Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Pa šta ako su 5. oktobra vikali: "Gotov je!"

Miloševićevih spomenika ima po celoj Srbiji. Nažalost. Nije nam potreban više nijedan
Piše: Nenad Čaluković
Datum: 19/08/2016

Pa šta ako su 5. oktobra vikali: "Gotov je!"

Foto Profimedia

"Kada prođem Pionirskim parkom, uvek se zagledam u zgradu Skupštine i vidim sebe kako onog 5. oktobra gutam suzavac i urlam: "Gotov je!" I onda se smejem sama sebi i svojoj naivnosti kako sam, kao i stotine hiljada drugih građana, verovala da će nam odmah sutra biti bolje."

Ne, nije ovo osvrt neke članice Demokratske stranke ili neke druge opozicione iz tog doba. Ovo je iskreno sećanje potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović izrečeno u intervjuu za Nedeljnik početkom poslednjeg aprila.

To njeno priznanje dobilo je na važnosti tek proteklih dana pošto se povela debata da li bi Slobodan Milošević trebalo da dobije spomenik. Stav da ne misli ništa lepo o Miloševićevom režimu, koji je, kako je ocenila, sa ostalim nacionalistima na svim stranama prouzrokovao samo rat i patnje, bio je praktično odgovor Zorane Mihajlović na takvu inicijativu Ivice Dačića.

Njeno "Gotov je" poslužilo je za kritiku Mihajlovićeve još jednom ministru Aleksandru Vulinu -- poštovaocu Miloševićevog lika i dela -- kome, doduše, jedino nije jasno da li se Zorana time hvali ili žali zbog toga.

Ne znam kako bi (i da li bi uopšte) reagovao Vulin na priznanje direktora EMS-a Nikole Petrovića -- takođe u intervjuu Nedeljniku -- da je 5. oktobra bio ispred Skupštine.

Ili šta Dačić i Vulin misle o Rasimu Ljajiću, koji je bio član DOS-a.

Šta li bi prigovorili kolegi Goranu Kneževiću, jednom od najvećih demokrata tih dvehiljaditih u Vojvodini.

Ili ministru Dušanu Vujoviću za koga upućeni tvrde da je bio protiv Miloševićevog režima.

Pretpostavlja se da je i novi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović vikao: "Gotov je", pošto je njegov prvi politički izbor bio DSS, koji je tada vodio Vojislav Koštunica.

Ili šta bi Dačić i Vulin danas zamerili Jeleni Trivan, prvoj dami Službenog glasnika.

Ili...

Uostalom, zar premijer Aleksandar Vučić nije rapidno menjao svoje političke stavove, što uostalom ni sam ne krije? Ko sme to javno da prigovori Vučiću?

A Miloševićevih spomenika ima po celoj Srbiji. Nažalost. Nije nam potreban više nijedan.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.