Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Polemika

Polemika Šešelja i Draškovića: Ko je prekinuo predstavu Sveti Sava i ko je kriv za cepanje SPO

Ko je je bio za to da srpski nacionalisti prekinu ovu predstavu Siniše Kovačevića, kada se posebno na meti našao glumac Žarko Laušević? Nekadašnji kumovi izneli su za Nedeljnik svoje verzije događaja
Datum: 25/01/2017

Polemika Šešelja i Draškovića: Ko je prekinuo predstavu Sveti Sava i ko je kriv za cepanje SPO

Jedno od najpoznatijih političkih kumstava, ono između Vuka Draškovića i Vojislava Šešelja, puklo je kada se pocepao originalni Srpski pokret obnove, a jedna od ključnih epizoda u razlazu kumova odigrala se uoči čuvene prekinute predstave Sveti Sava u JDP. Ko je je bio za to da srpski nacionalisti prekinu ovu predstavu Siniše Kovačevića, kada se posebno na meti našao glumac Žarko Laušević?

Vojislav Šešelj je u razgovoru za Nedeljnik, u kom se prisećao osamdesetih godina i početaka okupljanja opozicije (kao odgovor na Draškovićevo prisećanje tih događaja, koje ste takođe mogli da čitate u Nedeljniku) izneo svoju verziju prekida predstave.

"Pročitao sam tekst i to je odvratna predstava, ali sam bio protiv toga da se ona ometa. A Vuk je organizovao naše omladince da ometaju predstavu", kaže Šešelj. "Pokušao sam da to sprečim u stanu Branka Vasiljevića koji je tada bio šef mladih radikala, a posle je otišao kod Đinđića. Predlagao sam da izdamo saopštenje, ali da ne upadamo u pozorište. Nisam uspeo da ih ubedim. Odlučio sam da se bar nađem tamo i sprečim jos nešto neplanirano. Za to vođenje masom sam imao talenta, to sam izrađivao kroz fakultet, radne akcije.

I desi se taj prekid predstave, a sa svih strana na nas drvlje i kamenje. Vuk zakazuje konferenciju za štampu u Udruženju književnika i na najgori način napada naše omladince što su to uradili. Ja sam sedeo u publici, odmah mu se suprotstavim, napadnem ga oštro. Pokrenem inicijativu za njegovu smenu, sastanak smo držali u Nevesinjskoj 18. I on ne dođe. Ali mu neko od prisutnih ostavi uključen telefon tako da je mogao da prati tok sastanka. I kad je video da su svi protiv njega dolazi sa Rakitićem, Nebojšom Rončevićem i Bogoljubom Pejčićem. Ali ni to mu nije vredelo, i izglasa se njegovo isključenje. Bilo je 9:8.

Vuk onda u restoranu Rolex u Zemunu drži neku sednicu i predstavlja da smo mi isključeni iz stranke. On je oko ponoći obilazio redakcije i delio lažno saopštenje da nije uspelo njegovo smenjivanje."

Sećanja Vuka Draškovića su nešto drugačija. On je u autorskom tekstu za Nedeljnik napisao sledeće:

"Povod razlazu sa Šešeljom bila je predstava 'Sveti Sava' u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. On je smatrao da tekst drame i Žarko Laušević, koji je igrao Svetog Savu, 'zlikovački skrnave lik i delo najvećeg srpskog svetitelja', pa su, po njegovoj naredbi, neki mladi i 'žestoki Srbi' upali u pozorište, izvređali glumce i prekinuli predstavu. Osudio sam taj vandalizam, i kao predsednik SPO i kao književnik.

- Vojo, to je bruka koju nisi smeo da nam prirediš - kažem svom kumu, a njemu po obrazima iskaču rumeni pečati.

- Đubrad antisrpska! - poče da galami. - Prikazali su Svetog Savu kao pedera. Kako možeš da braniš te zlikovce kad predstavu nisi ni gledao?!

- Ne branim predstavu nego načelo slobode. Nisam čitao ni tvoje tekstove kad sam te branio.

- Agenti Vatikana, eto šta su oni! Sad osporavaju i bacaju u blato i Svetog Savu.

- Možda ga osporavanjem dodatno potvrđuju i uzdižu - kao da prosuh vrelu vodu po njemu.

