Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Bivšim pripadnicima DB-a za ubistvo Ćuruvije ukupno 100 godina: Markoviću i Radonjiću po 30, Romiću i Kuraku po 20 godina zatvora

Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu
Datum: 05/04/2019

Bivšim pripadnicima DB-a za ubistvo Ćuruvije ukupno 100 godina: Markoviću i Radonjiću po 30, Romiću i Kuraku po 20 godina zatvora

Foto: Profimedia

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na maksimalne zakonske kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Churuvije, 11. aprila 1999. godine, javio je Blic.

Ubice Ćuruvije osuđene su ukupno na 100 godina zatvora.

Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na po 20 godina robije.

Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru. Njih dvojica su od jula 2017. godine u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Njima je danas produžena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) odnosno kućni pritvor.

U obrazloženju presude se navodi da je Radomir Marković isplanirao ubistvo i detalje preneo Radonjiću, koji je angažovao Kuraka i Romića da izvrše ubistvo.  

Radonjić je, kako se navodi, dva dana pre ubistva dao usmenu naredbu o praćenju Ćuruvije, a potom i da mu se iz minuta u minut prenose informacije o Ćuruvijinom kretanju. Potom je, kako se dodaje, dao nalog i da se Romiću preda beli golf u vlasništvu Resora DB-a.

U obrazloženju presude se navodi i da je Romić u golfu, preko radio veze, slušao informacije o kretanju Ćuruvije, čime je njemu i Kuraku omogućeno neposredno izvršenje dela.

Uz primenu logičkog razmišljanja, a tiče se toga da Rodić i Kurak neposredno pre ubistva razgovaraju - što ukazuje da nisu jedan pored drugog - sud je utvrdio da je neposredni izvršilac NN lice, imajući u vidu iskaz Branke Prpe, koja je tada bila uz Ćuruviju, a sud joj je poklonio veru, jer je iskaz dala dosledno, konkretno i vrlo jasno, navodi se u obrazloženju presude.

Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu, predložio je ranije maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost.

Ćuruvija nije imao šanse da preživi, rekao je Mandić, navodeći da je tadašnja vlast videla u njemu opasnog protivnika.

Odbrana optuženih je, u završnoj reči, tražila oslobađajuću presudu, smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo da su krivi, uz tvrdnju da je optužnica "plod mašte".

Prvooptuženi, nekadašnji načelnik DB Radomir Marković je rekao da je postupak pokrenut kako bi se sve loše što se u tom periodu dešavalo pripisalo toj službi i tadašnjem predsedniku države Slobodanu Miloševiću.

Ispred Specijalnog suda su predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, članica te komisije Ljiljana Smajlović predsednik Udruženja novinara Srbje Vladimir Radomirović, urednik Nedeljnika Veljko Lalić, urednik NIN-a Milan Ćulibrk, generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković i još dvadesetak novinara raznih redakcija.

Suđenje za ubistvo urednika Slavka Ćuruvije od samog početka pratile su brojne kontroverze - lomila su se koplja oko ključnih dokaza (podataka sa baznih stanica), pojedini svedoci odbijali su da svedoče iz straha, a dvojica okrivljenih: Ratko Romić i Milan Radonjić, pušteni su da se brane sa slobode.

U gotovo četiri godine, koliko je proces trajao, ispitano je stotinu svedoka. Analizirana su veštačenja, od kojih je ključni dokaz veštačenje baznih stanica. Ovaj dokaz Viši sud odbacivao je dva puta navodeći da su podaci pribavljeni na nezakonit način, međutim Apelacioni sud ga je oba puta vraćao.

Ovo veštačenje ukazalo je da su se Miroslav Kurak i Ratko Romić nalazili na mestu zločina. Njihovi pozivi sačuvani su na baznoj stanici na Radio Beogradu, i to kraku okrenutom ka Svetogorskoj ulici, gde je u prolazu zgrade broj 35 ubijen Ćuruvija.

Pored toga, tužilaštvo je za ključno svedočenje uzelo iskaz Milorada Ulemeka Legije, bivšeg komandanta jedinice JSO koji služi maksimalnu kaznu zbog ubistva premijera Zorana Đinđića. Međutim, kada je slučaj došao do suda, Ulemek je naveo da mu je prećeno zbog svedočenja.

Uprkos gotovo četiri godine suđenja, izvođenja dokaza, saslušanja svedoka, ali i epiloga koji se očekuje danas u Specijalnom sudu, nadležni organi nisu uspeli da odgovore na neka od najvažnijih pitanja - nisu otkriveni i procesuirani nalogodavci (Mirjana Marković, predsednica JUL-a, bila je pomenuta više puta kao nalogodavac), a politička pozadina do kraja nije otkrivena. Takođe, nije utvrđena ni lokacija na kojoj se krije Miroslav Kurak, optuženi da je bio direktni izvršilac likvidacije urednika "Dnevnog telegrafa", piše Blic.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Rqjko
06.04.2019 - 17:32
Konfuzija
Nešto nisam razumeo ubilo ga kazu nn lice ,a oni osudjeni za ubistvo - o čemu se tu sad radi
mačak plavi
06.04.2019 - 17:32
poznato ovo iz istorije srbske slavne!
Da li će napokon ovakvi izveštaji o surovosti devedesetih, bar malo povući medije da ne pišu više hvalospeve pojedinim ‘’gigantima iz slavne srbske kulture’’ raznim ćosićima, pavićima, kaporima , erićima itd. Itd. i onima iz srbijanskih provincija, koji u strasnom ljubavnom grču s iznetim ovde nalogodavcem činiše zulum okolini bez trunke stida i srama? Oni se hvališe onda a Vi ih uzdižete sada… Ili je to od osme sednice sve državni posao: ubijati hrvate po srbiji, ubijati srbe po srbiji, ubijati albance po srbiji, ili trenutno tolerisati brutalnosti migranata-roma po srbiji? Nikada kraja, nikada suđenja i kažnjavanja! Sve se prelilo u normalnost?