Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Priča o Plužinama, jedinom mestu u CG u kojem Milo nema ni 30 odsto glasova

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori Milo Đukanović je ubedljivo izgubio samo u Plužinama, gde je kandidat opozicije Mladen Bojanić osvojio 64 odsto, a Đukanović 29 procenata glasova
Piše: Marko Prelević
Datum: 16/04/2018

Priča o Plužinama, jedinom mestu u CG u kojem Milo nema ni 30 odsto glasova

Foto: Profimedia

Da je tad bilo nekog CESID-a, deda bi garant dobio posao u CESID-u. Ma šta posao, postao bi glavni čovek tamo. To kako je on pedantno i predano pratio izborne noći, to je bilo za priču. Ili za esej, makar, evo, drugi u kojem se pojavljuje...

Smestio bi se, negde već za večernjeg dnevnika, u fotelju, ispred sebe bi rasprostro novine (Pobjedu i Novosti), papire, novu svesku na "pravougaonike" - kockice nije previše voleo, iako je bio građevinac - i počeo da beleži svaku brojku koja bi se čula sa ekrana. Koji god da su bili izbori, na bilo kom nivou, u bilo kojoj republici ili opštini zemlje koju su tada činile Srbija i Crna Gora, od Subotice do Ulcinja. Prvo broj glasača, pa izlaznost, pa bi izračunao procente ako već to ne bi saopštili, a onda bi čekao prve rezultate, ukupno, pa po gradovima i opštinama.

Deda bi već tad, oko devet, počinjao da se znoji, ispod glasa nešto da sabira i prekraja, da pravi postizbornu matematiku i komentariše izgledne koalicije, oteo bi mu se i poneki uzdah, retko je psovao mada bi u ovim prilikama uzviknuo "jes', matrak" ili "e, pogani!", sve nervoznije bi lizao lapis i računao nešto.

Jer, treba reći i to, na izborima skoro nikad ne bi pobeđivala dedina opcija. I malo je, u tim dugim izbornim noćima, koje smo zajedno pratili - ponekad nismo bili na istim stranama, ali nema veze - bilo rezultata koji bi ga obradovali.

Sem jednog: naišli bi, tu oko ponoći, rezultati sa lokala, i usred poražavajućih brojki, eto Plužina da spasu dan i raspoloženje.

Iz izbora u izbore, jednako prilježno kao što je deda pratio glasanje, tako su i te Plužine, u kojima nisam bio sve do pre koje leto, glasale svojevoljno i svojeglavo: na ovim izborima u nedelju, prvim koji prolaze bez sveske na pravougaonike, već skoro trideset godina vladajući DPS Mila Đukanovića ne da nije bio na prvom mestu, već čak ni na drugom - ni apsolutna ni relativna većina u Plužinama, ništa, jok, ovde niste poželjni, ni vaši tabloidi ni vaše predstave, ništa.

A na prošlim lokalnim izborima tamo je odborničko mesto, sa 6,9 odsto glasova, lagano osvojila i - Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore.

"Danas je vrlo teško biti opozicioni odbornik, pa još i komunista. Možda je teže nego 1943. godine. Svi me nekako gledaju sa čuđenjem, ne mogu da vjeruju kakvu ideju baštinim, nekima je to i smiješno, ali me to sve jača", kazao je tada Mirko Radović, drug iz opštine Plužine.

Eto, tako su se komunističke ideje održale samo u gradiću koji su komunisti potpuno razgradili, pa iznova sagradili; tako je simbolični centar kakve-takve opozicije u Crnoj Gori najmlađi grad u regionu, kako za sebe vole da kažu tamo u Pivi, u mestu koje živi od Hidroelektrane i sa njom.

Stari gradić Plužine danas leži na dnu Pivskog jezera, potopljen je kada je na Mratinju podignuta visoka brana koja je potopila kanjon; posle toga, kada je i manastir izmešten kamen po kamen, svi su se smestili u nekoliko uličica, u stambene zgrade sa crvenim krovovima na putu između Nikšića i Foče. I retko se tu iko zadrži, sem ekskurzija u Kanjon Nevidio ili bučnih potencijalnih splavara Tarom, na putu do Šćepan Polja, da natoče benzin, uživaju u belvedereu - ima lepote, pokatkad, i u onome što je čovek od prirode oteo i stvorio - poneki bajker, kao moj drugar Ivan, potegne tu iznad Plužina dva "nikšićka" i nastavi dalje...

A oni koji tamo žive, mada ih je sve manje po svakom popisu (tek 1.341 u gradu, a 4.272 duša u opštini po podacima iz 2011), kao da ne mare za sve, i uporno glasaju protiv vlasti, za opoziciju i za svoje (jugoslovenske) komuniste. Slobodari! Poslednja oaza! Nešto kao opština Stari grad, samo sa durmitorskim zrakom...

Otići ću u te Plužine, evo, obećavam, i obrnuti turu kruške u "Sočici": hvala na otporu, Pivljani.

Ne sporadi visoke ili niske politike, već što mi se uvek, kad se čitaju rezultati i dok razglabaju politički analitičari, evo već četvrt veka koliko pratim izbore, pa nekad i ne znao šta ti izbori uopšte znače - što nema nikakve veze sa brojem godina - što mi se uvek desi da zamislim onu svesku, dedu kako popravlja naočare s jednom drškom, trese, pa liže olovku kojoj je pre samo koji dan svečano zamenio "minu", kako čeka da, po azbučnom redu, između Plava i Podgorice, naiđe rezultat koji će mu najzad navući osmeh na lice.

Pa da i ja, kad već njega nema - ili je samo tamo gde glasačke kutije ne lažu? - povičem: "Tiše, sad će Plužine!"


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.