Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Ove optičke iluzije vam možda neće otkriti nivo stresa, ali će se poigrati sa vašim mozgom. Njihov tvorac pričao je za Nedeljnik

Da bih stvorio nove vizuelne stimuluse koje bih pokazivao majmunima, počeo sam da proučavam vizuelne iluzije
Pišu Olga Marković i Branko Rosić
Datum: 15/03/2019

Ove optičke iluzije vam možda neće otkriti nivo stresa, ali će se poigrati sa vašim mozgom. Njihov tvorac pričao je za Nedeljnik

Iluzije profesora Kitaoke

Profesor Akioši Kitaoka sa Univerziteta Ricumeikan u Kjotu (Japan) poznat je po svom višedecenijskom radu na kreiranju optičkih iluzija koje animiraju ljude širom sveta. Njegov rad inspirisao je i neke od aktuelnih pop zvezda kao što su Lejdi Gaga i Animal Collective. Profesor Kitaoka biće gostujući plenarni predavač na jubilarnom 25. naučnom skupu "Empirijska istraživanja u psihologiji" koji će biti održan u organizaciji Instituta za psihologiju i Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 29. do 31. marta.

Profesore Kitaoka, poznati ste zbog svojih optičkih iluzija koje zbunjuju ljude širom sveta. Kako ste odlučili da se bavite vizuelnom percepcijom i iluzijama?

Pre nego što sam se preselio na Univerzitet Ricumeikan, gde sada radim, bio sam zaposlen u Institutu za neuronauke gde smo proučavali vid makaki majmuna elektrofiziološkim tehnikama. Da bih stvorio nove vizuelne stimuluse koje bih pokazivao majmunima, počeo sam da proučavam vizuelne iluzije i tako sam kreirao raznovrsne optičke iluzije.

Jedna od vaših najpoznatijih iluzija je "Rotirajuće zmije". Neki smatraju da je ovakva vrsta optičke iluzije brz i efikasan test za merenje nivoa stresa. Da li je to tačno?

Ne. To uverenje je pogrešno.

Ceo intervju sa profesorom Kitaokom objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.