Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ekonomija

Polemika Dragana Đilasa i Miše Brkića: Zašto se zalažem za državni kapitalizam

Jedan od lidera Saveza za Srbiju je reagova na tekst "Koliko nas košta državni kapitalizam", Miše Brkića, objavljenog u Nedeljnik br. 372
Piše Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju
Datum: 14/03/2019

Polemika Dragana Đilasa i Miše Brkića: Zašto se zalažem za državni kapitalizam

Foto Nedeljnik/Medija centar Breograd

Radnički savet fabrike automobila se usprotivio najavljenoj investiciji. Za odluku o investiranju neophodna je saglasnost nadzornog odbora firme čiju polovinu čine predstavnici zaposlenih koje bira radnički savet.

Ovo nije vest iz Politike od pre 50 godina. I proizvođač automobila koji se pominje nije kragujevačka Zastava. Ovo je vest iz nemačkog Bilda od devetog marta, ove, 2019. godine. A kompanija čiji zaposleni daju saglasnost na odluku o eventualnom otvaranju fabrike na Balkanu zove se Folksvagen!

Pa šta je ovo? Njuz net? Ne, ovo je tačna vest. Istinita. Sve što u njoj piše je u skladu sa nemačkim zakonima koji predviđaju da je polovina članova nadzornog odbora iz reda zaposlenih. Pa onda mora da je Nemačka prihvatila socijalizam i radničko samoupravljanje!? Ne, gospodo, ni blizu. To je kapitalizam. Ali kapitalizam u kome je država propisala pravila, pravila koja štite i zaposlene i poslodavce. Po tim pravilima funkcioniše i Folksvagen, ali i DHL čiji je većinski vlasnik nemačka država i u kome se nadzorni odbor saglasio sa odlukom da direktor ima platu dva i potencijalni bonus od sedam miliona evra! E to je, gospodo liberalni ekonomisti i novinari, nešto što je odlika jednog oblika državnog kapitalizma za koji se zalažem.

Pre dve godine predstavio sam konture ekonomskog programa koji sam napisao sa grupom svojih saradnika. Izneli smo plan kako da Srbija napokon krene napred. Naveli smo da su poljoprivreda, energetika, IT sektor i obrazovanje oblasti u koje treba da ulažemo. Podatak da se u Srbiji preradi samo 2,9% otpada pokazuje da i tu postoji ogroman razvojni potencijal. Založio sam se da se ne prodaju zemljište, vode i rudna bogatstva, da ne izvozimo litijum kao rudu nego da pravimo fabriku baterija... pokušao u ono malo javnih nastupa da objasnim da uspešnost firme ne određuje vlasnička struktura nego kvalitet menadžmenta. A da kvalitetan profesionalni menadžment dobijete samo ako platite. Založio sam se da taj model primenimo u svim državnim firmama, posebno potencirao EPS, PKB, RTB Bor, navodio primere uspešnih državnih kompanija u Nemačkoj poput ZF-a koji uskoro otvara fabriku u Pančevu, a vlasništvo je grada Fridrihshafena.

 

Ceo i tekst u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. marta. Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

 


 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.