Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Počeo protest opozicije u holu Skupštine Srbije: Formirali "paralelni" parlament

"Držaćemo konferencije za medije na svaka dva sata i moći ćete da razgovarate s svima nama", rekao je lider pokreta Dveri Boško Obradović
Datum: 06/12/2018

Počeo protest opozicije u holu Skupštine Srbije: Formirali "paralelni" parlament

Foto: Profimedia

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije počeli su protest u holu parlamenta, nezadovoljni što im, kako kažu, već četiri dana nije dozvoljeno da iznesu svoja mišljenja o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu. Odlučili su da na svaka dva sata drže konferencije za novinare kako bi svaka poslanička grupa iznela svoje primedbe u vezi s tim zakonom.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da se u Skupštini već četiri dana vidi "nasilje vlasti".

"...Nasilje vlasti koja pokušava da spreči da opozicija upozna građane s tim šta ih čeka u 2019. godini....Crtanje meta na sve koji razmišljaju drugačije, a svi koji imaju kritički pristup se sprečavaju da govore, a skreće se pažnja sa zakonskih predloga", rekao je Ćirić, a prenosi N1.

On je rekao da opozicija neće odustati od ideje da "popravi živote građana".

"Ne odustajemo od naših ideja, da popravimo živote građana, pokušali smo u sali, ali nasiljem smo sprečeni da govorimo. Dobijali smo opomene i zbog toga smo sada u ovoj sali u želji da pokažemo šta smo pripremili. U ovoj sali ćemo govoriti o predlogu zakona i amandmanima i našim rešenjima", kazao je Ćirić.

"Ovo je paralelni, otvoreni parlament. Držaćemo konferencije za medije na svaka dva sata i moći ćete da razgovarate s svima nama", kazao je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

"Situacija je veoma alarmantna. Imamo tri oblika nasilja vladajuće većine protiv svakog ko drugačije misli - da se ukidaju izložbe karikatura, da se premlaćuju lideri opozicije i na kraju imamo i parlamentarno nasilje protiv kompletne opozicije, gde nam se zabranjuje da govorimo o najvažnijim temama u Srbiji danas", rekao je Obradović.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija kazao je da "tačno godinu dana traje opstrukcija rada i teror od strane skupštinske većine".

"Ona maltretira opoziciju, javnost i ovaj parlament podnošenjem takozvanih fantomskih amandmana i guši raspravu o najvažnijim zakonima", kaže Vukadinović.

"I mi smo rešili da podvučemo crtu i da svi predstavnici poslaničkih grupa iskažemo protivljenje ovakvim radom u Skupštini...Pokušaćemo da na ovaj način upoznamo javnost s našim idejama - da li nam treba gondola, ili stadion, ili nam treba nešto drugo...", kazao je Vukadinović.

Marko Đurišić iz SDS kaže dase već nekoliko godina upozorava na "verbalno i institucionalno nasilje SNS-a".

"Želimo da u parlamentu, koji je jedna od osnovnih instuticija demokratije, pokušamo da govorimo i o nasilju, ali i o lošim odlukama koje se tiču ekonomske politike i budžeta, ali smo bili onemogućeni i prinuđeni smo da na ovaj način reagujemo, jer su nam ukradeni sati od rasprave", dodao je.

Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika je rekao da se nada da ova akcija neće biti jednokratna.

"Nadamo se da će opozicija i na dalje delovati zajedno kako vratili dostojanstvo parlamentu", rekao je.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.