarne fascije i tu grupu mišišća i prateće krvne sudove i nerve. Zbog svoje mase „prikrivaju" formu svodova i to zavarava pedijatre. Zato se lako odlučuju da proglase „ravna sopala". Kada u obuću smestimo uložak,vršimo pritisak na koštane strukture stopala izazivajuci prividno konfiguraciju svoda. Kada bi dete moglo da vam saopšti tog trenutka kada mu prvi put obujete cipelu sa uloškom reklo bi vam „da ima osećaj kao da ima kamen u cipeli". Takvim "anatomskim" cipelicama u potpunosti isključujemeo funkciju plantarne muskulature (već pomenuta dva sloja po osam mišica) i kada ta muskulatura koje je u potpunosti isključena iz funkcije atrofira i izgubi svaku funkciju i snagu da održi svodove u fiziološkom položaju stopalo se „sruši" i tada stvarno postaje „ravno stopalo", napisao je dr Georgijević na svom Fejsbuk profilu.

Doktor Ljubomir Georgijević/Facebook
Doktor Ljubomir Georgijević/Facebook

 

On dalje navodi da ne želi da ubeđuje roditelje šta je dobro, a šta ne za stopalo deteta i predlaže svakome ko to želi da proveri da ode u prvi razred osnovne škole i zamoli da se sva dece izuju.

"Poraz! Skoro da nema deteta sa normalnom konfiguracijom stopala. Idite na ulicu i pronadite romsko dete/ciganče (bez namere da bilo koga vređam), koje hoda boso od maja do oktobra, sa ravnim stopalima, pa ponovo razmislite. Za dete su najbolje cipele koje imaju dobro pokriveno stopalo zaštićeno od vlage i hladnoće bez ikakvog uloška sa normalnom proporcionalnom petom prema veličini cipele, da dete ima utisak da hoda bosom nogom po ravnoj podlozi", objašnjava Georgijević kakve cipele bi trebalo da kupujemo deci.

On smatra da je najbolje da u najranijem delu hoda, kada je hod uglavnom po kući - isključivo koristiti štrikane nazuvke, koje proizvode bake. Pa u početku i za prvi izlazak u dvorište ili parkić, a još je bolje u toplim mesecima, da dete bude boso.

"Da se našalim, ali sam pomalo i ozbiljan, kada kažem da cipele treba kupiti kada dete stane na sred sobe i kaže „hoće li neko ovde i meni kupiti cipele". Patike nisu potrebne dok dete ne počne da se bavi sportom, jer uglavnom sve patike imaju ugrađen uložak", mišljenje je ovog ortopeda.


Ukupno komentara: 12Sva polja su obavezna.Zoran
05.10.2016 - 10:50
Ovaj covek je genije
Najveci strucnjak koji je radio na Ortopedskoj klinici.Hiljade uspesnih operacija na deci svih uzrasta izveo je ovaj covek.Iz sopstvenog iskustva kao njegov bivsi pacijent o ovom divnom coveku mogu reci sve najbolje
Danijela Jankovic
05.10.2016 - 17:38
Konacno da nam neko objasni
Zato ne mogu da se nadju cipele sa anatomskim stopalom u Americi a mi ne verujemo da je obuca bez takvog uloska dobra...U Americi doktori kazu da ne valja obuca sa anatomskim uloskom,ne znam ko je nasem narodu savetovao da kupijemo ovu drugu
Shooshoos
05.10.2016 - 17:38
Bravo za doktora
Pogledajte ove cipelice : https://www.facebook.com/Shooshoos-Srbija-407942709378445/
Ljilja Jurisic
06.10.2016 - 19:37
Postovani dr.
Imala sam srece da pre dosta godina naučim ovo od vas i da daljeto prenosim svojim rođacima i prijateljima.Ljudi su potpuno neobavesteni.To je ipak propust struke.Morate biti glasniji Poštova je
07.10.2016 - 10:24
Iskustvo
Prvo dete mi je imalo ravne tabane. Do osme godine je nosila iskljucivo kvalitetnu obucu sa anatomskim uloskom cak i ortopedske cipele. Prve obicne sandalice (gumene ) obula je sa osam godina.Nosila ih je celo leto tri meseca i njoj se stopalo normalizovalo. Ko zna dal bi do toga doslo da je i dalje nosila obucu sa uloskom.Profesor je u pravu.
Ana
07.10.2016 - 10:24
Cipele
Ijuu. I sta ja sad da radim? A mom sinu je ortoped iz NS prepisao ortopedske cipele jos od dve godine i 10 meseci. Kako se osloniti na tekst, kad dva ortopeda podrzavaju nosenje cipelica?
Goca
07.10.2016 - 14:04
???
Gde ima da se kupi obuca bez anatomskog uloska? Kod nas jos nisam naisla na decju obucu bez anatomskog uloska.
Popov Sava
07.10.2016 - 17:51
Ima, verovali ili ne...
Da se kupi kod Kineza....Nikakav kvalitet, sumnjivi materijali, ali između je čarapica, tako da je manja šteta no od Cicidranja, kako je jedan moj prijatelj prozvao Ciciban cipelice zbog cene...
ivana
08.10.2016 - 00:05
tacno
Mogu vam reći da je moja mama odrasla na selu. Celo leto isla bosa a zimi su imali neke cipele sa koznim đonom a baba joj strikala gornji deo da joj bude toplo. U životu nisam videla savršenije stopalo od njenog.
Ivan
26.11.2016 - 13:53
Odičan tekst, hvala na objavljivanju
Imam sina star 17 meseci kome su konstatovana ravna stopala od strane dva pedijatra. Naaručili smo i dobili ortopedske cipele u kojima se on baš muči dok hoda. Ovim tekstom i izjavom Dr Georgijević se samo opravdava moja sumnja da li mali treba da nosi ortopedske ili ne. Kako kaže doktor stopalo se formira do 4te godine...ipak bolje da sačekamo. Nije mi jasno, da li možda dečiji fizijatri imaju neku korist od toga sto upute dete da mu se izrade cipelice? Vidim da baš insistiraju ...malo sam sumnjičav! Hvala najlepse za ovakav tekst!
Nenad
30.05.2017 - 18:54
doktor sarlatan
sramota, objavljujete samo selektivno komentare koji idu u prilog ovom doktoru sarlatanu...a verovatno ste ih i sami pisali...doktor koji je radio u drzavnoj firmi,dobio stan i koristio sve pogodnosti drzavnog posla sada odjednom kad je u penziji misli drugacije,da ulosci nisu portebni...naravno zato sto mu uvoznici patika iz kine u kojima nema ulozaka guraju pare u dzep da to prica...sramota...
Ivaso
23.06.2017 - 11:10
Dragi
Moje oboje dece su nosili ortopetske cipele i danas su im stopala potpuno iskrivljena imaju cukljeve cak i na zglobu malog prsta,devojcici i danas kao odrasloj zeni peta ide u ,,krivo,, dakle ne lezi na djonu sandale nego ,,ispada,,prema spoljasnjoj strani.Verujem sve i jednu rec gsn.doktoru