Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Plaćate grejanje a hladno je. Potrebna je jedna rečenica da se to promeni

Na pitanje kada će se zaista nešto po tom pitanju promeniti, Dejan Stojanović iz Toplana odgovara da će se to dogoditi kada to odluče osnivači toplana – gradovi
Datum: 02/10/2018

Plaćate grejanje a hladno je. Potrebna je jedna rečenica da se to promeni

Foto Nedeljnik

Ako plaćate grejanje cele godine, a ovih dana vam je hladno jer toplane nisu počele da greju, loša vesta je da se to neće promeniti jer takvi su propisi, objašnjavaju iz Toplana.

Iako je svake godine ista priča, propisi se ne menjaju. Niske temperature počinju početkom oktobra a radijatori su hladni. Svi se pitaju zašto mora da se čeka 15. oktobar?

Predsednika Upravnog odbora Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", Dejan Stojanović za TV Prva objašnjava da su jednostavno rečeno takvi propisi.

On objašnjava da je prema važećim propisima 1. oktobar taj datum od kog se može početi sa funkcionalnim, a potom i sa toplim probama grejanja. Kada je reč o funkcionalnim probama reč je o tome da se tokom njih isprobava samo funkcija, a toplotne znače da će građani na kratko osetiti tople radijatore.

Na pitanje da li je svestan da je napolju hladno, pogotovo ujutro i tokom noći, Stojanović kaže da jeste i da nam se menja klima pa bi zbog toga trebalo da se razmisli i o izmeni pravila. Pravila su trenutno takva i toplane ne mogu da ih nepoštuju. 

Na konstataciju da se godinama "vrti ista priča", ljudi se žale na hladoću ustanovima, mediji pritiskaju a ništa se ne menja alii na pitanje kada će se zaista nešto po tom pitanju promeniti, Stojanović odgovara da ćše se to dogoditi kada to odluče osnivači toplana – gradovi. 

"Suština je da se odluke i pravila moraju promeniti, toplane mogu da iniciramo šta hoćemo, ali to su odluke gradskih veća. Nije problem u toplanama. One jesu bile van funkcije šest meseci i uvek na početku ima dečijih bolesti, ali suštinski zakon je takav i ako se uradi drugačije krši se zakon, odnosno odluke lokalne samouprave", objašnjava on. 

Prema njegovim rečima, trebalo bi sad austiti da prođe ova grejna sezona, a od maja započeti ozbiljnu kampanju, uz pritisakmedija, da se lokalne samouprave odluče na to da izmene postojeća pravila. "To je jedna rečenica", zaključuje Stojanović.


Ukupno komentara: 1



Sva polja su obavezna.



Mile
02.10.2018 - 15:43
Misljenje
Bravo za novinu i tekst .To je tema koja interesuje ljude . Toplane , godinama kradu korisnike .To je nemoralno , neposlovno a i protiv pravno.Vlast im to dozvoljava. Korisnici treba da s e bune protiv ove kradje . Pored ostalog potrebno je da toplane izvrse obracun isporucene energije za meces dana (ukupan ) da se zna koliko je , uz opciju da se korisnicima omoguci,da racun plate na rate .Ovako kako to sada rade , placanje svakog meseca tokom cele godine , je paravan za cistu kradju ? Takodje treba svakom korisniku omoguciti da se iskljuci sa grejanja ako to ne zeli ?/plati dug i iskljucenje sa mreze / Svi za ovo i lopovi ce biti prisiljeni da to prihvate .