Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Otvaranje Beogradske arene, "Skadra u bloku 25": Događaji koji su menjali Srbiju (93)

U nedovršenoj Areni je svoj miting održao Slobodan Milošević, i to 2000. uoči izbora koje će izgubiti na jesen te godine. Taj poraz Miloševića promeniće mnogo stvari, a između ostalog omogućiće završetak Beogradske arene koji se desio 2005.
Datum: 19/03/2018

Otvaranje Beogradske arene, "Skadra u bloku 25": Događaji koji su menjali Srbiju (93)

Profimedia

Osamdesetih godina bilo je i dalje idilično u Beogradu, Srbiji, Jugoslaviji. Igrao se oduvek i dobar basket, pa je FIBA 1989. poverila našem glavnom gradu da organizuje SP u košarci 1994. Raspisan je konkurs za novu dvoranu, a pobedilo je idejno rešenje arhitekte Vlade Slavice. Radovi su počeli 1992, ali je zbog sankcija i ratova u bivšoj Jugoslaviji Beogradu oduzeto Svetsko prvenstvo u košarci. Radovi su nastavljeni 1998. zbog Svetskog prvenstva u stonom tenisu, ali je i to takmičenje oduzeto Beogradu jer je 1999. došlo do NATO bombardovanja.

Nastavljena je izgradnja „Skadra u Bloku 25" a u nedovršenoj Areni je svoj miting održao Slobodan Milošević, i to 2000. uoči izbora koje će izgubiti na jesen te godine. Taj poraz Miloševića promeniće mnogo stvari, a između ostalog omogućiće završetak Beogradske arene koji se desio 2005. U toj hali su od tada održani mnogi sportski događaji, pa čak i oni u kojima je teren voda (prvenstvo u vaterpolu). Održani su i značajni koncerti, od Boba Dilana i Leonarda Koena do Bijonse.

Iako je sve krenulo od basketa, pokazaće se da taj sport nije imao sreće sa Arenom. Sećamo se 1975. i EP u basketu kada je Jugoslavija trijumfovala u tada dve godine staroj hali Pionir. Kada je Srbiji dodeljeno EP u basketu 2005, pomislilo se da će Arena odigrati nekadašnju ulogu Pionira. Nažalost, to se nije desilo, Jugoslavija je ispala već u Novom Sadu, tako da nije ni stigla u Arenu.


≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.