Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Plan kralja Aleksandra da od Kraljevine Jugoslavije napravi Ameriku, a da Beograd bude kao Vašington DC

Banovine su zapravo bile uvod u federalizaciju po američkom modelu
Datum: 09/08/2018

Plan kralja Aleksandra da od Kraljevine Jugoslavije napravi Ameriku, a da Beograd bude kao Vašington DC

Profimedia

Kralj Aleksandar Karađorđević je više puta razgovarao sa predsednikom SAD Vilsonom, u vreme kada se stvarala Kraljevina SHS. Iako je Vudro Vilson u prvom trenutku bio protiv, na kraju je bio prvi i najznačajniji državnik koji je podržao Aleksandra u ideji da stvori državu Južnih Slovena. O tome je za Nedeljnik pričao Vuk Drašković, pošto je u pripremi novog romana izučavao dostupnu arhivsku građu o kralju Aleksandru.

"Aleksandra je progonila jedna Vilsonova rečenica, kada je odlučio da prizna tu državu: 'Srećna ti Jugoslavija, Aleksandre, ali moraš da stvoriš i Jugoslovene. Kao što smo u Americi, iako smo sa svih krajeva sveta, svi mi Amerikanci.'

On je tražio formulu za decentralizaciju, praktično federalizaciju. Hrvati su uporno insistirali na hrvatskoj federalnoj članici. Aleksandar je to odbijao i obrazlagao da će od zemlje praviti balkansku Ameriku. Ali da je neće federalizovati po nacionalnim i plemenskim granicama.

Govorio je, ugradio bih minu u državu i ona bi se raspala jednog dana po tim šavovima. Našao je ključ - to su bile banovine. Devet banovina i deseti grad Beograd, opet po istom uzoru, koji nije pripadao nigde, kao što je Vašington DC.

U projektu je bilo da banovine do te mere postanu državice da samo državna bezbednost, vojska i spoljni poslovi budu u nadležnosti vrha", rekao je, između ostalog, Vuk Drašković u "istorijskom intervjuu" za Nedeljnik.

 

***

Kako je Aleksandar stvarao Jugoslaviju uprkos protivljenju evropskih sila, šta je Srbiji nuđeno 1915. godine i zašto je odbijena velika srpska država, kako je 1921. pisao testament i šta je poručio knezu Pavlu, o odnosima u porodici Karađorđević, o Aleksandrovom odnosu odnosu sa Pašićem, dedom kraljem Nikolom i Crnogorcima, kako je Hrvatima nudio nezavisnost, o ubistvu kralja i njegovim poslednjim danima...


SVE TO  ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 9. AVGUSTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.ROJALISTA
14.08.2018 - 16:50
ОБНОВИМО СЕБЕ
Краљевина је најбоље решење за Србе . Истина је спора,али достижна . Комунистичка деца стално причају лажи, да би се прикрило да су њихови очеви комунисти сарађивали са хрватским клеро-нацистима у циљу уништавања православља и Срба !