- Kako potvrđuju, kako uzdižu... kako, reci mi? - unosi mi se u lice.

- Fridrih Niče je celog svog života poricao Hrista i nije ga porekao. Time ga je potvrdio i uzdigao... Kao žrtva represije, ti ne smeš da podstičeš represiju.

- Mi ćemo pisca drame i onog pedera Žarka Lauševića naučiti pameti! - zapreti on, diže se i ode iz Kluba književnika...

Suštinski spor sa Šešeljom bio je mnogo dublji. On je govorio: Rat je neizbežan, Jugoslavija se mora raspasti, Srbija se brani u Kninu, pa SPO mora da podržava Slobodana Miloševića. Ja sam govorio: Jugoslaviju moramo braniti, rata ne sme da bude, a Knin se brani u Srbiji, pa SPO, zbog svega ovoga, mora da ruši Slobodana Miloševića", zaključio je Drašković.

 


Ukupno komentara: 8Sva polja su obavezna.neidealni
26.01.2017 - 09:18
vuk i seselj
Jednaki ste, kamo srece da se nijedan od vas dvojice nikad nije pojavio na srpskoj sceni.
Ana
26.01.2017 - 09:20
Ogledalo
Dovoljno je jednom slušati i gledati obojicu pa shvatiti ko je u pravu. Svi znamo kako se izražava Šešelj i jasno je kao dan da je i ovde Vuk na strani istine. Zato je Voja popularniji i dalje. Pa samo jedna Vojina rečenica je dovoljna da se vidi koliko je u stanju da obmanjuje. Kaže da je Branko Vasiljević tada bio šef mladih radikala, a to se dešava kada još nema radikalne stranke i kada je Šešelj još uvek u SPO. Meni dovoljno of lažnog vojvode.
Pera
26.01.2017 - 10:42
Sve jasno
Pošto je Vuk za Šešelja i njegove izdajnik nacije jasno je da nije mogao da organizuje on prekid predstave a Šešelj je i u godinama posle pokazao koliko je slobodouman, pogotovo npr. sa prebijanjem advokata Barovića. Žarko Laušević je i danas prijatelj Vukov a i igrao je u filmu Nož. Ne znam da li je u dobrim odnosima sa Šešeljem?!
Nikola SAVIĆ
26.01.2017 - 18:04
Vuk je prosvećeni srpski nacionalista!
Vuk Drašković je slobodoumni prosvećeni srpski nacionalistà,, kome su uzori Pupin, J ovan Dučić, Slobodan Jovanović! A na crvenog vojvodu, od zarđale kašike, ne treba trošiti, ni vreme, ni reči.
prognanik
26.01.2017 - 23:32
krojaci granica
meni je vise muka od njihovih brbljarija...
Plavi
26.01.2017 - 23:32
Možda jeste možda nije
Talenat za vođenje masa izgrađivao na radnim akcijama. Lepo od \"četničkog vojvode\" što to priznaje. Da li to znači da mu sada \"oprostimo pola\"? Ako je nešto sigurno onda je to da su ovo dve različite ličnosti. Samo teško mi je da poverujem da je Drašković organizovao \"jurišnike\" koji prekidaju predstave isto koliko mi je teško da zamislim Šešelja u publici.Sklon sam da prihvatim Draškovićevu verziju jer, na stranu sve ostalo, čovek jednostavno ne može da uradi nešto tako nekulturno. I sad \"vraćam film unazad\" i ne mogu da se setim ni jednog trenutka kada je Vuk u svojoj političkoj karijeri posegao za prostaklukom. Nije to činio čak ni kada mu je bilo najteže, niti je to činio da bi ubrao još koji glas više. Ovom drugom je prostakluk sastavni deo imidža a psovka najjači argument.
desanka
26.01.2017 - 23:32
istina
Seselj izmislja a istina je da je seselj prekinuo prestavu i time se hvalio na rts tada ... nek se seselj priseti kako je pretio studentima pistoljem ... Vuk Draskovic je uvek bio za dijalog i uvek pronalazio i predlagao resenja koja su bila u korist srpskog naroda ...
Vjekoslav
28.01.2017 - 08:49
Vreme
Vreme je potvrdilo vukove ideje a seselj je demantovan. Vreme jedini sudija