Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Prvi deklarisani gej na čelu američke vojske, srpski policajac dobitnik nagrade Gej strejt alijanse

Senat Sjedinjenih Država potvrdio je 47-godišnjeg Erika Faninga, deklarisanog geja, kao novog sekretara Armije. To je istorijski trenutak jer je Faningovo postavljenje kao osobe koja ne krije seksualnu opredeljenost prvo u istoriji Vojske SAD. Istovremeno, u Srbiji je policajac Aleksandar Stojmenović, prvi koji je objavio da je gej, dobio nagradu za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije
Datum: 18/05/2016

Prvi deklarisani gej na čelu američke vojske, srpski policajac dobitnik nagrade Gej strejt alijanse

Foto: Youtube

Policajac Aleksandar Stojmenović, prvi koji je objavio da je gej i oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP-a Srbije, dobitnik je nagrade Duga za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije za 2015/2016. godine, koju dodeljuje Gej strejt alijansa.

Svoju odluku žiri je obrazložio time da se Stojmenović istakao dobrom saradnjom sa LGBT zajednicom, što je uticalo na rast broja prijavljenih slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji.

Istovremeno, na američkom kontinentu, Senat Sjedinjenih Država potvrdio je 47-godišnjeg Erika Faninga, deklarisanog geja, kao novog sekretara Armije. To je istorijski trenutak jer je Faningovo postavljenje kao osobe koja ne krije seksualnu opredeljenost prvo u istoriji Vojske SAD. On je na tu funkciju izabran jednoglasno. Istorijski momenat dogodio se pet godina nakon ukidanja pravila "ne pitaj, ne pričaj", koja je zabranjivala gej i lezbejskim pripadnicima oružanih snaga da otvoreno govore o svojoj seksualnosti.

Faning je prethodno služio kao glavni savetnik sekretara vojske za upravljanje i operacije. Bio je podsekretar vazduhoplovnih snaga od aprila 2013. do februara 2015. a pola godine je bio i vd sekretara Vazduhoplovstva SAD. Bio je i zamenik podsekretara Mornarice. Služio je i kao načelnik štaba sekretara za odbranu Eštona Kartera.

"Počastvovan sam potvrdom Senata i oduševljen što ću se vratiti da vodim ceo tim Vojske," rekao je Fening.

Potvrda je došla nakon što je senator Pet Roberts iz Kaznasa odlučio da popusti u sporu sa Obaminom administracijom i njenim naporima da zatvori čuveni Gvantanamo zatvor na Kubi i prebaci zatvorenike u SAD. Roberts je rekao da je u privatnim razgovorima dobio uveravanja administracije da se odustalo od prebacivanja pritvorenika u For Livenvort u Kanzasu. Republikanka Nensi Peolis iz Kalifornije bila je prva među političarima koja je čestitala Faningovo postavljenje, tvitujući da je "sposoban, iskusan i da će predvoditi časno." Faningovo imenovanje pokrenuto je pre otprilike osam meseci, ali je stopirano zbog Robertsovih zahteva.

"Dozvolite mi da budem veoma jasan u ovome, kao veteran, marinac, podržavam gospodina Erika Faninga za ovaj posao. Ako me Bela kuća pozove i uveri da teroristi držani u Gvantanamu neće doći u Fort Livenvort, ja ću odmah promeniti odluku," rekao je Roberts prošlog meseca u Senatu. Senatori i zvaničnici Bele kuće pozivali su Robertsa na savesnost i razumnost, a njegov kolega Džon Mekejn, predsednik Odbora oružanih snaga, koji je nazvao Robertsa "dobrim prijateljem", javio se za reč prošlog meseca i pozvao ga da dozvoli nastavak u procesu imenovanja Faninga. Bio je to pogodan trenutak koji je Roberts iskoristo da sa republikancima izvrši pritisak nakon predsednikovih najava da će po zatvaranju objekta u zalivu Gvantanamo, zatvorenci biti izmešteni na 13 lokacija širom zemlje, uključujući i sedam postojećih zatvora u Koloradu, Južnoj Karolini i Kanzasu, kao i na šest dodatnih lokacija u postojećim vojnim bazama.

Odmah po imenovanju, Roberts je izjavio da nikada nije dovodio u pitanje Faningov karakter, hrabrost ili sposobnost. "On će biti izvanredan lider."

Grupe za borbu prava gejeva proslavile su ove vesti.

Erikova seksualna orijentacija apsolutno ne utiče na njegovu sposobnost da obavlja posao; niti je bila razlog za njegovu nominaciju," rekao je Memet Torn, iz organizacije OutServe-SLDN, koja zastupa prava LGBT populacije u vojsci. "Ali ova prekretnica, imati otvorenog gej pojedinca na tako visokoj poziciji u Ministarstvo odbrane pomoći će u daljem razumevanju i poštovanju za LGBT zajednicu u oružanim snagama."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.