Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Posle svađe sa kraljem Aleksandrom, Pašić je samo izgovorio: "Onaj Crnogorac..."

Sve tajne kralja Aleksandra, čitajte u novom Nedeljniku
Datum: 09/08/2018

Posle svađe sa kraljem Aleksandrom, Pašić je samo izgovorio: "Onaj Crnogorac..."

Profimedia

Kralj Aleksandar je često govorio: "Crnogorac sam koliko i Šumadinac". I time zapravo protiv sebe okretao i mnoge oko sebe u Beogradu, rekao je za Nedeljnik Vuk Drašković u intervjuu posvećenom kralju za kog kaže da je najveća ličnost u srpskoj istoriji.

"Kada je sa nekim ultimatumom otišao kod Aleksandra tražeći ponovo mandat za sastav Vlade, Nikolu Pašića je Aleksandar dočekao dosta grubo. Prebacio mu je kriminal i sina, da nije smeo da ga izvuče iz Velikog rata i prebacio mu je da on zapravo želi da bude kralj umesto kralja. Pašić je bio iznenađen.

Nikada odnosi među njima nisu bili do kraja iskreni. Aleksandar je cenio Pašića ali je na određeni način i zazirao od njega. Znao je za njegovu političku prevrtljivost, za podzemne veze stalno, što sa Crnom rukom, što sa princom Đorđem...Kad je posle takvog prijema došao kući, Pašić je seo u fotelju, uzdahnuo i rekao: 'Onaj Crnogorac...'

I to su mu bile poslednje reči u životu. Preminuo je izjutra.

Aleksandar je bio vezan za Crnu Goru. On je odrastao kao siroče. Rođen je na Cetinju, majku nije zapamtio, a kralj Petar je bio pustolov. Podizali su ga deda i baka, kralj Nikola i kraljica Milena, i tetka Jelena, buduća kraljica Italije.

Čak se i u njegovom govoru godinama osećao cetinjski naglasak. I tištila ga je Crna Gora. Sa odlučnim fanatizmom da obe kraljevine žrtvuje velikom idealu Jugoslavije, on je zabranio 1918. povratak svom dedi kralju Nikoli povratak u Crnu Goru.

A na tom povratku naročito je insistirala Italija, koja je i stajala iza Božićnog ustanka u Crnoj Gori. No, bila su to prevratnička vremena...", ispričao je Drašković.

 

***

Kako je Aleksandar stvarao Jugoslaviju uprkos protivljenju evropskih sila, šta je Srbiji nuđeno 1915. godine i zašto je odbijena velika srpska država, kako je 1921. pisao testament i šta je poručio knezu Pavlu,  o odnosima u porodici Karađorđević, o Aleksandrovom odnosu odnosu sa Pašićem, dedom kraljem Nikolom i Crnogorcima, kako je Hrvatima nudio nezavisnost, o ubistvu kralja i njegovim poslednjim danima, o nepoznatim razgovorima sa američkim predsednikom Vilsonom i kako je kralj Aleksandar od Beograda planirao da "napravi" Vašington DC...


SVE TO  ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 9. AVGUSTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Vjekoslav
10.08.2018 - 08:10
Najveći
Posle utopije komunizma došlo je vreme da shvatimo veličinu kralja Aleksandra. Agitprop laži su oblatile najvećeg vladara
Milo
11.08.2018 - 07:34
Uticaj žene
Aleksandar jeste velika srpska istorijska ličnost ali svakako ne najveća. A Vuk Drašković koji je jedan od najneshvaćenijih ljudii u srpskoj istoriji i tragilčna ličnost. On je u zadnje vreme opijen crnogorstvom, verovatno je i to pod uticajem žene, razumljivo, ali žalosno.